ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΔΒΑ


Μεγαλόπολη: Έτοιμοι να προσφύγουν στο ΣτΕ για τον Χ.Δ.Β.Α.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μπορεί να «πάγωσε» την υπόθεση ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ικανοποίησε απόλυτα τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει τη δημιουργία χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ημέρες πριν από αυτή τη συνάντηση με τον Παπακωνσταντίνου, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάθεση σε νομικούς της υπόθεση, με κύριο αίτημα την ακύρωση και αναστολή εκτέλεσης κατά της Κ.Υ.Α., στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μεγαλόπολης, η οποία ουσιαστικά επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ανέφερε ότι «λόγω της υπόθεσης της κατασκευής και λειτουργίας Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (Χ.Δ.Β.Α.) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης (Λ.Κ.Μ.) της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η οποία αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας για το Δήμο μας, απαιτείται η πρόσληψη δικηγόρων οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις και μπορούν να εξυπηρετήσουν με το σωστό χειρισμό της υπόθεσης τα συμφέροντα του Δήμου μας».

Ειδικότερα, όσον αφορά στην υπόθεση της κατασκευής και λειτουργίας Χ.Δ.Β.Α. στο Λ.Κ.Μ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε., αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με την αριθμ. Κ.Υ.Α. Ε.Π.Ο. οικ. 200969/05.07.2011 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (Π.Ο.) του έργου «Κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Η συγκεκριμένη έγκατάσταση θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 291 στρεμμάτων και θα διαθέτει χωρητικότητα ως προς τα διατιθέμενα απόβλητα 113.000 m3.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην Κ.Υ.Α. σε αυτό το χώρο θα γίνεται διαχείριση κυρίως αποβλήτων αμιαντοτσιμέντου, τα οποία θα αποξηλώνονται από τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και δημόσια κτίρια, στα διοικητικά όρια της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Επιπλέον, σε αυτό το χώρο προβλέπεται η δυνατότητα να διαχειρίζονται και άλλα επικίνδυνα απόβλητα, χωρίς να αναφέρονται ρητώς ποια θα είναι αυτά.

Καθίσταται σαφές ότι ο υπόψη Χ.Δ.Β.Α. συνιστά ιδιαίτερα οχλούσα και επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία εγκατάσταση, δεδομένης της επικινδυνότητας των αποβλήτων που θα αποτίθενται.

Για το λόγο αυτό, και σε εφαρμογή της αριθ. 298/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται ο Δήμος μας να προβεί στην προσβολή της εν λόγω Κ.Υ.Α. Ε.Π.Ο., με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης αυτής της πράξης, έτσι ώστε να μην επιτραπεί η κατασκευή και η λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης, έως την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, επί της αίτησης ακύρωσης.

Έπειτα από έρευνα που διενεργήσαμε, κατάλληλοι δικηγόροι για την ανάληψη της ανωτέρω υπόθεσης είναι οι Δικηγόροι Αθηνών κ.κ. α. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, βασικός εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας με την επωνυμία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Ελ. Κουτσίμπου – Γ. Κατρούγκαλος και Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, και β. Γεώργιος Δανόπουλος, συνεργάτης της ως άνω Δικηγορικής Εταιρείας.

Η αμοιβή τους όμως σύμφωνα με την από 24/08/2011 προσφορά τους ανέρχεται σε 8.500,00€ πλέον Φ.Π.Α., ήτοι 5.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. προκειμένου για την άσκηση αίτησης ακύρωσης και 3.500,00€ πλέον Φ.Π.Α., προκειμένου για την αίτηση αναστολής εκτέλεσης και τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης, ποσό το οποίο υπερβαίνει το όριο που θέτουν οι διατάξεις του Κώδικα περί δικηγόρων όπως ισχύουν σήμερα».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;