ΠΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνεδρίασε χθες, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012, το Δ.Σ της ΠΕΔ Πελοποννήσου και έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

1) Διαχείριση απορριμμάτων –Η υπάρχουσα κατάσταση

Ο εισηγητής κ. Σμυρνιώτης Ιωάννης, Δήμαρχος Τρίπολης και πολλά μέλη του Δ.Σ. έλαβαν το λόγο και παρουσίασαν την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα απορρίμματα. Συγκεκριμένα εκτός από τις χωματερές , απορρίμματα μεταφέρονται με τεράστιο κόστος για τους Δήμους, μπάλες συσσωρεύονται από τη λειτουργία των δεματοποιητών και γενικά δεν υπάρχει καμία στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα για το διάστημα των 3-4 χρόνων μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ολικής διαχείρισης που προωθείται από την Περιφέρεια.  Τελικά, αποφασίστηκε:
α) Και οι 26 Δήμαρχοι της Περιφέρειας  Πελοποννήσου  πρέπει να παρευρίσκονται  στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ , όπου θα έχει ενταχθεί ως  θέμα στην ημερήσια διάταξη, τα αδιέξοδα με τη διαχείριση των απορριμμάτων   στην Πελοπόννησο.
β) Οι Δήμαρχοι επιβάλλεται να αρνηθούν την πληρωμή των προστίμων που επιβάλλουν από την Περιφέρεια και επιπλέον πρέπει να κινήσουν διοικητικές διαδικασίες ( προσφυγές) αλλά και δικαστικές κατά παντός υπευθύνου.
γ) Επίσης πρέπει να επιδιωχθεί η σύγκληση σύσκεψης με την συμμετοχή ΚΕΔΕ ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΣ, Περιφερείας Πελοποννήσου, και της ΠΕΔ Πελοποννήσου με αντικείμενο τον προσδιορισμό στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων για τρία (3) προσεχή χρόνια.
δ) Οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να απλοποιηθούν και παράλληλα να προωθηθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης με κάθε τρόπο.
ε) Τέλος η συνέχιση της επιβολής προστίμων και η έλλειψη στρατηγικής για την άμεση διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλεται να οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας των Δήμων.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη.     


2)Κατάσταση Οδικού Δικτύου Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Γκάτζιος Κωνσταντίνος και το λόγο έλαβαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ  Πελοποννήσου. Από όλους τονίστηκε ότι το Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο είναι εγκαταλελειμμένα, με φθαρμένη την άσφαλτο, με ελλείψεις στην οριζόντια και κάθετη σήμανση, με χαλασμένα φωτιστικά και γενικά με προβλήματα που δημιουργούν κινδύνους για τους πολίτες που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο.
Ομόφωνα αποφασίστηκε, να υποβληθεί αίτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα εξής:
α) Να υπάρξει συντήρηση στον ασφαλτοτάπητα ιδιαίτερα, όπου η φθορά είναι πολύ μεγάλη .
β) Να υπάρξει παρέμβαση για την κατασκευή μικρών τεχνικών, την επισκευή ή συντήρηση των δοκών ασφαλείας,  των φωτιστικών κλπ.
γ) Να υπάρξει παρέμβαση για την αποκατάσταση της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης (διαγραμμίσεις κ.λ.π.).
δ) Επιβάλλεται να οργανωθούν  άμεσα συνεργεία καθαριότητας των δρόμων από τη φυτική γη, τα φερτά υλικά, τα απορρίμματα και τα νεκρά ζώα.


3) Έγκριση συμμετοχής της ΠΕΔ Πελοποννήσου στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς

Ομόφωνα αποφασίστηκε, επίσης, η οργανωμένη συμμετοχή της ΠΕΔ Πελοποννήσου με εκπροσώπηση όλων των Ο.Τ.Α στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας,  στις 6, 7 & 8 Απριλίου 2012. Η εισήγηση έγινε από το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κόλλια Κων/νο και με θετικό πνεύμα για τη συμμετοχή μίλησαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τελικά αποφάσισαν:
α) Να συμμετάσχει η ΠΕΔ Πελοποννήσου στο  5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς καλύπτοντας τη σχετική δαπάνη για όλους τους Δήμους.
β) Να αναθέσει στην Εταιρεία «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης  το πρακτικό μέρος της οργάνωσης.
γ) Να ορίσει οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τους:  κ. Κόλλια Κων/νο - Δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Τζεφεράκο Ιωάννη – Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Αν. Μάνης, κ. Παναγιωτακάκο Ηλία – Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Ευρώτα, κ. Σκαντζό Εμμανουήλ-Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας και κ. Παπακυριάκο Αννίβα, Δήμαρχο Βέλου–Βόχας. Η οργανωτική επιτροπή επιβάλλεται να αξιοποιήσει τις προτάσεις  που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση από τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ και αφορούν στην καλύτερη δυνατή εμφάνιση του περιπτέρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

4) Άλλα σημαντικά θέματα που ψηφίστηκαν, με ομοφωνία , ήσαν:

α) Η  απόλυτη διαφωνία των μελών του Δ.Σ. για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
β) Η πρόταση, να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του  Δ.Σ. της ΠΕΔ στην πόλη της Κορίνθου.
γ) Η έκφραση της αντίθεσης στο υπό διαβούλευση Π.Δ., «Περί Χρήσεων Γης», με το οποίο ουσιαστικά καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση.
  
5) Τα άλλα θέματα /αποφάσεις ήσαν τυπικού χαρακτήρα(ορισμός μελών σε διάφορες επιτροπές, συμβούλια κλπ), το σύνολο των αποφάσεων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας τις επόμενες 3-4 ημέρες .
  


Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου

Παναγιώτης Νίκας
Δήμαρχος Καλαμάτας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;