Αρωμα πρόωρων εκλογών -Ο Λαφαζάνης ετοιμάζεται για νέο κόμμα και κάνει περιοδείες

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Έντονο προεκλογικό άρωμα έχουν οι προετοιμασίες που καταρτίζει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου –για την επομένη από την ψήφιση της συμφωνίας - όσο και η «Αριστερή Πλατφόρμα», της οποίας οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν ξεκινήσει περιοδείες και δίνουν  τον υπέρ πάντων αγώνα για την καταψήφιση του προγράμματος.
Την αρχή έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος με αρχηγική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ίδιος και όσοι βουλευτές έχουν αναφορά στο "Ρεύμα" δεν θα ψηφίσουν μνημόνιο.
Πηγές που έχουν άμεση γνώση των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι το βράδυ της ψηφοφορίας ο κ. Λαφαζάνης θα ανεξαρτητοποιηθεί (μαζί με τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν), και στη συνέχεια θα συστήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Γι'αυτό το λόγο λοιπόν, όπως λένε, τα στελέχη της Πλατφόρμας επιδίδονται στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων ώστε να "μετρήσουν" δυνάμεις.
Ενδεικτικά, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Δελημήτρος μιλούν σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στη Βόλο. Ο Κώστας Ήσυχος θα μιλήσει στις 12 Αυγούστου στην Κέρκυρα, ενώ πολλά ακόμη στελέχη περιοδεύουν ανά την Ελλάδα.
Ο παράγοντας... Ζωή Κωνσταντοπούλου
Την ίδια ώρα, άλλο ένα  ¨χτύπημα¨ ήρθε χθες από την πρόεδρο της Βουλής, η οποία στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε, παρουσία του Δημήτρη Στρατούλη, έδειξε πως η απόσταση της Βουλής από το Μέγαρο Μαξίμου είναι τεράστια.
Για ακόμα μια φορά, είπε πως η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού δεν συνιστά συμφωνία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων.
Βαρύνουσας σημασίας ο ρόλος των «53»
Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η νέα κατάσταση θα σηματοδοτήσει μεγάλη αναδιάταξη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αλλάξει άρδην η ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, θα...γεννηθούν νέες τάσεις, θα "σβήσουν" κάποιες άλλες, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα ενισχυθεί κι άλλο ο ρόλος των «53».
Βέβαιο δε, θεωρείται ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν και οι βουλευτές της ΚΟΕ (Κοδέλας, Χατζηλάμπρου, Κυριακάκης, Σωτηρίου), ενώ όπως φαίνεται και οι ΠΑΣΟΚΟγενείς είναι αποφασισμένοι να διαδραματίσουν ξεχωριστό ρόλο.
Ο Ά Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για τον "τρίτο πόλο" που δεν έχει έκφραση στα σημερινά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, προικονομώντας στην ουσία παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.  
Βαρόμετρο στις εξελίξεις θα αποτελέσει η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου, αφού θα θέσει όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές προ των ευθυνών τους. Ο πρωθυπουργός θα προσδώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν λίστες- όποτε και αν στηθούν κάλπες- κάτι που θα έχει μεγάλη σημασία, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τον τελευταίο λόγο για τη σειρά στα ψηφοδέλτια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ