Ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών στη Συρία

Ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών στη Συρία

Πληροφορίες για 36 νεκρούς στη Χομς - Για «προληπτικές επιθέσεις κατά των τρομοκρατών» έκανε λόγο ο Πούτιν - Η Μόσχα έλαβε απόφαση να στείλει στρατεύματα προς ενίσχυση του συριακού καθεστώτος έπειτα από έκκληση Άσαντ στον Πούτιν για ενίσχυση των δυνάμεών του

Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το ρωσικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, οι αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησαν.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος με δηλώσεις του εξήγησε πως «η Ρωσία θα βοηθήσει στο σχέδιο επίθεσης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με επιδρομές».




Όπως αναφέρει το πρακτορείο Russia Today ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε «προληπτικές επιθέσεις κατά των τρομοκρατών».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως παρότι η οργάνωση φέρει το όνομα Ισλαμικό Κράτος «δεν έχει να κάνει με την θρησκεία του Ισλάμ», ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για Ρώσους που λέγεται πως έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γίνουν τζιχαντιστές.



«Σκληροπυρηνικοί από πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα σε αυτές και η Ρωσία, έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στην τρομοκρατική οργάνωση. Πρέπει να ηττηθούν εκεί και να μην τους επιτραπεί η επιστροφή στην πατρίδα τους, καθώς θα έχουν αναπτύξει εμπειρία και ιδεολογία από το πεδίο μαχών».

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία είναι η προληπτική δράση και η καταστροφή των μαχητών και των τρομοκρατών σε εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει «κι όχι να τους περιμένουμε να έρθουν σε εμάς».

Επιπλέον, είπε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται και άλλες χώρες να ενταχθούν στην προσπάθεια αυτή, καλώντας τους αρμοδίους να επικοινωνήσουν με το κέντρο πληροφοριών στην Βαγδάτη που έχει συστήσει η Ρωσία σε συνεργασία με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.



Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως η Ρωσία δρα σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο, αφού έλαβε αίτημα από τη Δαμασκό για ενίσχυση των δυνάμεών της.



Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μοναδικό κατάλληλο τρόπο» για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, τη συνεργασία της Ρωσίας με τη Συρία, αφήνοντας σαφές υπαινιγμό στην αποτυχία των επιδρομών της διεθνούς συμμαχίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ.



«Οι συγκρούσεις στη Συρία είναι πολύπλοκο ζήτημα με εσωτερικά προβλήματα, αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά έπειτα από την παρέμβαση των ξένων παραγόντων», τόνισε ο Πούτιν.

Επισήμανε δε, ότι η Ρωσία είναι αντίθεση στη θέση των ΗΠΑ και των εταίρων για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου, εξηγώντας πως η Μόσχα αναμένει από τον Άσαντ να είναι «ευέλικτος» όταν η τρομοκρατική απειλή έχει εξουδετερωθεί και η πολιτική μετάβαση θα είναι απαραίτητη για τη χώρα.




Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας, Ιγκορ Κονασένκοφ, δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις, οχήματα, και αποθήκες που η Ρωσία «εκτιμά ότι ανήκουν σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Την ίδια ώρα, Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας κατά τη διάρκεια της ρωσικής αποστολής, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, επισημαίνει πως η Ρωσία δε στοχεύει σε θέσεις τζιχαντιστών! Με την οσμή του διπλωματικού επεισοδίου να ξεκινά να αναδύεται, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters τόνισε πως προς το παρόν οι ρωσικές επιδρομές δεν έχουν πλήξει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε πως τα αεροσκάφη εξαπολύουν επιθέσεις σε περιοχές κοντά στη Χομς και σε άλλες περιοχές της Συρίας, χωρίς ωστόσο να έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν πλήξει θέσεις Σύρων που ανήκουν στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του συριακού στρατού οι ρωσικές επιδρομές έχουν πλήξει περιοχές που ζουν αντιφρονούντες της συριακής κυβέρνησης, εκ των οποίων οκτώ έχουν τραυματιστεί. «Στα βόρεια της Χομς δεν υπάρχει παρουσία του ΙΚ και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», δήλωσε ο ταγματάρχης Τζαμίλ αλ-Σάλεχ στο Reuters.

Παρ’όλα αυτά, εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε πως τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν τις περιοχές Ταλμπισέχ στη Χομς, Ραστάν στη Χάμα, Καφρ Ζέιτα, Γκμαμ στην Λαττάκεια και Ντέιρ Χάνα.



Νωρίτερα, την πληροφορία της επιχείρησης είχε αποκαλύψει Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία ξεκίνησε τις επιδρομές στη Συρία και συγκεκριμένα κοντά στη Χομς.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Μόσχα ειδοποίησε τις ΗΠΑ μία ώρα πριν ξεκινήσει την επιχείρηση.

Ωστόσο, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των επιδρομών, ούτε το είδος αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν.

Νωρίτερα, το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε εγκρίνει την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία μετά του αίτημα του προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, αποκλείοντας ωστόσο την αποστολή χερσαίων δυνάμεων σε συριακό έδαφος.

Ο Πούτιν άλλωστε στην ομιλία του στη Νέα Υόρκη τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, πληροφορία που επανέλαβε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Ιβανόφ.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος στον ΟΗΕ τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να ενωθεί ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος με τον ίδιο τρόπο που οι συμμαχικές δυνάμεις πολέμησαν τον Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση σχετικά με το ρόλο και το μέλλον του Άσαντ.

Με την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη ενώ ο Πούτιν βρισκόταν στις ΗΠΑ, η Ρωσία στέλνει μήνυμα πως επιθυμεί να ενισχύσει την διεθνή προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ τονίζει πως η συμμετοχή του στη μάχη κατά των τρομοκρατών βρίσκεται εντός πλαισίου νομιμότητας καθώς έχει κληθεί από τον Άσαντ να συνεισφέρει στον αγώνα ενάντια του ΙΚ.

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα ύστερα από την 90λεπτη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, έπειτα από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ανοιχτός σε μία «ρεαλιστική προσέγγιση» στο σενάριο συνεργασίας των ΗΠΑ με τη Ρωσία και το Ιράν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ για πρώτη φορά δεν έκανε λόγο για αποχώρηση του Άσαντ, αλλά για ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Όλα αυτά, μετά το διπλωματικό θρίλερ που προηγήθηκε σε Αθήνα και Σόφια για το ζήτημα των ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας και της Ελλάδας με προορισμό τη Συρία.

Στο μεταξύ, ένα επιπλέον ζήτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο θα αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές οι επιδρομές της Ρωσίας σε αντίθεση με αυτές που προηγήθηκαν από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν πως οι επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, ενώ τα ρωσικά Su-34 βρίσκονταν ήδη στην αεροπορική βάση της Λαττάκειας στη Συρία, ενώ πάνω από 600 στρατιώτες είχαν ήδη ταξιδέψει στην περιοχή.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ είχε δώσει εντολή στο προσωπικό του να «διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος τόνιζε πως στόχος των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η ασφάλεια των στρατευμάτων, ενώ επισήμανε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό έδαφος όταν πρόκειται για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς «ο στόχος θα έπρεπε να είναι η μάχη κατά του ΙΚ και όχι η υπεράσπιση του καθεστώτος Άσαντ».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν λίγη ώρα ανέφερε πως τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από αεροπορικές επιδρομές στη δυτική επαρχία της Χομς, χωρίς ωστόσο να επισημαίνει αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από τη ρωσική επιχείρηση. Πάντως, τόνισαν πως οι επιδρομές έπληξαν περιοχές στη βόρεια Χομς, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται έξι παιδιά.

Στο μεταξύ, εικόνες και βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει ταυτοποιηθεί, καταγράφουν νεκρούς, αλλά και παιδιά που έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ