Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν

Η ώρα της κρίσης για τον Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας. Με ποιους θα συναντηθεί. Η βόμβα Σόιμπλε και η τακτική της οικονομικής ασφυξίας.

Σκηνικό χρεοκοπίας στήνουν για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, τραβώντας στα άκρα το σκοινί των διαπραγματεύσεων και αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να παρέμβουν ενεργά στο ελληνικό ζήτημα.
Λίγες μόλις ώρες πριν το κρίσιμο σημερινό τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άστραψε και βρόντηξε κατά της Ελλάδας, καταρρίπτοντας όλα τα προσχήματα.
Κλιμακώνοντας εκ νέου τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Σόιμπλε δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης πως η Αθήνα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Μέσω της δήλωσής του αυτής, ο Σόιμπλε αφήνει να εννοηθεί πως οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να αφήσουν χωρίς χρηματοδότηση την Ελλάδα για ακόμη 2,5 μήνες (!), κάτι που είναι αδύνατον, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να δηλώσει πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας κατέστρεψε όλα όσα είχε χτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Είναι ξεκάθαρο πως οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν κάθε μέσο πίεσης προς την Αθήνα, απορρίπτοντας πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Και δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που κλονίζουν την ελληνική κυβέρνηση.
Την απογοήτευσή τους αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη προόδου στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασαν την Τετάρτη κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Z.K. Γιούνκερ.
Πολλαπλά ήταν και τα μηνύματα που απέστειλε στην κυβέρνηση ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Nτράγκι, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας επί της ουσίας πως η συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες θα κριθεί από τις αποφάσεις της Αθήνας.
Στο ήδη αρνητικό κλίμα για την Αθήνα ήρθε να προστεθεί και η απρόσμενη υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard and Poor's, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.
Η κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση - από την πλευρά των Ευρωπαίων - ήταν αυτή που ανάγκασε τις ΗΠΑ να παρέμβουν δυναμικά στο ελληνικό ζήτημα.
«Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Λιου θα πιέσει τον Γ. Βαρουφάκη να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές», αποκάλυψε χθες κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν στην Ουάσιγκτον αύριο Παρασκευή οι κ.κ. Λιου και Βαρουφάκης.
Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένονται όμως και οι σημερινές επαφές του Γ. Βαρουφάκη, αφού θα μιλήσει στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings, όπως ακριβώς και ο Γερμανός ομόλογός του, B. Σόιμπλε...
Υπενθυμίζεται πως αύριο Παρασκευή ο Γ. Βαρουφάκης, εκτός από τις επαφές του με τον Τ. Λιου, θα έχει συνάντηση και με τον Μ. Ντράγκι, αλλά και με τον Ιταλό ομόλογό του, Π.Κ. Πάντοαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;