Βαρουφάκης: «Αν θέλαμε ελευθερία από την Ευρώπη, θα έπρεπε να βγούμε από το ευρώ».


Βαρουφάκης: «Αν θέλαμε ελευθερία από την Ευρώπη, θα έπρεπε να βγούμε από το ευρώ»
«Αν θέλαμε πραγματική ελευθερία από την Ευρώπη, θα έπρεπε να βγούμε από το ευρώ, αλλά αυτό θα ήταν καταστροφή», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών, κράτησε αποστάσεις από την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «ότι οι απλουστευτικές κορώνες δε βοηθάνε» και σημείωσε ότι, δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε, ότι ««δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, σε νησιά, στον τουρισμό, στις παραμεθόριες περιοχές, στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία.»

Απαντώντας σε ερώτηση πού θα αυξηθεί, είπε: «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

Πρόσθεσε, ότι το οικονομικό επιτελείο, είναι περήφανο, για τον βαθμό της ασάφειας, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που εστάλη στους θεσμούς και ότι θέλει να είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δε θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο, αν δεν είναι σίγουρος ότι θα το πετύχει.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τονίζοντας ότι δυο φορές έθεσε βέτο και τόνισε πως οι εταίροι ζήτησαν να είναι «φλου» και με «δημιουργική ασάφεια» η συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους.

Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα συζήτηση με ομόλογό του - που δεν κατονόμασε - ότι δεν μπορεί να καταγραφεί στη συμφωνία αναφορά για μείωση του πλεονάσματος, γιατί δεν θα περνούσε από τα Κοινοβούλια. 

Ανέφερε πως, με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο αν και αναγνώρισε ότι ήταν «απλουστευτικές κορώνες» τα περί κατάργησής του με έναν νόμο.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν. Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αναφέρει δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα τους πετύχει.


Τα μέτρα ανακούφισης
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τα μέτρα ανακούφισης, τα οποία τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Ανέφερε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως «η συμφωνία αποτελεί το «φύλλο συκής» για να τελειώσει το μνημόνιο». Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: «χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε». 

Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν. 

Χρηματοδοτικό κενό

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια η οποία έγινε για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «από χθες έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό».
Παράλληλα πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα γιατί, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Προανήγγειλε τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.

Το ασφαλιστικό
Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε πάντως πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.
Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Για Γλέζο και Μηλιό
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία, από τον Γιάννη Μηλιό είπε πως στεναχωριέται «γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι είναι άστοχη η κριτική. Σημείωσε, επίσης, ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μανώλη  Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί.
Τέλος, χαρακτήρισε «δημιουργική» την κριτική στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ