Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ REAL FM

Αθήνα, 7 Μαΐου 2012


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω με τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας σας, που ήταν ένας πολύ ζωντανός άνθρωπος, ένας άνθρωπος με ένα πολύ ωραίο ντόμπρο και ανοιχτό χαρακτήρα.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ήταν μια καταπληκτική μητέρα κύριε Χατζηνικολάου.
Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό το ξέρετε εσείς, εγώ την είχα γνωρίσει εδώ και πολλές δεκαετίες από τη δεκαετία του 1980 και έχω κυρίως να λέω για το πόσο ανοιχτόκαρδη, ντόμπρα, σταράτη στα λόγια της, πόσο αντράκι ήταν η Μαρίκα Μητσοτάκη. Τώρα, θέλω να πάμε στα πολιτικά. Θέλω να μου πείτε πως εξηγείτε την ήττα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, γιατί είναι ήττα το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πιάσει το στόχο της και να μπει στο κοινοβούλιο.

Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι βέβαιο ότι δεν τα καταφέραμε. Εμείς αρθρώσαμε έναν πολιτικό λόγο ειλικρίνειας, συνέπειας και κυρίως έναν πολιτικό λόγο που αφορούσε το αύριο.
Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό φταίει ή πληρώσατε το παρελθόν σας στην Ν.Δ.; Μήπως δεν καταφέρατε στα μάτια των ψηφοφόρων να απεγκλωβιστείτε πλήρως από την προηγούμενη παρουσία σας στις κυβερνήσεις της Ν.Δ;

Ντόρα Μπακογιάννη: Μπορεί κύριε Χατζηνικολάου. Θα τα αναλύσουμε όλα αυτά, αλλά τώρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο, δεν εξαρτάται η Ελλάδα από έναν άνθρωπο ή από πολλούς ανθρώπους. Πιστεύω ότι εξαρτάται όμως από μια σοβαρή και νηφάλια φωνή. Αύριο το πρωί σε αυτήν τη Βουλή έτσι όπως διαμορφώνεται πιστεύω πως θα λείπει.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κι όμως αν υπήρχαν ένα ή δύο από τα μικρότερα κόμματα, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στη Βουλή αυτή δεν θα υπήρχε θέμα για το σχηματισμό κυβέρνησης σήμερα.

Ντόρα Μπακογιάννη: Έτσι είναι αλλά ο ελληνικός λαός ψήφισε και ο ελληνικός λαός πήρε τις αποφάσεις του. Τα πράγματα δεν εμφανίζονται εύκολα. Το παν είναι αυτή τη στιγμή να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρχει κυβέρνηση και είναι το παν κύριε Χατζηνικολάου διότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη, η Ελλάδα πρέπει να πάρει την επόμενη δόση και οι χθεσινές δηλώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Θέλω και ελπίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που έχουν την ευθύνη και που μπήκαν στη Βουλή θα αντιληφθούν ότι είναι άλλο η πολιτική ρητορεία και άλλο η μετεκλογική πραγματικότητα. Η μετεκλογική πραγματικότητα πρέπει να βάλει στην άκρη τα μικροκομματικά οφέλη. Σήμερα που είναι μια άλλη μέρα πρέπει να επικρατήσει η σωφροσύνη και να αντιληφθούν όλοι ότι με αυτό το λαό δεν επιτρέπεται να παίξουμε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πολλοί ακροατές μου λένε ότι αν ο φιλελεύθερος χώρος είχε εμφανιστεί ενωμένος σε αυτές τις εκλογές, δηλαδή Ντόρα, Μάνος, Τζήμερος όλοι μαζί, θα είχαν γράψει καλό ποσοστό και δεν θα είχαν απλώς μπει στη Βουλή.

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό είναι αλήθεια. Έκανα φιλότιμες προσπάθειες όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Θέλω να ελπίζω πως σήμερα που έχει ξημερώσει μια άλλη μέρα, με άλλη ωριμότητα και οι υπόλοιποι δουν τα πράγματα, θα αντιληφθούν ότι υπάρχει ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό μπλοκ, η δύναμη του οποίου δεν είναι αμελητέα, είναι γύρω στο 6,5 %.

Νίκος Χατζηνικολάου: Και ως γνωστόν στην πολιτική η πρόσθεση γίνεται πολλαπλασιασμός.

Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως γίνεται πολλαπλασιασμός και αυτή ήταν η άποψή μας από την αρχή. Γι’ αυτό και κάναμε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς δεν πετύχαμε τη συνεργασία.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα το προσπαθήσετε κυρία Μπακογιάννη πάλι; Γιατί μπορεί τον Ιούνιο να έχουμε εκλογές.

Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως θα το προσπαθήσουμε και πάλι και θα το προσπαθήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα επιχειρήματα. Τώρα ο κόσμος μας έδειξε και τα ποσοστά μας. Μας έδειξε και ποια είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε. Άρα θέλω να ελπίζω ότι μετά θα υπάρχει μια σοβαρότερη προσέγγιση από όλους και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε φωνή σε αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν, στη Βουλή των Ελλήνων. Διότι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα λείψει από τη Βουλή αυτή η φωνή. Μέσα σε μία Βουλή στην οποία θα βρίσκονται η Χρυσή Αυγή, ο κύριος Καμένος και διάφοροι άλλοι, η ευρωπαϊκή νηφάλια φωνή θα έχει πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Όπως βλέπετε την αριθμητική της επόμενης μέρας, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση; Βλέπετε κάποια λύση;

Ντόρα Μπακογιάννη: Δύσκολα. Χθες το βράδυ είχα μείνει με την εντύπωση ότι η ΝΔ είχε γύρω στο 20%, σήμερα είναι στο 18%, άρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μαζί είναι 148 αν η αριθμητική μου είναι σωστή αυτή τη στιγμή. Αν δεν υπάρξει μια ευρύτερη σύμπραξη είτε από τον κύριο Κουβέλη είτε από κάποιον άλλο δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει αυτή η κυβέρνηση και θέλω να ελπίζω ειλικρινά ότι τα κόμματα εκτός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της ύπαρξης μιας σοβαρής κυβέρνησης, με δυνατότητα διαπραγμάτευσης κάθε τρίμηνο με τους δανειστές μας. Διότι όπως βλέπετε οι αντιδράσεις στο εξωτερικό είναι αντιδράσεις μεγάλου σκεπτικισμού. Άρα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει αύριο μία κυβέρνηση στον τόπο. Δεν μπορεί να μην υπάρξει κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρώτιστο τώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνηθεί από δυνάμεις οι οποίες έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους ότι το δίλημμα το οποίο ετέθη μεταξύ Ευρώπης και δραχμής πρέπει να κλίνει υπέρ της Ευρώπης. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Αυτό πιστεύω, αυτό λέω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;