Βήμα στο κενό οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών

Τα ευρωπαϊκά τελεσίγραφα, ο ενεργός ρόλος των ΗΠΑ και τα πολλαπλά μηνύματα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών από την Ουάσιγκτον. Σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις Βαρουφάκη με Ντράγκι και Λιου.
Στην τελευταία και κρισιμότερη φάση τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών, καθώς απομένουν μόλις επτά ημέρες πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου κι ενώ οι σχέσεις Αθήνας - εταίρων βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Το δράμα των αλλεπάλληλων ευρωπαϊκών τελεσιγράφων προς την ελληνική κυβέρνηση κορυφώνεται, διαγράφοντας κάθε προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.
Οι ζυμώσεις κλιμακώνονται, ενώ το ελληνικό ζήτημα τείνει να λάβει διεθνείς διαστάσεις, αφού η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και η παρέμβαση των ΗΠΑ έχει επεκτείνει τα όρια των διαπραγματεύσεων πέρα από τα στενά ευρωπαϊκά όρια Αθήνας - Βρυξελλών - Βερολίνου.
Από αύριο Σάββατο ξεκινούν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι συνεδριάσεις του Brussels Group, με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς του προέδρου του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκη και της συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Έλενας Παναρίτη.
Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και Ράσμους Ρίφερ της ΕΚΤ.
Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα διαρκέσουν έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους δανειστές πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση.
Στον αέρα παραμένει ακόμη το ασφαλιστικό μετά τις πιέσεις του ΔΝΤ για αλλαγές που θα καταστήσουν βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας και τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Γ. Βαρουφάκη, από το βήμα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οριζόντια μείωση συντάξεων, αλλά στον αντίποδα θα επιδιώξει δραστικές περικοπές στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ο Γ. Βαρουφάκης, από την Ουάσιγκτον, έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς τους δανειστές πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί μέτρα που στερούνται λογικής και δεν διασφαλίζουν βιώσιμους και εφικτούς δημοσιονομικούς στόχους.
Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε σκληρή κριτική για την «λάθος συνταγή» που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας «μια θεραπεία που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη». 
Το μπαράζ επαφών του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον κορυφώνεται σήμερα, καθώς όλη η προσοχή στρέφεται στο κρίσιμο ραντεβού του Γ. Βαρουφάκη με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.
Ο Γ. Βαρουφάκης αναμένεται να ζητήσει από τον M. Ντράγκι να αυξηθεί η στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Η ΕΚΤ άλλωστε συνεχίζει να χορηγεί ρευστότητα... με το σταγονόμετρο προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).
O υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει από τον Ντράγκι την ενίσχυση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, αίτημα το οποίο συνεχίζει να απορρίπτει η ΕΚΤ, παρά το γεγονός πως οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αποτελούν τη μοναδική σημαντική πηγή αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, μετά τις ηχηρές παρεμβάσεις του Λευκού Οίκου για την εξεύρεση συντεταγμένης λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας άμεσα.
«Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;