Στη σκιά των επεισοδίων η συζήτηση στην Βουλή για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του «κουκουλονόμου» - Θετικός ο Ν. Παρασκευόπουλος, αρνητικός ο Γ. Πανούσης - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στην σκιά των σοβαρών επεισοδίων μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών στο Πολυτεχνείο συνεχίζεται η συζήτηση στην Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.

Βασικό αίτημα τόσο των αντιεξουσιαστών που μετείχαν στα χθεσινά επεισόδια όσο και της ομάδας που την περασμένη εβδομάδα εισέβαλε στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου και διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά είναι η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, η απελευθέρωση κρατουμένων και η κατάργηση μιας σειρά ποινικών διατάξεων όπως ο «κουκουλονόμος» και η λήψη γενετικού υλικού.

Να σημειωθεί πως ήδη ομάδα 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση των αυστηρών διατάξεων κατά όσων καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και συμμετέχουν σε συγκεκριμένα αδικήματα αλλά και για την κατάργηση της υποχρεωτικής λήψης DNA.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εμφανίζεται θετικός στην κατάργηση του «κουκουλονόμου» δηλώνοντας πως «κάτω από την κουκούλα υπάρχει άνθρωπος».

Ωστόσο, τις ίδιες απόψεις δεν συμμερίζεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης που θέτει το ερώτημα «πώς ονομάζει η Αριστερά» αυτούς που παίρνουν μολότοφ και πάνε για πόλεμο. Αναφορικά δε με τα επεισόδια στις Σκουριές προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν νεκροί, ανέφερε πως εκτός απο την Αστυνομία, πρέπει να ελεγχθούν και τα άτομα με τις κουκούλες και τις στολές παραλλαγής που πετούν αντικείμενα με σφεντόνες.

Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ έχει κατατεθεί υπουργική τροπολογία που μεταφέρει τις δομές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Δικαιοσύνης!
 
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 
Την ίδια ώρα, πάντως, οι προωθούμενες διατάξεις αναδεικνύουν και το «ιδεολογικό χάσμα» μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αν και ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ζήτησαν να υπάρξουν αλλαγές ως προς τις διατάξεις που αφορούν τις αποφυλακίσεις αρρώστων, αναπήρων και ηλικιωμένων κρατουμένων.
 
Η ΝΔ δια του εισηγητή της Βασίλη Κικίλια, υποστηρίζει πως: «Πρόκειται για νομοσχέδιο-ρουσφέτι σε τρομοκράτες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι».
 
Υποστηρίζει τέλος την άποψη ότι η αποφυλάκιση των αναπήρων γίνεται «για να εξυπηρετηθεί γνωστή οικογένεια τρομοκρατίας».
 
Ισχυρές ενστάσεις προβάλει και το Ποτάμι με τον βουλευτή Ιάσων Φωτήλας να ρωτά  πως θα κρίνει η κυβέρνηση ότι η αναπηρία ενός κρατουμένου τον αποτρέπει από την τέλεση ενός νέου αδικήματος ή από την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση.
 
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας κατηγορεί  την κυβέρνηση ότι προχωρά σε τακτισμούς και μεθοδεύσεις προκείμενου να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλα θέματα, την στιγμή που κυριαρχούν οι διαπραγματεύσεις.
Σφοδρές αντιρρήσεις για σωρεία ρυθμίσεων διατυπώνει και το ΠΑΣΟΚ δια της εισηγήτριάς του Φώφης Γεννηματά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;