Ζάεφ: Ο Τσίπρας μου είπε ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τη συμφωνία

«Με διαβεβαίωσε ότι ακόμα κι αν κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι αντιδρούν στη  συμφωνία, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τη στηρίξει» τόνισε ο Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς

zaev_arthro
Την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό τον έχει διαβεβαιώσει ο Έλληνας ομολογός του, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, έπειτα από τη συνάντηση του με τον με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προεδρεύει και του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζάεφ τόνισε ότι ακόμα κι αν κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Ελλάδα αντιδρούν στη συμφωνία, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τη στηρίξει. Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η δήλωση αυτή του Ζόραν Ζάεφ φαίνεται ότι... ξέφυγε από την προσοχή του ΑΠΕ, που παρέλειψε να την συμπεριλάβει στο αρχικό τηλεγράφημά του. Σε νεώτερο, ωστόσο, τηλεγράφημά του, στις 21:55, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέφερε τη δήλωση Ζάεφ ως εξής: «Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην πετύχει η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πρόσθεσε πως, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ (έγκριση της συμφωνίας στο δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση), το ελληνικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας. "Έχω λόγους να το πιστεύω αυτό, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, για την περιοχή και για την ΕΕ" σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ».

Υπενθυμίζεται ότι ο καγκελάριος Kουρτς επισκέφθηκε τα Σκόπια το πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων ηγετών από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες πιρν από το δημοψήφισμα για επικύρωση ή μη της συμφωνίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων», ανέφερε ο Κουρτς, επαινώντας τη στάση των Σκοπίων στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.

«Θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ» τόνισε ο Κουρτς, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ «γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», Παράλληλα, ο καγκελάριος της Αυστρίας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο» που «θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστριακής καγκελαρίας, υποσχέθηκε στον Ζόραν Ζάεφ την πλήρη στήριξή του για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Ελπίζει σε θετική έκβαση στο δημοψήφισμα

Ο Αυστριακός καγκελάριος μάλιστα αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει «έντονη συμμετοχή» και «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».

Κατά τις δηλώσεις του, ο Κουρτς δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ο ίδιος, ανέφερε, θα είχε συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Να σημειωθεί ότι ο Κουρτς, που νωρίτερα ήταν υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε δεχθεί έντονη κριτική, καθώς μετείχε τον Δεκέμβριο του 2016 στον προεκλογικό αγώνα του αρχηγού του VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. 
 protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ