ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΣΙΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ


ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΕΪ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ»
Με το έργο του Παύλου Μάτεσι «Η ΤΕΛΕΤΗ».

Συμμετέχοντας για πολλοστή φορά στο διεθνές φεστιβάλ της Πανεπιστημιάδας  Θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών και αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια από καταξιωμένους ανθρώπους του Θεάτρου και του Κινηματογράφου, η Θεατρική Ομάδα του ΤΕΪ της Αθήνας επισκέπτεται την πόλη μας ύστερα από πρόσκληση του Νομικού Προσώπου Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη του Δήμου Μεγαλόπολης και θα δώσει μια παράσταση με την κωμωδία του Παύλου Μάτεσι «Η Τελετή», στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Πολύβιος», το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 και ώρα 9 το βράδυ.
“Η Τελετή” του Παύλου Μάτεσι, είναι μιά Μαύρη κωμωδία, που επιτίθεται στο μικροαστό Έλληνα και τον αναγκάζει να δεί το άδειο πρόσωπό του.
Διογκώνει, μεγεθύνει, τερατοποιεί, η φτάνει μέχρι την καρικατούρα, γιά να σατιρίσει τη γελοιότητα του καθωσπρεπισμού, την ψεύτικη βιτρίνα της κοινωνικής αποδοχής. Είναι ένα έργο που διατηρεί τη φρεσκάδα και την επικαιρότητά του, ειδικά σήμερα την εποχή της εικόνας, της διαφήμισης, του δήθεν, του νεοπλουτισμού και του κίτς. Σ ένα τέτοιο περιβάλλον νεόπλουτων ξετυλίγεται η πλοκή του έργου κατά την προετοιμασία μιας “τελετής”, αφού ακόμα και η λέξη κηδεία η πιο πολύ η λέξεις  αυτοκτονία και αυτόχειρας, έχουν εξορκιστεί από το λεξιλόγιο των παριστάμενων, λόγω της κοινωνικής τους θέσης (τι θα πει ο κόσμος)!! Ούτε ο νεοπλουτισμός, ούτε η κατινιά των χαρακτήρων του έργου είναι εξωπραγματικά, αφού καθημερινά υπάρχουν δίπλα μας, αλλά και μέσα μας.
“Η τελετή” του Μάτεσι μέσα από το γέλιο με το στοιχείο της κωμωδίας, μας βοηθάει ν’ αποδεχτούμε και να διακρίνουμε την υποκρισία γύρο μας.
Δίκαια το έργο αυτό κατέκτησε το 1966 το Κρατικό βραβείο θεάτρου.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ