Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 2, 2015

Το συνέδριο, το νέο κόμμα και οι εκλογές

Εικόνα
Χωρίς γυρισμό φαίνεται να είναι η τροχιά ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να δείχνουν με τις καθημερινές τους εμφανίσεις πως το ¨γυαλί έχει σπάσει¨ ετοιμάζοντας βαλίτσες από την Κουμδουνούρου.


Αύγουστος 07 2015 07:04
Την ώρα που οι προσυνεδριακές διαδικασίες τρέχουν, "αγώνα δρόμου", αλλά στην περιφέρεια σε ανοιχτές και κλειστές συγκεντρώσεις, δίνουν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκη και στα Βασιλικά, στον Βασίλη Πριμικήρη στα Ιωάννινα και τον Κώστα Ήσυχο που θα βρεθεί στην Κέρκυρα, όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη που είναι κοντά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αναμένεται να ταξιδέψουν στις περιφέρειές τους. Την παράσταση χθες έκλεψε ο Δημήτρης Στρατούλης, καθώς η ομιλία του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προάγγελος ενός νέου πολιτικού σχηματισμού: «Καλούμε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, π…

«Βόμβες» από το Forbes: Η Ελλάδα δεν θα γλιτώσει τη χρεοκοπία και το Grexit

Εικόνα
Δύσκολα θα βρεθεί βιώσιμη και μόνιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα, εκτιμάει ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall. Γι' αυτό, όπως σημειώνει, δεν θα αργήσει η στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να εξέλθει από τη νομισματική ένωση. Σημειώνεται ότι αν και όλοι νόμιζαν ότι η ελληνική κρίση χρέους είχε λάβει τέλος, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι αυτό δεν έχει συμβεί κατ' ελάχιστον και επισημαίνεται ότι είναι εν εξελίξει δύο διαφορετικές διαδικασίες, που και οι δύο οδηγούν στην πιθανότητα ότι δεν πρόκειται να εξευρεθεί λύση και ότι θα ακολουθήσουν το Grexit και η χρεοκοπία. Το πρώτο είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει αυτό που πάντα θα έπρεπε να κάνει, ήτοι να πειθαρχήσει στους κανόνες του.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία η οποία δεν είναι βιώσιμη, κάτι που σαφώς αγνόησε στα δύο προηγούμενα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα. Το δεύτερο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο απ' ό,τι θα …

Ποτάμι: Να παραιτηθεί η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Εικόνα
Την παραίτηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ζητά το Ποτάμι με ανακοίνωση του, εξαπολύοντας πυρά για τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού περί μη απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα. «Το ακούσαμε κι αυτό…Δια στόματος της κας Χριστοδουλοπούλου, αρμόδιας υπουργού για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία δήλωσε ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια της Ε.Ε., γιατί – άκουσον άκουσον – δεν είναι ακόμη έτοιμη η διαχειριστική αρχή η οποία θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των σχετικών έργων!», αναφέρει, αρχικά, η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Έχουμε επισημάνει, πλειστάκις, την ανικανότητα των μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κυβερνήσουν, ακόμη και να διοικήσουν, στοιχειωδώς τις κρατικές πολιτικές. Αλλά, τώρα πλέον, αντιμετωπίζουμε και την κουτοπονηριά ορισμένων οι οποίοι έμαθαν να κρύβουν την δική τους ανικανότητα πίσω από διαδικαστικά τερτίπια. Η ύπαρξη ενός προγράμματος είναι ένα πράγμα και η διοίκησή του είναι ένα άλλο πράγμα. Εάν η ελληνική κυβέ…

Το κόμμα της δραχμής εξήγγειλε ο Στρατούλης

Εικόνα
«Καλούμε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ» - Το τρίτο Μνημόνιο «θα είναι πολιτική ταφόπετρα όχι μόνο για την κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία»Σε τροχιά ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει και στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους συντρόφους του, φαίνεται πώς κινείται η Αριστερή Πλατφόρμα.
Την αρχή έκανε ήδη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος, με αρχηγική εμφάνιση, χθες, στη Θεσσαλονίκη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ίδιος και όσοι βουλευτές αναφέρονται στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα ψηφίσουν ένα νέο, τρίτο Μνημόνιο.

Την «σκυτάλη» πήρε σήμερα ο τέως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στο Βόλο, με αφορμή τα πέμπτα «γενέθλια» της ιστοσελίδας iskra.gr.

Ουσιαστικά…

Τι βαραίνει πιο πολύ; Το εθνικό ή το κομματικό συμφέρον;

Εικόνα
Aντώνης Ν. Βγόντζας

Πολύ λίγα έχουμε μάθει για το τι πραγματικά συμβαίνει στα πολυτελή δωμάτια του «Hilton». Τι πραγματικά συζητάνε; Τι προτείνουμε; Τι μας προτείνουν; Ποιο είναι το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης;Οχι οι διαρροές. Αυτές είναι, κατά κανόνα, παραπλανητικές. Και έχουν, κατά βάση, έναν στόχο. Να κρύψουν, για ένα διάστημα, το ουσιαστικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Θα ήταν αναξιοπρεπές, κατά τους επικοινωνιολόγους της κυβέρνησης, να λάβουν χώρα οι συζητήσεις αυτές στα υπουργεία. Είναι φτωχά. Πολύ φτωχά. Σκοτεινοί οι διάδρομοί τους. Χαμηλοτάβανα, χωρίς φως και μικρά τα γραφεία. Και με σκονισμένες τις κουρτίνες. Παρά την ενεργό παρουσία των 600 περίπου καθαριστριών. 
Κι ούτε μας βοήθησε ο πρωθυπουργός με την πρόσφατη εμφάνισή του στη Βουλή. Στα λόγια ήταν επιθετικός. Και, περίπου, κάλυψε τον υπουργό που απέπεμψε μέσα σε λίγες ώρες μετά τη σαρωτική νίκη του «Οχι». Μέσα σε ελάχιστα λεπτά μεταμφίεσε ταχυδακτυλουργικά το «Οχι» σε «Ναι». Για να πει πάλι ψέματα. Ο τέως υπουργός …

Ο Κατρούγκαλος έπιασε δουλειά: κάνει τον καπιταλισμό… ανθρώπινο

Εικόνα
Γιάννης Μακρυγιάννης

Με τα χρόνια έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν καταλήγουν στη χλεύη για όσα κάνουν, αλλά για όσα κατά καιρούς έχουν πει. Ποιος δεν θυμάται τον… «στρατηγό άνεμο» του Πολύδωρα, το… «success story» του Σαμαρά, το «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου, το «νόμιμο είναι και ηθικό» του Βουλγαράκη και τόσα άλλα.Ένα μεγάλο πρόβλημα με πολλούς εκ των σημερινών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ότι μιλάνε πολύ. Είναι όμως νόμος και όχι μόνο της πολιτικής, ότι όποιος μιλάει πολύ εκτίθεται. Πάρτε για παράδειγμα τον Βαρουφάκη. Και μόνο να βάλει κανείς κάτω όσα έχει πει είναι αρκετά για τον στείλουν στο φρενοκομείο – και αυτόν που θα προσπαθήσει να βάλει μία σειρά στα λεγόμενα του Βαρουφάκη και τον ίδιο τον Βαρουφάκη.
Κάποιοι από τους υπουργούς τα καταφέρνουν ακόμη και δεν εκτίθενται. Είτε επειδή έχουν κάποια εμπειρία και πολιτική σοβαρότητα, είτε από καθαρή τύχη μέχρι τώρα.
Κάποιοι άλλοι όμως δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Ο Κατρούγκαλος για παράδειγμα είνα…

Ο Λαφαζάνης οπλίζεται για τον εσωκομματικό εμφύλιο

Εικόνα
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σε όλες τις παρεμβάσεις τους έχουν επιλέξει προς το παρόν να συγκροτήσουν μια ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο για την πορεία της χώρας.Συνεχίζουν τις περιοδείες στην Ελλάδα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και στις παρεμβάσεις τους είναι σαφές του στίγμα που δίνουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός άλλου πολιτικού πόλου, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει τα χαρακτηριστικά κόμματος, μετά από μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η αρχή έγινε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος προ ημερών μίλησε στον Πανελλήνιο σε πολιτική εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra.gr. Ο κ. Λαφαζάνης βρέθηκε προχθές και στη Θεσσαλονίκη, ενώ εχθές ο Δημήτρης Στρατούλης μίλησε σε εκδήλωση της iskra στην Λάρισα. 

Λίγες ώρες πριν ο κ. Στρατούλης είχε δώσει το παρών στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην οποία για μια ακόμη φορά διαχώρισε τη θέση της από τις κυβερνητικές επιλογές. Την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 12 Αυγούστου, ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της Πλατφόρμας…

Iskra: Σε παραζάλη η κυβέρνηση - Προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της λεηλασίας

Κάνει λόγο για τακτικές «καρότου και μαστιγίου» από την πλευρά της κυβέρνησηςΗ κυβέρνηση βρίσκεται σε παραζάλη και προσπαθεί να χρυσώσει το «χάπι» της λεηλασίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Iskra.gr που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. 
Σε νέο δημοσίευμα στον ιστότοπο γίνεται λόγος για «κλιμάκωση της μνημονιακής πολιτικής και  ξεπουλήματος της χώρας» αλλά και για τακτικές «καρότου και μαστιγίου» από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Καυτός ο Αύγουστος, αλλά πολύ πιο καυτά τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές», αναφέρει χαρακτηριστικά το Iskra.gr, ενώ όσον αφορά στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σημειώνει πως υπάρχει  «κλιμάκωση της μνημονιακής πολιτικής ξεπουλήματος της χώρας» την οποία , όπως τονίζει, «εγκαινίασε το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ».

Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», επισημαίνει ότι «οι δανειστές αξιώνουν άγριους εκβιασμούς και μαζικές εκποιήσεις ακινήτων και προκρίνουν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες απευθείας σε επενδυτές-κοράκια»…

Οι θεσμοί και οι λαοί

Εικόνα
Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αυτός ο ιδιοφυής Ελληνας, είχε πει πολλές δεκαετίες πριν: «Θα ’ρθει μια μέρα που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους που οι πολλοί μη κατέχοντες θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει τη ζωή των ολίγων κατεχόντων κόλαση»Σήμερα, όσο ποτέ, φαίνεται ότι αυτά τα προφητικά λόγια του Ωνάση ίσως επαληθεύονται με τις πρακτικές των θεσμικών εταίρων της χώρας μας στην Ευρώπη. Αλλά ποιο ήταν το όραμα; Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησε ως σχηματισμός οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Πρώτος στόχος ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των κρατών με το σκεπτικό ότι οι εμπορικές συναλλαγές δημιουργούν οικονομικές αλληλεξαρτήσεις, κάτι που ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων. Ετσι, το 1958 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) που αρχικά στόχευε στην προώθηση τ…

Η πρόωρη σύνταξη των φτωχών και η πρόωρη των πλουσίων: Πρώτη φορά Αριστερά

Εικόνα
Αντιγόνη ΛυμπεράκηΑκόμα και στην κοινωνία μας, όπου ο παραλογισμός είναι δημοκρατικό κεκτημένο, συμφωνούμε όλοι ότι δεν πρέπει οι 80χρονοι συνταξιούχοι και οι 25χρονοι άνεργοι να επιβαρύνονται προκειμένου μερικοί και μερικές τυχερές να εγκαταλείπουν την εργασία στα 50 τους και να σιτίζονται από κρατική σύνταξη. Συμφωνούμε επίσης ότι σε συνθήκες κρίσης το απαράδεκτο εντείνεται.Έτσι όλοι είμαστε εναντίον της πρόωρης συνταξιοδότησης. Τρόικα και Σύριζα, ΝΔ και Αριστερή Πλατφόρμα, Νεοφιλελεύθεροι και παλαιοσοσιαλιστές. Εκβιαστές και εκβιαζόμενοι. Όπως κανείς δεν είναι υπέρ της αμαρτίας, έτσι και κανείς δεν είναι υπέρ της πρόωρης συνταξιοδότησης.  
Όπως γνωρίζουμε, η καταπολέμηση της πρόωρης συνταξιοδότησης ήταν στις προτάσεις προς τους θεσμούς. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε όταν έγινε προαπαιτούμενο.

Όμως η καταπολέμηση της πρόωρης συνταξιοδότησης είχε δύο σκέλη. Σχηματικά θα μπορούσαμε να τα πούμε:  «η πρόωρη σύνταξη των φτωχών» και η «πρόωρη σύνταξη των πλουσίων».

Οι φτωχοί – το 60% των αιτήσεω…

PANAGIOTIS SCHAUEBLE

Εικόνα
Δημήτρης Δανίκας


Σκηνοθετημένο; Μπορεί! Παρανοϊκό; Ισως! Καιροσκοπικό; Μάλλον! Τυχοδιωκτικό; Εκ του αποτελέσματος, είναι γεγονός. Το αντικειμενικό συμπέρασμα, διπλό!Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, το πιο στέρεο δεκανίκι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μία από τις πιο ορμητικές μπουλντόζες κατεδάφισης της Ψωροκώσταινας. Ο,τι έμεινε όρθιο από τους κυβερνήτες. Τους πρώην και τους νυν!
Εντός των κύκλων του Περισσού η απορία αναπάντητη εκ του ιερατείου των κομμουνιστών. Μα πώς ο Παναγιώτης, που επί σειρά πολλών ετών θήτευσε στα «θρανία» ενός Χαρίλαου Φλωράκη, πώς δηλαδή έφτασε σε τέτοιον βαθμό πολιτικής  «σχιζοφρένειας»;

Τι εννοούν; Οτι υποστηρίζει τη δραχμή. Με πρώτα θύματα τα λαϊκά στρώματα. Οτι ο υποδόριος εθνικισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε αριστερής εκδοχής. Οτι επομένως τέτοιου είδους «αριστερή» πολιτική είναι το βούτυρο του οπορτουνισμού και του τυχοδιωκτισμού!

Η μοναδική εξήγηση γι’ αυτή τη λαφαζάνεια πορεία την «αντιστασιακή» προέρχεται από το δικό του «κομμουνιστικό» π…

Ποτάμι: Ο Τσίπρας ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία με τους αγρότες - Χρυσώνει το χάπι

Εικόνα
Για επικοινωνιακή προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι για τα μέτρα που έρχονται κατηγόρησε το Ποτάμι τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως αποφάσισε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από τους αγρότες, σχολιάζει το κόμμα, για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα όσα είπε εκεί. «Γιατί προεκλογική ομιλία θύμισαν αυτά που εξήγγειλε σήμερα, τη στιγμή που δεν έχει εφαρμόσει το παραμικρό σε έξι μήνες στην κυβέρνηση, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ που απαριθμούσε 5.383 λέξεις. Πρόκειται επίσης για επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι από τα οδυνηρά αποτελέσματα της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης και για τα μετρά που έρχονται», σημειώνει ακόμη. Στη συνέχεια, το Ποτάμι κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι δείχνει να αγνοεί ότι ο αγροτικός κόσμος έχει περιέλθει σε πλήρη αδυναμία έστω και οριακής συντήρησης των παραγωγικών του δραστηριοτήτων. «Εξι μήνες τώρα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους νέους αγρότες που είναι απλήρωτ…

Μεϊμαράκης: Με τα πουκάμισα έξω και στιλ χαβαλέ, δεν μπορείς να πείσεις

Εικόνα
Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ είχε ο προέδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στις πρώτες κουβέντες που αντάλλαξαν, ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι εικόνα έχει από την διαπραγμάτευση. «Δεν έχουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση. Μάλλον εσείς έχετε καλύτερη ενημέρωση», του απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης. «Διαπιστώσαμε από τη βοήθεια που προσφέραμε πως το να βρίσκονται όλες οι δυνάμεις μαζί και να ενισχύουν τη διαπραγμάτευση είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα που έχουμε», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος. «Πράγματι. Όπου πηγαίναμε με σοβαρά επιχειρήματα και με ενίσχυση των τριτοβάθμιων οργανώσεων στην διαπραγμάτευση το κερδίζαμε. Εκπέμπεις αξιοπιστία. Όπου πας χωρίς κείμενο, χωρίς τσάντες, με τα πουκάμισα έξω, με στιλ χαβαλέ, δεν μπορείς να πείσεις. Όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα μπορείς να κερδίσεις», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης. Συνάντηση και με τους αστυνομικούς Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκ…

Φοροδιαφυγή παντού! Η μια στις δύο επιχειρήσεις «κλέβει» το ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές [πίνακες]

Εικόνα
Σοκαριστικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τους ελέγχους που έγιναν στις τουριστικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες, καθώς η φοροδιαφυγή σαρώνει. Μάλιστα, η παραβατικότητα στους δημοφιλείς προορισμούς σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσε το 54%. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Χαρακτηριστικό είναι πως στους 3.672 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, από συνεργεία των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, από τις 3.620 επιχειρήσεις που «επισκέφθηκαν» οι ελεγκτές, διαπιστώθηκαν συνολικά 1.956 παραβάσεις σε 641 επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, στους 3.387 ελέγχους των ΔΟΥ, διαπιστώθηκαν 1.484 παραβάσεις σε 532 επιχειρήσεις, οι οποίες αφορούν σε ποσοστό 90% τη μη έκδοση, ή την ανακριβή έκδοση στοιχείων. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης και του τουρισμού. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των ελέγχων φανερώνουν αυξανόμενη παραβατικότητα τις βραδινές ώρες.
Επιπλέον, από την Υπηρεσία Ε…

ΠΑΣΟΚ: Η χειρότερη Πρόεδρος της Βουλής ταιριάζει απόλυτα σε μια από τις χειρότερες εκλεγμένες κυβερνήσεις

Εικόνα
«Στο δίωρο παραληρηματικό της μονόλογο η κ. Κωνσταντοπούλου έμεινε πιστή στον λαϊκισμό και την μονοκομματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ της τελευταίας πενταετίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συνέντευξη της Προέδρου της Βουλής. «Δεν δίστασε βέβαια να αδειάσει ευθέως τον κ. Τσίπρα σε κρίσιμα θέματα όπως αυτό του δημοσίου χρέους. Δικό τους θέμα. Εσπειραν ανέμους θερίζουν θύελλες. Ας τα λύσουν μεταξύ τους, μη περιμένουν να τους διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ. Η χειρότερη Πρόεδρος της Βουλής ταιριάζει απόλυτα σε μια από τις χειρότερες εκλεγμένες κυβερνήσεις που είχε ποτέ ο τόπος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αρωμα πρόωρων εκλογών -Ο Λαφαζάνης ετοιμάζεται για νέο κόμμα και κάνει περιοδείες

Εικόνα
Έντονο προεκλογικό άρωμα έχουν οι προετοιμασίες που καταρτίζει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου –για την επομένη από την ψήφιση της συμφωνίας - όσο και η «Αριστερή Πλατφόρμα», της οποίας οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν ξεκινήσει περιοδείες και δίνουν  τον υπέρ πάντων αγώνα για την καταψήφιση του προγράμματος. Την αρχή έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος με αρχηγική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ίδιος και όσοι βουλευτές έχουν αναφορά στο "Ρεύμα" δεν θα ψηφίσουν μνημόνιο. Πηγές που έχουν άμεση γνώση των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι το βράδυ της ψηφοφορίας ο κ. Λαφαζάνης θα ανεξαρτητοποιηθεί (μαζί με τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν), και στη συνέχεια θα συστήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Γι'αυτό το λόγο λοιπόν, όπως λένε, τα στελέχη της Πλατφόρμας επιδίδονται στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων ώστε να "μετρήσουν" δυνάμεις.
Ενδεικτικά, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Δελημήτρος μιλούν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στη Βό…

Telegraph: Μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δισ. το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

Εικόνα
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Την εκτίμηση ότι το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 85 δισ. ευρώ και να υπερβεί ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ κάνει η Telegraph. Σε ανάλυση του Αντριου Λιλίκο, της Europe Economics, τονίζεται ότι από τη στιγμή που οι ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν στη συγκεκριμένη συμφωνία, πριν από περίπου ένα μήνα, άλλαξαν πολλά. Το βασικότερο από αυτά, είναι η ξεκάθαρη απροθυμία του ΔΝΤ να εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα, δίχως τους δικούς του όρους. Και από την άλλη, η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Αμφότερες οι εξελίξεις ανεβάζουν πολύ ψηλά το «λογαριασμό» για τις χώρες της νομισματικής ένωσης, που θα κληθούν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα από ότι πίστευαν όταν κατέληξαν σε συμφωνία. «Οταν συμφωνήθηκε στα μέσα Ιουλίου ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό αναμενόταν να φτάσει τα 86 δισεκατομμύρια αυτό. Αυτό το ποσό όμως βασιζόταν σε δύο σημαντικές υποθέσεις, που από τότε ανατράπηκαν δραματικά. Πρώτα από όλα…