Αλαλούμ με τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για Ξηρό και κουκουλοφόρους

Αλαλούμ με τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για Ξηρό και κουκουλοφόρουςΟ υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να ανασκευάσει τα όσα δήλωσε τόσο για την ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, όσο και για τον «διάλογο με τους κουκουλοφόρους»

Αμείωτη παραμένει η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφάλειας και την απόλυση κρατουμένων μεταξύ των οποίων και τρομοκρατών με βαριά αναπηρία.

Ένταση μάλιστα που συντηρεί εάν δεν επιδεινώνει και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος με δηλώσεις που στην συνέχεια επιχειρεί να ανασκευάσει κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση το «νέο ραντεβού» υπουργού και αντιπολίτευσης δόθηκε για την ερχόμενη Τρίτη όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελική συνεδρίαση της επιτροπής προκειμένου την ερχόμενη Πέμπτη να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.

Την ίδια ώρα ομάδες αντιεξουσιαστών προβάλλοντας ως αιτήματα την απελευθέρωση συγκεκριμένων κρατουμένων, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και το «ξήλωμα» του «κουκουλονόμου» πυκνώνουν τις επιθέσεις τους σε διάφορα σημεία της Αθήνας ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην πολιτική φωτιά.
 
Αλαλούμ με τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για Ξηρό και κουκουλοφόρους 
Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος επιχείρησε κατά την χθεσινή συνεδρίαση να αντικρούσει τις βαρύτατες καταγγελίες της ΝΔ που υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο του αποτελεί «ρουσφέτι στους τρομοκράτες» αλλά και στην απαίτηση συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις.

Υποστήριξε ότι το άρθρο που προβλέπει κατ’ οίκον έκτιση της ποινής για όσους έχουν βαριά αναπηρία δεν είναι «φωτογραφική» καθώς εκτός του Σάββα Ξηρού αφορά ακόμα έναν καρκινοπαθή των φυλακών Κορυδαλλού.

Υπερασπιζόμενος δε το πνεύμα της διάταξης πρόσθεσε πως σέβεται τον πόνο των θυμάτων της τρομοκρατίας, σημείωσε όμως ότι «ο Σάββας Ξηρός βρέθηκε με σοβαρή πάθηση των οφθαλμών στη φυλακή και με βάση την τελευταία έκθεση η αδυναμία αποτελεσματικής περίθαλψης των οφθαλμών του στις φυλακές κατέληξε στο να είναι πρακτικά τυφλός. Οι συνθήκες που του πρόσφερε η πολιτεία τον τύφλωσαν».

Αργότερα όμως επιχείρησε να υποβαθμίσει τις εντυπώσεις που ο ίδιος δημιούργησε υποστηρίζοντας ότι η ακριβής του έκφραση ήταν ότι  «η πολιτεία σαν να τύφλωσε τον Σάββα Ξηρό». Ο ίδιος υπενθύμισε εξάλλου ότι είπε πως ο τρομοκράτης αυτοτιμωρήθηκε με τον αυτοτραυματισμό του.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι «θα κάνει διάλογο με κουκουλοφόρους» και πως «πίσω από την κουκούλα υπάρχουν άνθρωποι». Διευκρίνισε ότι η φράση αυτή είχε την έννοια της συνδιαλλαγής με τους κουκουλοφόρους και την απόδοση ευθυνών «Όταν λέω αυτό εννοώ ότι αναγνωρίζω την ανθρώπινη οντότητα και άρα τις ποινικές τους ευθύνες. Όταν λέω ότι θα συνομιλήσω εννοώ ότι θα τους καθίσω στο σκαμνί για να τιμωρηθούν για όσα έχουν κάνει».

Πάντως, σε διαφορετικό πνεύμα κινούνται τροπολογίες 28 βουλευτών του  ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες ζητούν να καταργηθούν οι επιβαρυντικές διατάξεις για τους κουκουλοφόρους, αλλά  και να λαμβάνεται  DNAαπό κατηγορούμενους με αυξημένες εγγυήσεις και με την παρουσία εισαγγελέα. Ο ίδιος απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα τις κάνει δεκτές δηλώνοντας ότι θα τις εξετάσει και θα αποφασίσει πριν το νομοσχέδιο φτάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Κύκλοι πάντως του υπουργείου άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο τα ζητήματα αυτά να διευθετηθούν σε άλλο νομοσχέδιο.

Εντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και οι αρμόδιοι φορείς για θέματα δικαιοσύνης αλλά και συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.

Οι αναφορές μάλιστα του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Γιώργου Μομφεράτου ο οποίος εκπροσωπώντας την οργάνωση θυμάτων τρομοκρατίας «Ως εδώ» τον να αποσύρει τη διάταξη που οδηγεί στην απόλυση του Σάββα Ξηρού «γιατί εκτρέφει το τέρας του εξτρεμισμού»  προσθέτοντας ότι μεταφέρει θέσεις συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας. «Στεκόμαστε απέναντί σας με αξιοπρέπεια χωρίς καταλήψεις και επεισόδια και ζητούμε να μην υποχωρήσει η δημοκρατία μπροστά στην τρομοκρατία» ανέφερε ο κ. Μομφέρατος και πρόσθεσε ότι «ο Ξηρός δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη εντός, όμως, της φυλακής». Κάλεσε, τέλος, από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην προάγει τον ανθρωπισμό μέσω των αποφυλακίσεων.
 
Επίσης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) κάλεσε τον υπουργό να αντιστρέψει το πνεύμα της φωτογραφικής ρύθμισης: «Αφού μόνο δύο έγκλειστοι καταδικασμένοι έχουν αυξημένο ποσοστό αναπηρίας, τι σας εμποδίζει να μεριμνήσετε εντός των φυλακών για τους δύο. Δώστε στον Σάββα Ξηρό τις συνθήκες εκείνες που θα του επιτρέψουν αξιοπρεπή εγκλεισμό στις φυλακές. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατόν κάποιος που έχει καταδικαστεί πέντε φορές για ισόβια να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάποιον που έχει καταδικαστεί μία φορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μιλάω ως συγγενής θύματος τρομοκρατίας. Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού έχει γίνει σύμβολο στον αντιεξουσιαστικό χώρο που καίει την Αθήνα. Να λάβετε υπ’όψιν σας ότι αυτοτραυματίστηκε όταν προσπάθησε να τοποθετήσει βόμβα για να σκοτώσει αθώους ανθρώπους. Εμείς διαχειριστήκαμε τον μεγάλο μας πόνο με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ποιος είναι ο συμβολισμός που στέλνει η Πολιτεία σήμερα; Θέλω να με κοιτάξετε στα μάτια και εμένα, και τον γιο του Μομφεράτου και τη μάνα του Αξαρλιάν να μου πείτε πραγματικά αν έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας με αυτό το οποίο κάνετε».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;