«ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Παρέμβαση του εκπροσώπου της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 07/02/2011 με θέμα «το καλάθι αγροτικών προϊόντων Περιφέρειας Πελοποννήσου »



Κυρίες και κύριοι.


Στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές.


Από τη μια είναι οι αγροτοπατέρες, που μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου, στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αγροτών, των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.


Χρόνο με το χρόνο η γη, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται και προστίθενται στις στρατιές των ανέργων ενώ στην λαϊκή κατανάλωση φτάνουν ακριβά και πολλές φορές επικίνδυνα προϊόντα.


Από την άλλη βρίσκεται το συνεπές ταξικό αγροκτηνοτροφικό κίνημα, η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), που αντιπαλεύει αυτή την πολιτική και μέσα από συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων επιδιώκει λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με καλής ποιότητας φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα και βεβαίως να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους.


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, στηρίζουμε ολόπλευρα τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων και τα αιτήματά τους όπως εκφράζονται από την ΠΑΣΥ.


Τα βασικότερα από αυτά είναι:


-Η θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής. και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.


- Η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.


-Η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής.


-Η εξυγίανση εκδημοκρατισμός και στήριξη των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.


-Η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο με μείωση των επιτοκίων της ATE με επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων όπως ζωοτροφές κ.ά.


-Η ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, το άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.


-Η άμεση νομιμοποίηση όλων των σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.


-Η προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.


-Η δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

-Η πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και η άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.


-Ο άμεσος διπλασιασμός της αγροτικής σύνταξης, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και η κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.


-Η μετάταξη από τον ΟΓΑ στο ΙΚΑ όλων των εργατών, γης και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.


-Η διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες.


-Η αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία και με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου.


-Το άμεσο σταμάτημα των αγροτοδικείων και της ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων.


-Η «Λαϊκή Συσπείρωση», πιστεύει ότι οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς θα είναι αποτελεσματικοί αν είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αν αναδείχνουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Αν εντάσσονται στην πάλη για την ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο τη λαϊκή εξουσία-λαϊκή οικονομία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;