ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ




Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντρικός ο αγώνας της Μεγαλόπολης, αλλά κάτι τέτοια δεν θα ήταν σωστό μιας και υπήρξε και γυναικεία κατηγορία! Η MX3 του παγκοσμίου πρωταθλήματος επισκέφθηκε την Μεγαλόπολη για μία ακόμη φορά με τις γυναίκες της WMX να τρέχουν για πρώτη φορά στην ελληνική πίστα. Η ζέστη του Σαββάτου και η καταρρακτώδης βροχή της Κυριακής σίγουρα άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε στους θεατές θέαμα, ενώ έκανε τραγικά τα πράγματα για τους αναβάτες. Bill και Laier ήταν οι νικητές σε κάθε κατηγορία, στα πρώτα σκέλη, μιας και δεύτερα δεν έγιναν λόγω κακοκαιρίας. Το σωματείο Άρης σε συνεργασία με την ΑΜΟΤΟΕ έφεραν σε πέρας έναν αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος το οποίο δεν είχε την ανάλογη αποδοχή από το ελληνικό κοινό, κυρίως λόγω καιρού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - WMX

Με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Steffi Laier να κατέχει την pole από την προηγούμενη μέρα και πολλές από τις συμμετέχουσες να απέχουν πολύ από το βάθρο, το ενδιαφέρον περιοριζόταν στις πρώτες θέσεις του βάθρου. Η Laier έφυγε πολύ δυνατά και άρχισε να ανοίγει την διαφορά από τις υπόλοιπες από τον πρώτο κιόλας γύρο. Με σταθερό γυρολόγιο και χωρίς λάθη, η Γερμανίδα κρατούσε την πρώτη θέση παρά το ότι η Ιταλίδα Fontanesi ήταν πολύ δυνατή και επιθετική. Ενώ έδειχνε ότι μπορούσε να κρατήσει την 2η θέση και πιθανότατα να απειλήσει προς το τέλος την Laier, μία πτώση στο κατηφορικό άλμα μετά το τραπέζι των θεατών, την άφησε πίσω. Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε η Papenmeier, η έτερη γερμανίδα η οποία ανέβηκε στην 2η θέση, χωρίς όμως να μπορεί να απειλήσει μιας και βρισκόταν ήδη 1:40’’ πίσω. Οι μόνες αθλήτριες που βρίσκονταν στον ίδιο γύρο ήταν οι Fontanesi και Borchers οι οποίες τελικά τερμάτισαν 3η και 4η, ενώ πίσω γινόταν ένας χαμός. Από τους πρώτους κιόλας γύρους, οι αναβάτριες τα είχαν βρει δύσκολα μιας και ήταν αυτές που πάτησαν πρώτες το λασπώδες τερέν. Η λάσπη της πίστας που είχε αρχίσει να στεγνώνει λόγω του αέρα έγινε βαριά, και φόρτωσε τις μοτοσυκλέτες με έξτρα κιλά.

Ήταν τόσο δύσκολο να κινηθούν οι μοτοσυκλέτες που ακόμη και σε ευθεία, οι τροχοί μπούκωναν και ο μπροστινός μπλόκαρε από την λάσπη με αποτέλεσμα πολλές αναβάτριες να πέφτουν κάτω από το φρενάρισμα της λάσπης. Πριν ακόμη δημιουργηθούν λούκια, η λάσπη είχε γίνει πηλός και είχε σκεπάσει κάθε σημείο της μοτοσυκλέτας, κάτω από τα φτερά και μέσα σε κέντρα, ακτίνες, λάστιχα, τακάκια, κινητήρα. Σε κάθε στροφή ή ανηφόρα, βρίσκονταν πεσμένες αναβάτριες που προσπαθούσαν μάταια να ξεκολλήσουν τις μοτοσυκλέτες τους και κάθε προσπάθεια τους για μετακίνηση γινόταν μάταια. Εντύπωση έκανε η εκπληκτική τους θέληση για τερματισμό, που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες δικαιούνται δίκαια μία θέση στο motocross.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ MX3

Με τους αναβάτες να έχουν “ντυθεί” με αφρολέξ στα σημεία όπου πιάνει η λάσπη, στο γείσο του κράνους, και στο υποσιάγωνο, αλλά και σε σημεία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε ο αγώνας της MX3. Εδώ υπήρχε σημαντική διαφορά σε θέαμα από τις γυναίκες μιας και οι αναβάτες που πήγαιναν γρήγορα στην λάσπη ήταν πιο πολλοί. Σε λίγες όμως στροφές είχαν γίνει όλοι καφέ και δύσκολα ξεχώριζες πιο ήταν ποιος. Ωστόσο, ο Milko Potisek ήταν αυτός που συνέχιζε να βρίσκεται πεντακάθαρος μιας και είχε φύγει πρώτος στην εκκίνηση, και κρατούσε δυνατά την θέση του. Οδηγούσε επιθετικά με σταθερό ρυθμό και χωρίς να κουράζεται έδειχνε άνετος για την ψηλότερη θέση του βάθρου. Πίσω του είχε φύγει ο Julien Bill ο οποίος έδειχνε ικανός να πλησιάσει τον Potisek, παρά το ότι αυτός “γυρνούσε” δύο δευτερόλεπτα “κάτω”, στο 2:28 καθαρό. Η πτώση του Potisek μετά τα μέσα του αγώνα έδωσε την ευκαιρία στον Julien να περάσει μπροστά και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του αγώνα. Με τους αναβάτες να καθαρίζουν όλα τα άλματα από την αρχή, το 1ο σκέλος έδειχνε να έχει καλούς γύρους και αυξημένο ανταγωνισμό.

Η βροχή που έπιασε και κράτησε για όλο τον αγώνα, δυσκόλεψε κι άλλο το ήδη ταλαιπωρημένο τερέν και οι αναβάτες που είχαν ντυθεί ήδη στα καφέ, φορτώθηκαν με όλη τη λάσπη της πίστας και προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Το τερέν δυσκόλευε και οι ξένοι μάχονταν για τις πρώτες θέσεις ενώ πιο πίσω, οι Έλληνες είχαν το δικό τους αγώνα. Ο Στέλιος Γαλατιανός που έμεινε λίγο πίσω στην εκκίνηση, είχε αυξήσει το ρυθμό του και έπαιζε σταθερά μέσα στην δεκάδα. Όταν βελτίωσε την θέση του και έφτασε μέχρι την 8η, μία πτώση μπροστά στα box των ομάδων, τον καθυστέρησε αρκετά. Η μοτοσυκλέτα κόλλησε στην λάσπη και ο ίδιος, φανερά ταλαιπωρημένος δεν μπορούσε από μόνος του να την σηκώσει. Μετά από υπερπροσπάθεια και με μικρή βοήθεια, αφού κατάφερε να ξεκολλήσει, έπεσε λίγο μετά από τον μπλοκαρισμένο μπροστινό τροχό λόγω λάσπης. Αυτό συνεχίστηκε ξανά με μία πτώση στο κατηφορικό μετά το τραπέζι των θεατών και ο Γαλατιανός έχασε έτσι μία ευκαιρία για πολύ καλή διάκριση σε αγώνα παγκοσμίου και τερμάτισε τελικά στην 23η θέση (σύμφωνα πάντα με τα επίσημα αποτελέσματα). Ήταν και ο μόνος που μπορούσε να πιέσει δυνατά για καλύτερη θέση από την 8η, μιας και μέχρι τότε είχε πολύ μικρή διαφορά από τον 7ο αναβάτη.

Λίγο πιο πίσω, βρισκόταν ο Μανόλης Σκύβαλος ο οποίος γύρναγε σταθερά δείχνοντας την δύναμη του. Χωρίς να κολλάει πουθενά, κατάφερε να τερματίσει στην 14η θέση και να γίνει ο πρώτος Έλληνας του αγώνα.

Έκπληξη για μία ακόμη φορά αποτέλεσε η συμμετοχή του Βασίλη Σιαφαρίκα ο οποίος, δυνατός και σταθερός και χωρίς λάθη, κατάφερε να τερματίσει σε αυτόν τον σκληρό αγώνα στην 16η θέση, όντας ο 2ος Έλληνας! Αργότερα μας είπε πως, “οδηγούσα σαν να ήμουν σε δύσκολη διαδρομή enduro και προσπαθούσα σαν να έχω μπροστά μου ένα σφιχτό Σ.Ε.Χ. Ήταν πολύ δύσκολα, ήθελα να πάω κι άλλο γρήγορα αλλά δεν μου βγήκε”.

Πίσω του τερμάτισε ο Σπύρος Κοσμάς στην 19η θέση ενώ ακολούθησαν οι Γιώργος Ηλιόπουλος στην 24η, Σάββας Σάββα στην 25η. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη προσέλευση Κύπριων αναβατών που ήρθαν και συμμετείχαν με αξιώσεις στην Μεγαλόπολη.

Με τον καιρό να βαραίνει συνέχεια, την βροχή να λασπώνει και άλλο το ήδη ταλαιπωρημένο έδαφος, οι αναβάτες συζήτησαν και αποφάσισαν να μην διεξαχθεί το δεύτερο σκέλος των αγώνων. Τόσο η WMX όσο και η MX3, περιορίστηκαν στα πρώτα σκέλη και όποιος ήταν εκεί θα μπορούσε εύκολα να συμφωνήσει πως η απόφαση των αγωνοδικών ήταν σωστή. Με τον καιρό να αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος υπολογίσιμος αντίπαλος, αμαυρώθηκε μία πολύ καλή προσπάθεια που έγινε στην Μεγαλόπολη για τον 2ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος motocross. Το γεγονός είναι πως όλοι αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο οι οργανωτές που κατάφεραν υπό αυτές τις συνθήκες να πραγματοποιήσουν τον αγώνα, όσο και οι αναβάτες αλλά και οι κριτές που βοηθούσαν ώστε να βγουν οι μοτοσυκλέτες από την πίστα.

Οι αναβάτες δήλωσαν:
Steffi Laier: “Η πίστα έδειχνε ωραία χτες αλλά σήμερα ήταν πραγματικά κουραστική. Ήταν σκληρός αγώνας σήμερα και παντού γλίστραγε, δεν μπορούσα να κινηθώ όπως ήθελα. Σίγουρα περιμένω περισσότερο συναγωνισμό στους επόμενους αγώνες, μιας και είμαστε μόνο τρεις κοπέλες που συναγωνιζόμαστε ουσιαστικά. Οι υπόλοιπες είναι αρκετά πίσω.”
Papenmeier Larissa: “Είμαι πιο ελαφριά από τις άλλες και προφανώς είχα ένα πλεονέκτημα στη λάσπη. Ήταν όμως πραγματικά δύσκολα γιατί, ταυτόχρονα ήταν και πιο δύσκολο για μένα να ελέγξω την μοτοσυκλέτα στην λάσπη. Θα προσπαθήσω να προπονηθώ πιο πολύ για να ετοιμαστώ για τον επόμενο αγώνα.”
Chiarra Fontanesi: “Ήταν πολύ γρήγορος αγώνας, είχα καλή επίδοση, αλλά τελικά μία πτώση με κράτησε πίσω. Προσπάθησα να επανέλθω αλλά ήταν ήδη αργά, δεν είχα τόσο χρόνο. Στα δοκιμαστικά του Σαββάτου πήγαινα πολύ καλά και πίστευα πως θα έπαιζα την πρώτη θέση με την Steffi.”
Julien Bill: ”Έμεινα λίγο πίσω στην εκκίνηση και προσπαθούσα μετά να κυνηγήσω τον Potisek αλλά αυτός τελικά έκανε το λάθος και έπεσε και μου έδωσε την ευκαιρία. Ήξερα πολύ καλά πως θα πήγαινε καλά όποιος κατάφερνε τελικά να επιβιώσει σήμερα μιας και ήταν πολύ δύσκολος αγώνας. Στην Ελβετία είναι παρόμοιο το έδαφος μιας και έχει πολλές βροχές και έτσι είμαι συνηθισμένος να οδηγάω σε τέτοιες συνθήκες. Ελπίζω να συνεχίσω να κερδίζω, αλλά το πρωτάθλημα είναι μεγάλο και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ.”
Dmitry Parshin:”Είναι το καλύτερο μου αποτέλεσμα, αυτή τη χρονιά προσπαθώ να έχω τερματισμούς στο βάθρο. Περίμενα συναγωνισμό από τον Marco και είχαμε καλές μάχες σε όλο τον αγώνα. Η πίστα χτες ήταν πολύ εύκολη συγκριτικά με σήμερα, με την βροχή έγινε πολύ γλιστερή και έτσι δυσκολευόμουν πολύ να κινηθώ όπως ήθελα.”
Marco Maddii: “Η προηγούμενη χρονιά που είχα ένα τραυματισμό ήταν πολύ δύσκολη. Προσπαθώ να επανέλθω φέτος στο ρυθμό μου και πιστεύω ότι πάω καλά. Από την MX 2 στην MX3 έχει διαφορά στην απόδοση, υπάρχουν πολλοί γρήγοροι αναβάτες και κάνω ότι καλύτερο μπορώ.”

Πηγή: bikeit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ