Ντάισελμπλουμ προς Αθήνα: Εφαρμόστε άμεσα μεταρρυθμίσεις για να πάρετε μέρος της δόσης και να μη χρεοκοπήσετε.

JEROEN DIJSSELBLOEM

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέσα στον Μάρτιο την «πρώτη εκταμίευση» από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, εάν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times.
«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «εάν ξοδέψουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο και μην κάνοντας τίποτε, στο τέλος Απριλίου θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα».
Τα σχόλια αυτά, σημειώνουν οι Financial Times, δίνουν το σήμα της αυξανόμενης ανησυχίας στις πρωτεύουσες χωρών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα δεν θα έχει σύντομα χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη της και να συνεχίσει τη λειτουργία του κράτους, παρά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας. Με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα λάμβανε τα απομένοντα χρήματα του προγράμματος εάν εφάρμοζε μία ολόκληρη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μια διαδικασία που πολλοί αναμένουν να διαρκέσει μήνες. Οι αξιωματούχοι, όμως, που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμούν ότι η Αθήνα μπορεί να μην έχει χρήματα τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, εγείροντας την προοπτική να μην είναι σε θέση να καλύψει τον Μάρτιο πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται 1,4 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνει η εφημερίδα.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Αλλά, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, οι αρμόδιοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αυξήσουν το όριο αυτό. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε στο ελληνικό αίτημα για την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων, αλλά η αντιπροσφορά μέρους της τελευταίας δόσης του προγράμματος δίνει το σήμα ότι οι Αρχές της Ευρωζώνης μπορεί να επιτρέψουν την προσφυγή στα έντοκα γραμμάτια ως μία πορεία για να καλυφθούν οι άμεσες ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας, εάν η χώρα επιτύχει μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
Παρά την προσφορά αυτή, αναφέρει η εφημερίδα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις δήλωσαν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τέτοιους όρους. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις επαφών μεταξύ υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να διαπραγματευθούν τέτοιες λεπτομέρειες (των μεταρρυθμίσεων).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;