ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΓΟΝΤΙΚΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Εμείς πιστεύουμε ότι:
• η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας στη χώρα και στην Πελοπόννησο,
• η διατροφική εξάρτηση του λαού μας,
• Η οικονομική και κοινωνική ερήμωση της υπαίθρου
• Η δεινή θέση που βρίσκονται οι μικροί και μεσαίοι αγρότες-κτηνοτρόφοι και αλιείς στην Πελοπόννησο έχουν αιτίες
Υπάρχουν υπεύθυνοι και προπάντων δεν είναι μονόδρομος.
Το αγροτικό πρόβλημα έχει οξυνθεί σήμερα γιατί επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, γιατί προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας που στην Ελλάδα καθυστέρησε σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης για μια σειρά λόγους και ιστορικούς.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που συγκαλύπτει η εισήγηση του κ Τατούλη, φέρνουν ακέραια την ευθύνη για αυτή την πορεία γιατί γνώριζαν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επιλογές της ΕΕ με την ΚΑΠ φέρνουν την σφραγίδα των ιδιαίτερων συμφερόντων των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών χωρών εντός ΕΕ, και το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν ένα μεγαλύτερο ξεροκόματο.
ΠΑΣΟK και ΝΔ συμφωνούν,ψηφίζουν και υλοποιούν όλους τους κανονισμούς της ΚΑΠ, εξωραϊζουν την ΚΑΠ με κύριο μεσο τα κοινοτικά κονδύλια που το μεγαλύτερο μέρς τους καρπώνονται μεταποιητές και μεγαλοαγρότες και με τα υπόλοιπα προσπαθούν με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα να εκμαυλίσουν τους αγρότες, να τους αποπροσανατολίσουν και να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους.
Την ίδια ακριβώς πολιτική εφαρμόζουν και στα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται άμεσα από την ΚΑΠ όπως στις αγροτικές συντάξεις οι οποίες είναι επιδόματα ελεημοσύνης, στις αποζημιώσεις που δίνονται για τις φυσικές καταστροφές και που είναι πολύ μικρότερες από τις πραγματικές, στο νέο νόμο του ΕΛΓΑ που «χαρατώνει επιπλέον την αγροτιά κ.α.
Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που από κοινού συμφωνούν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ευθύνεται για τα πορτοκάλια, τα μήλα, τις πατάτες, το κρασί,το λάδι και τα άλλα προϊόντα που μένουν αδιάθετα σαπίζουν στα χωράφια ή διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων που παράγει η χώρα μας, για τους ελαιώνες που μένουν ακαλιέργητοι για..... ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Εξάλλου η στρατιγική της ΕΕ και για το μέλλον της ΚΑΠ 2014-2020, είναι η καταστροφή των μικρών και μεγάλου ποσοστού μεσαίων αγροτών για να μείνει και να κυριαρχήσει η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση.
Τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προτείνουν σαν εναλλακτική λύση, προοπτική που ενστερνίζεται και η εισήγηση του κ Τατούλη, την στροφή της αγροτικής οικονομίας στην παραγωγή ποιοτικών-βιολογικών προϊόντων την οποία η ΝΔ την ονομάζει ‘άλλη γεωργία’ και την καλλιέργεια φωτοβολταϊκών και ενεργειακών φυτών που ονόμαζε το ΠΑΣΟΚ ‘πράσινη γεωργία’, που όμως αυτά δεν τρώγονται.
Όμως η εναλλακτική αυτή πρόταση είναι υποκριτική, αποπροσανατολιστική και ασύμφορη για τους μικρομεσαίους αγρότες το λαό μας, τις αναπτυξιακές δυνατότητες που συμφέρει και έχει η χώρα μας.
Συμφέρει μόνο τους καπιταλιστές. Είναι ασύμφορη για το λαό γιατί καμμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα δεν μπορεί να αδιαφορεί για την ποσότητα της αγροτικής παραγωγής, όταν έχει τεράστια ελλείματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο και αντίστοιχη διατροφική εξάρτηση.
Είναι υποκριτική γιατί η στροφή στην ποιοτική γεωργία διαψεύδεται από τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα, ενώ η βιολογική γεωργία, παρά τις διακυρήξεις των κυβερνήσεων προωθείτε μαζί με την κατανάλωση των μεταλλαγμένων που προωθεί ολοταχώς η ΕΕ και νομιμοποιήθηκε η εμπορία τους με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και γι’αυτό αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Είναι και αποπροσανατολιστική όλη αυτή η φιλολογία, επειδή η ποιότητα της αγροτικής παραγωγής δεν είναι ασύμβατη με την ποσότητα, αλλά έχει στόχο να φορτώσει τις ευθύνες για τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στους ίδιους τους αγρότες, οι οποίοι δεν παράγουν τάχα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και γι’αυτό δεν έχουν ικανοποιητικό εισόδημα οι αγρότες. Όμως είναι ψέμα και επιβεβαιώνεται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Τα ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές.
Όμως ο λαός έχει πείρα.
Σκοπός της ποιοτικής γεωργίας που προτείνουν σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και ο κ. Περιφερειάρχης σαν εναλλακτική λύση, των βιοκαυσίμων που πρότεινα χθες, του αγροτουρισμού και των βατόμουρων προχθές κ.ο.κ είναι εξωραϊσμός της ΚΑΠ και η δημιουργία αυταπατών στους μικρομεσαίους αγρότες για να δέχονται χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου και το ξεκλήρισμά τους.
Ανάλογες ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποδείχτηκε ως προς την ΚΑΠ τουλάχιστον βασιλικότερος όλων και τώρα προτείνει στροφή στην ποιοτική γεωργία αλλά με κεντροαριστερή διαχείριση. Δηλαδή δεν αμφισβητεί την ΚΑΠ που έχει στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Εμείς πιστεύουμε οτι, αυτή η πορεία της καταστροφής δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σε όφελος του λαού και των μικρο μεσαίων αγροτών.
Βασικές προϋποθέσεις για αυτή την ανάπτυξη αποτελούν
• Η σύγκρουση και η ανατροπή της ΚΑΠ
• Η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ
• Η αλλαγή της πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας
Βασικά κριτήρια ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας για εμάς αποτελούν:
- Η αξιοποίηση όλων των εδαφοκλιματολογικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
- Η κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με ασφαλή τρόφιμα και σε προσιτές τιμές
- Ο δραστικός περιορισμός των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε
- Η στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας
- Ο σεβασμός της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος
Αυτά είναι για εμάς τα φιλολαϊκά κριτήρια και όχι το κέρδος των καπιταλιστικών εξαγωγικών – βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων.
Με βάση αυτά τα κριτήρια η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αποκτά πρώτη προτεραιότητα με στόχο την αυτάρκεια στα ζωοκομικά προϊόντα. Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορεί να στηριχθεί στις εχγώριες ζωοτροφές, αν γίναι ριζική αναδιάρθρωση της φυτικής παραγωγής με αύξηση των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.
Παράλληλα με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορούν να αναπτυχθούν κλάδοι και καλλιέργειες στις οποίες η χώρα μας έχει συγκριτικά εδαφοκλιματολογικά πλεονεκτήματα όπως οπωροκηπευτικά κλπ.
Κομβικό σημείο είναι οι φορείς ανάπτυξης αγροτικής οικονομίας γιατί πραγματικά πρέπει να περάσουμε στη μεγάλης κλίμας παραγωγής και οικονομία.
Στα πλαίσια της πιο προοδευτικής ριζοσπαστικής επαναστατικής πολιτικής η μικρή παραγωγική είναι αντιπαραγωγική. Εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι – δύο τρόποι να επιλυθεί το ζήτημα αυτό ή να γίνει αυτό που κάνει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δηλαδή να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγες ισχυρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις και να εκτοπιστεί ο μικρομεσαίος αγρότης για να πάμε σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση
Ή η μεγάλης κλίμακας παραγωγή να κτιστεί σε άλλη βάση. Στη βάση ενός πραγματικά παραγωγικού συνεταιρισμού που συνδιάζει την οικογενεικακή επιχείρηση με το συμφέρον του συναιτερσιμού. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί άλλη εξουσία άλλη οικονομία, Λαϊκή τη λέμε εμείς. Στα πλαίσια αυτά βασικοί φορεί ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας θα είναι οι κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί συναιτερισμοί των μικρομεσαίων αγροτών.
Οι φορείς αυτοί μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας και να μειώσουν δραστικά το κόστος παραγωγής, επειδή μπορούν να εξουδετερώσουν τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου που υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.
Σε συνδυασμό με την αύξηση των γεωργικών επενδύσεων, που έχουν καθηλωθεί από τότε, που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, μπορούν
- Να αυξήσουν την αγροτική παραγωγή
- Να περιορίσουν την επιρροή της από διάφορα καιρικά φαινόμενα και
- Να λύσουν το πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας.
Καθοριστικό ρόλο στην ολόπλευρη και ισόρροπη παραγωγή των αγροτικών προϊόντων θα παίζει ο κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκό έλεγχο, ο οποίος θα σχεδιάζει - προγραμματίζει ολόκληρη την αγροτική πολιτική που θα υλοποιείται από τις κοινωνικοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις, τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τις κοινωνικοποιημένες μεταποιητικές βιομηχανίες, τους δημόσιους αγροτικούς οργανισμούς, ιδρύματα έρευνας και υπηρεσίες και τις κρατικές επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων θα γίνεται από τις κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις, ενώ ο ρόλος των παραγωγικών συναιτερισμών θα αφορά πρώτα και κύρια την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, στη διαλογή και τυποποίηση προϊόντων τοπικού χαρακτήρα.
Η μεγάλης κλίμακας λοιπόν παραγωγή ή θα είναι καπιταλιστική ή θα είναι φιλολαϊκή. Δεν γίνεται διαφορετικά.
Εμείς η δράση μας για την δημιουργία των παραπάνω προϋποθέσεων την συνδέουμε άμεσα με την πάλη για την απόκρουση των αρνητικών συνεπειών του ΠΟΕ της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεων της, για την βελτίωση της ζωής των μικρομεσαίων αγροτών.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών όπως εκφράζονται από την ΠΑΣΥ για τα οποία θα σας μιλήσει ο σ. Μου Βαγγέλης Γούργαρης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;