Ποιους εφοπλιστές βάζει στο στόχαστρο η Bild.

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», γράφουν οι Γερμανοί

Ποιους εφοπλιστές βάζει στο στόχαστρο η BildΟλοσέλιδο άρθρο που αφορά στην φορολογία των εφοπλιστών στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild. Όπως σημειώνεται, «η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν ζητά χρήματα από τους πλοιοκτήτες».

«Μέσω κουρέματος», σημειώνει η λαϊκή εφημερίδα, «η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους με έως και 160 δισ. ευρώ. Ωστόσο πολλοί πλούσιοι της χώρας δεν έχουν κληθεί ακόμη να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Πρόκειται για τους έλληνες εφοπλιστές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι έβγαζαν και συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά με κρουαζιέρες και φορτηγά πλοία. Και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους».

Επικαλούμενο το άρθρο 107 του Συντάγματος, στη βάση του οποίου προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλοιοκτήτες, η Bild σημειώνει: «Το άρθρο 107 του ελληνικού συντάγματος εγγυάται: τα κέρδη των εφοπλιστών (που πρόσφατα ανήλθαν στα 17 δισ. ευρώ), είναι αφορολόγητα. Όπως επίσης και τα κέρδη από την πώληση πλοίων. Ακόμη και τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία των εφοπλιστών δεν φορολογούνται. Μίνι φόροι προβλέπονται μόνον για τα φορτηγά πλοία (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πλοίου)».

Όλα αυτά, παρατηρεί η Bild όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Ο νέος έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να φορολογήσει περισσότερο τους εφοπλιστές. Ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος αντιστέκεται».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πολιτικοί των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών εντείνουν τις πιέσεις. «Ήρθε η ώρα να φορολογήσει η Ελλάδα τους εφοπλιστές της», λέει προς την Bild ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. CDU/CSU Μίχαελ Φουξ. Με την άποψή του συμφωνούν και οι Β. Μπόσπαχ και Καρλ-Γκέοργκ Βέλμαν: «Πριν μπει το χέρι στη τσέπη των Γερμανών, θα ήταν προτιμότερο οι Έλληνες να πιαστούν από τους δικούς τους εκατομμυριούχους», είπε ο Βέλμαν.

Στο ολοσέλιδο άρθρο της η Bild προβάλει τις φωτογραφίες γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών και την εκτιμώμενη περιουσία τους. Ειδικότερα αναφέρει τους παρακάτω:

Αθηνά Ωνάση - 620 εκατ. ευρώ
Θόδωρος Αγγελόπουλος - 1,1 δισ. ευρώ
Σπύρος Λάτσης - 1,8 δισ. ευρώ
Γιώργος Οικονόμου 1,5 δισ. ευρώ
Σταύρος Νιάρχος - 3 δισ. ευρώ

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ