ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Πλησιάζει η ημέρα που θα επιλέξουμε τον νέο μας δήμαρχο και το νέο δημοτικό συμβούλιο. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν αποδυθεί σε ένα μεγάλο αγώνα  να πείσουν όλους εμάς ότι είναι άξιοι και ικανοί  να διοικήσουν τον Δήμο και  ότι έχουν το καλύτερο πρόγραμμα και το καλύτερο επιτελείο για να  υλοποιήσουν  το «όραμά»τους.
   Στις υποσχέσεις είναι όλοι τους  καλοί, στην πράξη κάπου τα χαλάνε .                                                                                                                                                   
Είναι γεγονός ότι στις δημοτικές εκλογές πολλές φορές δεν  ψηφίζουμε αυτόν που θεωρούμε ότι είναι ο καλύτερος. Κριτήριο συχνά αποτελούν οι συγγενικές ή φιλικές σχέσεις, και αυτό είναι  ανθρώπινο και κατανοητό. Σε κάποιες  άλλες περιπτώσεις όμως, κριτήριο αποτελούν τα πολιτικά «πιστεύω»  και αυτό ειδικά στις κλειστές κοινωνίες της επαρχίας είναι ακατανόητο.
   Ποια θα πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία που θα πρέπει να διακρίνουν  ένα καλό Δήμαρχο.
Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε το εκλογικό σκηνικό που διαγράφεται στο δήμο μας  θα πρέπει να δεχθούμε ότι από τους τέσσερις τελικά υποψήφιους, οι τρεις ουσιαστικά διεκδικούν την θέση του δημάρχου.
Ο νυν δήμαρχος Μεγαλόπολης  Τάκης Μπούρας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Τσιριγώτης και ο νυν δήμαρχος Φαλαισίας  κ. Φουσέκης.
 Ο κ. Φουσέκης διάγει την δεύτερη τετραετία ως Δήμαρχος Φαλαισίας. Δεν έχει να επιδείξει  κάτι το σημαντικά που θα καθιστούσε ελκυστική την υποψηφιότητα του. Ο Δήμος του δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα και σχόλια τα προβλήματα που προέκυψαν δεν τα διαχειρίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Πραγματοποιεί έναν ευπρεπή προεκλογικό αγώνα χωρίς προκλήσεις και ακρότητες αλλά εμφανίζεται σφικτά εναγκαλισμένος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στελέχη του οποίου ασκούσαν και ασκούν κάθε είδους πίεση προς τους οπαδούς τους προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα του.
 Ο κ. Τσιριγώτης υπήρξε επί 12 χρόνια Δήμαρχος. Η μακρόχρονη παρουσία υπήρξε απόλυτα αποτυχημένη.  Στα φλέγοντα προβλήματα του τόπου όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος,  ο βιολογικός καθαρισμός,το θέμα των απορριμμάτων, το αρχαίο θέατρο, όχι μόνο δεν έδωσε αλλά ούτε καν δρομολόγησε μια ικανοποιητική λύση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια  υπήρξε το έργο της τηλεθέρμανσης. Ένα έργο που ξεκίνησε στραβά συνεχίστηκε ανορθόδοξα  και κατέληξε μεγάλη ανοικτή πληγή για το δήμο. Το έργο αυτό και  τα έργα που είχαν δοθεί με απευθείας ανάθεση στην δημοτική επιχείρηση την χρονική περίοδο 2003-2006  απασχόλησαν το Σώμα  επιθεωρητών – ελεγκτών Δημόσιας διοίκησης  επιτροπή του οποίου διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες και απέστειλε το φάκελο στον εισαγγελέα Αθήνας για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Στον εισαγγελέα Τρίπολης. Επίσης εκκρεμεί υπόθεση που αφορά διάφορα έργα του 2006 τα οποία είτε δεν έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές είτε δεν έγιναν καθόλου.
Για τους λόγους αυτούς και μόνο ο κ. Τσιριγώτης νομίζω ότι  δεν θα έπρεπε να κατέβει στις εκλογές αυτές και θεωρώ άστοχη  την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να του παράσχει στήριξη προσβάλλοντας έτσι  χιλιάδες έντιμους αγωνιστές  οπαδούς του.
Σήμερα ο κ. Τσιριγώτης ζητά την ψήφο μας υποσχόμενος τα πάντα. Αναρωτιέται όμως κάθε λογικός συμπολίτης μας:
Ο κ. Τσιριγώτης ήτανε Δήμαρχος δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Στα δέκα απ` αυτά στην κυβέρνηση ήταν το κόμμα που τον στηρίζει. Η εξεύρεση πόρων τότε ήταν πολύ πιο εύκολη  απ` ότι σήμερα γιατί δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική  κρίση. Απέναντι του είχε μια μάλλον χαλαρή και συνεργάσιμη αντιπολίτευση  η οποία σε κάποιες βασικές επιλογές  συμπορεύτηκε μαζί του.
Γιατί λοιπόν δεν έκανε τότε αυτά που υπόσχεται σήμερα;
   Την επανεκλογή του διεκδικεί και ο νυν Δήμαρχος Τάκης Μπούρας.
Ο κ. Μπούρας ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου μετά από θριαμβευτική  νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2006.
Από την αρχή είχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που όπως προαναφέραμε του κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.
 Ειδικά η τηλεθέρμανση  η οποία αποτελεί ένα μεγάλο έργο το οποίο είχε στηθεί κυριολεκτικά στον αέρα. Χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης, χωρίς προσδιορισμένο κόστος κατανάλωσης.
Ένα έργο που έχει φορτώσει στον Δήμο τεράστιο χρέος, για την εξόφληση του οποίου διατίθεται  κάθε χρόνο ένα πολύ μεγάλο  χρηματικό ποσό.
     Πριν προλάβει καλά - καλά να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να δρομολογήσει λύσεις  βρέθηκε αντιμέτωπος με  το πρόβλημα των καταστροφικών πυρκαγιών  και  τις τραγικές συνέπειες που  προκάλεσαν.
Το γεγονός αυτό ήταν μια σημαντική αιτία  που προκάλεσε καθυστέρηση στην επίλυση των διάφορων προβλημάτων αλλά δεν ήταν όμως η μοναδική.
 Σημαντικό ρόλο έπαιξε η απόλυτα αρνητική, στάση της αντιπολίτευσης η οποία  από τη μια πλευρά  προέβαλε εμπόδια και υποκινούσε αντιδράσεις και από την άλλη κατηγορούσε τον Δήμαρχο για αδράνεια και απραξία.
Ο Δήμαρχος όμως εκτός από  την αντιπολίτευση, είχε απέναντι και κάποιους συμβούλους της δικής του παράταξης.
Οι άνθρωποι αυτοί στηριζόμενοι στην προσωπικότητα και το κύρος του κ. Μπούρα και ακολουθώντας προσωπική, ψηφοθηρική στρατηγική, κατάφεραν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι δραπετεύοντας προσωρινά από την απόλυτη ανυποληψία την οποία βίωναν. Νόμισαν ότι έγιναν μεγάλοι και τρανοί και αξίωναν να έχουν μόνιμη θέση σε αξιώματα τα οποία ούτε δικαιούνταν, αλλά ούτε ήταν σε θέση να υπηρετήσουν. Πρόδωσαν έτσι την εμπιστοσύνη του Δημάρχου και των πολιτών που τους ψήφισαν.
Αφού  προκάλεσαν αρκετή ζημιά στον τόπο με την στάση τους και αφού εισέπραξαν την οργή και την χλεύη των συμπολιτών μας, επανήλθαν και πάλι στον γνωστό τους χώρο της  μιζέριας και της ανυποληψίας.
Παρά τα προβλήματα ωστόσο πιστεύω ότι ο κ. Μπούρας είχε μια δημιουργική  δημαρχιακή θητεία. Πέτυχε να αντιμετωπίσει  τα τρέχοντα προβλήματα, να προγραμματίσει μεθοδικά και να δρομολογήσει  ενδεδειγμένες λύσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που εκκρεμούν. Αξίζει να του δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια.
Πιστεύω ότι  απ` όλους τους υποψήφιους είναι ο πλέον κατάλληλος.
Ο Τάκης ο Μπούρας δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Στην ενασχόληση του με τα κοινά τον οδήγησε η αγάπη για τον τόπο του. Πονά και  νοιάζεται  τους δημότες του. Είναι προσιτός αλλά  διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, είναι αποφασιστικός αλλά και συνεργάσιμος, οραματιστής και αποτελεσματικός, απαιτητικός αλλά δίκαιος. Πάνω απ` όλα όμως  είναι ανιδιοτελής και ηθικά ακέραιος. Το γιατί δεν χρειάζεται, νομίζω, να το αναλύσουμε. Θα περιγράψω   ωστόσο μια ιστορία που μου διηγήθηκε ένα γνωστό μου πρόσωπο το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τον κ Μπούρα.
Ήταν νομίζω το 1988, όταν σε ένα μικρό και απόμερο χωριό της επαρχίας μια ηλικιωμένη γυναίκα αρρώστησε και κάλεσε πρωί-πρωί τον γιατρό  κ. Μπούρα να την επισκεφθεί . Πράγματι ο κ. Μπουρας   πήγε αμέσως στο χωριό εξέτασε την ασθενή και διέγνωσε ότι η κατάσταση ήταν αρκετά σοβαρή και επιβαλλότανε  η μεταφορά της σε νοσοκομείο. Ο σύζυγος της ασθενούς του είπε ότι θα έπρεπε πρώτα να έλθει κάποιο από τα παιδιά τους που έμεναν στην Αθήνα  για να την συνοδεύσει επειδή ίδιος αδυνατούσε .  Ο Γιατρός αποχώρησε προβληματισμένος.  Το βράδυ της ίδιας ημέρας χωρίς κανείς να του το ζητήσει  επανήλθε και πάλι στο χωριό για να διαπιστώσει την πορεία  της υγείας της ασθενούς και αφού διαπίστωσε ότι η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί απεχώρησε χωρίς να δεχθεί αμοιβή.
 Αυτός είναι ο Τάκης ο Μπούρας! Άνθρωπος με το άλφα κεφαλαίο.
Άνθρωπος που αξίζει την αγάπη και την εμπιστοσύνη μας.

                                                                                                                 Αίμων

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ντροπη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
psifisame alla den idame to apotelesma..... tha to peite? mallon ntreposaste gia ta xalia sas.........
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Απάντηση στο 1ο σχόλιο:
Καλέ μου συμπατριώτη οι αποστροφές και τα συνθήματα είναι εύκολη υπόθεση. Το δύσκολο είναι να βρής επιχειρήματα να αντικρούσης το σχόλιο μου.Αυτά που έγραψα αποτελούν βιώματα και προσωπικές μου αποψεις τις οποίες διαμόρφωσα προσεγγίζοντας τα γεγονότα με όσο γίνεται αντικειμενική προδιάθεση. Δεν κατάλαβα αν θα πρέπει και γιατί να ντρέπομαι μόνο εγώ ή και οι 3100 και πλέον συμπατριώτες μας που επέλεξαν το ψηφοδέλτιο του κ Μπούρα.
Ο αποδοκιμασμένος το 2006 κ Τσιριγώτης εμφανίζεται νικητής και τροπαιούχος μιλάει δε, για ηθική δικαίωση.
Τι άλλαξε από το 2006 μέχρι σήμερα;
Τότε ηταν μόνο αποτυχημένος,σήμερα είναι και κατηγορούμενος.
Αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα κολυμβήθρα του Σιλωάμ;
Δεν υποστηρίζω ότι είναι ένοχος .Υπάρχουν όμως περί αυτού αποχρώσες ένδείξεις που στοιχειοθετούν τις παραπομπές στο εισαγγελέα τις οποίες δεν έκανε ο Κ Μπούρας ή οι συνεργάτες του αλλά εντεταλμένα όργανα της πολιτείας. Στον δεύτερο σχολιαστή απαντώ ότι εγώ προσωπικά προτιμώ την έντιμη ήτα από την δόλια νίκη και κλείνω με το γνωστό ρητό:
Μηδένα προ του τέλους μακάριζε
Αίμων
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
kala trekste tora mipos mazepsete ta amazeyta...... kai ti deytera ta ksanaleme! edo tha eimaste den kribomaste!!!!!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σχολια γεμάτα μαγκιά που θυμίζουν μικρά παιδιά ''kala trekste tora mipos mazepsete ta amazeyta...... kai ti deytera ta ksanaleme! edo tha eimaste den κribomaste!!!!!!!!!!!''
θα σε ρωτήσω κάτι και θα ήθελα να μου απαντήσεις με το χέρι στην κάρδια. υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει ότι ο γιατρός δεν είναι από τους πιο έντιμους και ηθικούς ανθρώπους που έχει η πόλη μας? τέσσερα χρόνια Δήμαρχος και δεν έδωσε λαβή για την ακεραιότητα και την εντιμότητα του.
τόσα χρόνια ήταν νομαρχιακός σύμβουλος, Δήμαρχος, διόρισε κανένα δικό του? Δεν έχει παιδιά αυτός, ανίψια κτλ

Μήπως δεν πάλεψε για την πόλη? πήρε ένα δήμο που χρώσταγε και τον έκανε ένα δήμο που έχει aαποθεματικό.
Να θυμηθούμε τις φαιδρότητες με τα νερά?

το αναπτυξιακό έργο με τα φωτοβολταικά? που σαμποταρίστηκε με τόση λύσσα. (θα ανέβει η θερμοκρασία της περιοχής) μερικά πράγματα είναι για γέλια. άνευ σχολίου.

ξέρεις ότι ένα τμήμα της πόλης δεν είχε ενταχθεί στον βιολογικό καθαρισμό? και αναγκάστηκε ο μπούρας να κάνει καινούρια μελέτηγια να το εντάξει?
Μήπως ξέρεις πόσες υποχρεώσεις είχε ό δήμος σε προμηθευτές του από την προηγούμενη Δημοτική αρχή. και ότι πληρώθηκαν όλες και πλέον ο Δήμος από την λειτουργεία του δεν έχει χρέη
Μήπως έχεις δεί ένα καινούριο Δημαρχείο που είναι στολίδι και εργαλείο για την πόλη μας?
ξέρεις ότι μπήκαν χλωριωτες στα αντλιοστάσια στα χωρία και πλέον οι κάτοικοι πίνουν καθαρό νερό.
μήπως ξέρεις τι αρχικό προϋπολογισμό είχε η τηλεθέρμανση και που εχει καταλήξει?
Πόσα χρήματα κατευθύνονται από τους πόρους του Δήμου (εκτός από τα τοκοχρεολύσια)για την ολοκλήρωση τ ης?
μήπως ξέρεις οτι η τηλεθέρμανση φτιάχτηκε σε ένα οικόπεδο που δεν ήταν του Δήμου.

μήπως ξέρεις πόσα χρήματα είναι το τοκοχρεολύσιο που πληρώνει ο Δήμος.

Πια άραγε είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη από την τηλεθέρμανση (λ.χ. δεν θα μπορούσε η εταιρεία που την κατασκεύαζε να αφήσει στο σκάμμα σε υψηλότερο βάθος από τους σωλήνες πιέσεως τέσσερεις πλαστικές σωλήνες Φ100 corr καθόλο το σκάμα σε όλη την πόλη έτσι ώστε να χρησιμοποιθούν απο κάποια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία(οτε,τελλας vodaphone) για να γίνει η Μεγαλόπολη η πρωτη πόλη στην ελλαδα που θα ειχε κάνει πράξη την οπτική ίνα σε κάθε κτήριο )αντί για αυτό τι? ένα έργο που κανείς δεν ξέρει αν είναι βιώσιμο.
μήπως ξέρεις τι είναι το διάγραμμα νεκρού σημείου σε ένα έργο η ένα προϊόν?
Νεκρό σημείο: είναι το ποσό εκείνο των πωλήσεων (κύκλου εργασιών), με το οποίο
μια επιχείρηση καλύπτει ακριβώς τόσο τα σταθερά όσο και τα μεταβλητά της έξοδα,
χωρίς να πραγματοποιεί ούτε κέρδος ούτε ζημιά.
Η βασική αρχή, πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάλυση του «νεκρού σημείου» (break
even point), είναι η συμπεριφορά του κόστους. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μέρος του
κόστους είναι μεταβλητό και ανάλογο των πωλήσεων, ενώ ένα άλλο είναι σταθερό,
τουλάχιστον για ένα μεγάλο εύρος πωλήσεων.
Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι έγινε μια επένδυση (π.χ. τηλεθέρμανση, μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό σπιτιών που τροφοδοτούνται πχ 1000 θα έχει ζημίες από 1000+1 θα έχει κέρδη) σε ρωτάω τώρα αν ρωτήσεις όλους αυτούς που ‘΄φτιάξανε’’ το έργο πιο είναι το νεκρό σημείο της επένδυσης (είναι τα σπίτια που πρέπει να τροφοδοτεί η τηλεθέρμανση έτσι ώστε να μην έχει ζημιές για να συντηρηθεί και να κάνει απόσβεση μέρους των χρημάτων που δαπανήθηκαν από τον δήμο για την κατασκευή της ) δεν μπορεί να σου απαντήσει κανείς απλούστατα γιατί δανειστήκαν για ένα έργο που δεν είχαν αποφασίσει πόσο θα πουλήσουνε το προϊόν και τι θα πληρώνανε στην ΔΕΗ για την θερμότητα που της παίρνουν. (εσύ στο σπίτι σου θα το έκανες?)
Αυτά τα ασυμμάζευτα είχε να αντιμετωπίσει ο Μπούρας κατάλαβες φίλε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μα τι λέτε όλοι σας ?

Ο Δήμαρχος της Ζαχάρως έχει τεθεί σε αργία εδώ και μήνες. Εκκρεμούν σε βάρος του 7 κακουργήματα και κέρδισε τις εκλογές με μεγάλο ποσοστό , όταν οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ποτέ Δήμαρχος!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο στους ψηφοφόρους του Πανταζή Χρονόπουλου! Μπράβο στα ζαγάρια που τον επέλεξαν!
Άντε ρε παιδιά! Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ζαχάρως. Άντε, αυτήν την Κυριακή να τιμήσουμε το δικό μας Χρονόπουλο, που τον κυνηγούν οι κακοί!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πάλι ξεχασατε να αναρτήσετε τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά κανένας φίλος δεν διαμαρτυρήθηκε αυτή την φορά. Φαίνεται να τα έμαθαν από αλλού.
Χάσαμε και το φίλο μας που θα ήταν εδώ την Δευτέρα και δεν θα κρυβότανε. Αυτό που έχω πάντως να του πώ είναι ότι : το ότι δεν κέρδισε ο Τσιριγώτης είναι σίγουρα καλό για όλους μας. Αυτό να το θυμάται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ