Ο Τόλιος ξαναχτυπάει: Δεν αποκλείει μονομερείς ενέργειες και μιλάει για δημοψήφισμα Πηγή: Ο Τόλιος ξαναχτυπάει: Δεν αποκλείει μονομερείς ενέργειες και μιλάει για δημοψήφισμα

Ο Γιάννης Τόλιος, γνωστός για τις απόψεις του που πολλές φορές γίνονται αντικείμενο έντονου σχολιασμού, επανέρχεται με συνέντευξή του σε θέματα που αποτελούν -εν πολλοίς- ταμπού.
Μιλώντας στο «Κεφάλαιο», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι παραμένει θέση του ΣΥΡΙΖΑ το «καμία θυσία για το ευρώ».Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιαστεί από τους πιστωτές, θα βγάλει από τη «φαρέτρα» του όλα τα όπλα: από στάση πληρωμών έως και την προσφυγή σε δημοψήφισμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας.
Σε ερώτηση για το αν έχει αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις «μονομερείς ενέργειες», είπε: «Στο επίκεντρο των προγραμματικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η κατάργηση των πολιτικών Μνημονίου που εφάρμοσαν η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με τις οδηγίες της τρόικας (Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ), καθώς και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η παραγωγική ανασυγκρότηση για μείωση της ανεργίας και ανόρθωση της οικονομίας κ.ά. Η διαγραφή του χρέους επιβάλλει προφανώς αποφασιστική διαπραγμάτευση με όρους οικονομίας, κοινωνίας και διεθνούς δικαίου. Πριν από έναν μήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας, δήλωσε ότι ''δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν''. Άρα, δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις μας».
Όσο για τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ. Τόλιος απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει ότι για την επίτευξη διαγραφής του χρέους θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση εκβιασμού, όλα τα δυνατά όπλα πίεσης. Από τη διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων και την καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο τη διάσωση του ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, έως την προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων, κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης κ.ά. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ το κυριαρχικό μας δικαίωμα αναδιάρθρωσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Όλα αυτά– και άλλα– είναι τα «όπλα στη φαρέτρα» μας».
Ο κ. Τόλιος πήρε θέση και για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος με το ερώτημα «Ναι ή όχι στην Ευρωζώ νη» και δεν το απέκλεισε: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και των δανειστών με όλα τα δυνατά μέσα και δεν θα διστάσει να αναμετρηθεί με οποιαδήποτε εξέλιξη, προσφεύγοντας στη στήριξη του ελληνικού λαού. Το δημοψήφισμα είναι μια πιθανή μορφή στήριξης, αλλά όχι η μοναδική. Έως τώρα οι κυβερνήσεις ουδέποτε ρώτησαν τον ελληνικό λαό και εφαρμόζουν τα Μνημόνια καταπατώντας βάναυσα το Σύνταγμα».
Για το αν το ευρώ είναι μονόδρομος τόνισε πως «Το σημερινό οικοδόμημα της «Ευρωζώνης» είναι άκρως προβληματικό, γεγονός που παραδέχονται ακόμα και οι αρχιτέκτονές του (Ντελόρ, Σμιθ, Πρόντι κ.ά.). Πρόκειται για ένα «οικοδόμημα» που κινείται στον αντίποδα του «ιστορικά αναγκαίου», δηλαδή της «Ευρώπης των λαών και των εργαζομένων». Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, αγωνίζεται για επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού οράματος με όρους λαών και εργαζομένων και σοσιαλιστικής προοπτικής.
Όσο για την μετεκλογική συνεργασία, απέκλεισε όλα τα κόμματα του «μνημονιακού τόξου»: «Να δούμε κατ΄ αρχάς τα αποτελέσματα και την τελική διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Να τονίσω ότι η προοπτική της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστική. Ωστόσο, ακόμα κι αν χρειαστούν, είναι αμφίβολο αν ορισμένα κόμματα που αναφέρατε θα βρεθούν στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει σε συνεργασία με κόμματα του ''μνημονιακού τόξου'' και δυνάμεις του κατεστημένου που ψαρεύουν στα ''θολά νερά'', λειτουργώντας ως ''ανάχωμα'' σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».


Πηγή: Ο Τόλιος ξαναχτυπάει: Δεν αποκλείει μονομερείς ενέργειες και μιλάει για δημοψήφισμα | iefimerida.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;