ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ - ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στις 04.08.2010 η Επιτροπή Καταστατικού & Πιστοποίησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξέδωσε Κατευθυντήρια Οδηγία σχετικά με τις διαδικασίες των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων Δημάρχων. Το κείμενο της Οδηγίας έχει ως εξής:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Ε.ΚΑ.Π.)

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΟΔΗΓΙΑ No 72
Για τις διαδικασίες προκριματικών εκλογών ανάδειξης υποψηφίων δημάρχων.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού, του Κανονισμού Ανάδειξης υποψηφίων δημάρχων στις Δημοτικές Εκλογές και την από 27-07-2010 Εγκύκλιο του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου για την πιστοποίηση των εκλογικών διαδικασιών καθορίζονται και τα ακόλουθα :

1. Δημοσιότητα


Κυρίαρχο στοιχείο της τελικής πιστοποίησης θα είναι η ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά ΜΜΕ των διαδικασιών, των προσώπων και των πολιτικών μηνυμάτων.
Οι υποψήφιοι μπορούν να διακινήσουν έντυπο υλικό υποστήριξης της υποψηφιότητας τους. Δεν επιτρέπονται όμως, η ανάρτηση πανώ ή φωτογραφιών, η αποστολή SMS και αρνητικών μηνυμάτων.

2. Υποψηφιότητες


Όλοι οι υποψήφιοι οφείλουν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν Αίτηση Υποψηφιότητας σύμφωνα με το Έντυπο 231.

3. Ψηφοφορία


Κατά την ημέρα της ψηφοφορίας η Εφορευτική Επιτροπή καταχωρεί κάθε προσερχόμενο στην Κατάσταση Ψηφισάντων Δημοτών Προκριματικών Εκλογών (Έντυπο 236). Στη στήλη 8 θα σημειώνεται το γράμμα Δ, αν πρόκειται για ανένταχτο Δημότη, Μ, αν πρόκειται για Μέλος και Φ αν πρόκειται για Φίλο. Είναι αυτονόητο ότι το κρίσιμο στοιχείο συμμετοχής στην ψηφοφορία είναι ο αριθμός δημοτολογίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και Μέλη της Τ.Ο. δεν θα μπορούν να ψηφίσουν, αν δεν είναι και Δημότες.
Για την διευκόλυνση των ψηφοφόρων θα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός καλπών. Ο καθένας θα μπορεί να ψηφίζει αμέσως μετά την είσοδο του και των έλεγχο των στοιχείων του (όχι αλφαβητικά) επιδεικνύοντας υποχρεωτικά την Αστυνομική Ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο που αποδεικνύει την ταυτοπροσωπία (διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας).

Η σταυροδοσία γίνεται με στυλό μόνο μπλε χρώματος σε ειδικό παραβάν.

4. Καταμέτρηση


Η καταμέτρηση, αναλόγως του αριθμού ψηφισάντων θα γίνει, είτε συνολικά, είτε κατά κάλπη. Το ψηφοδέλτιο θα είναι τυπωμένο. Πάνω στο ψηφοδέλτιο (δεξιά) θα υπάρχουν τρία πλαίσια (κουτάκια) στα οποία μετά το άνοιγμα του φακέλου καταγράφονται :


(α) ο κωδικός κάλπης
(β)ο αριθμός του ψηφοδελτίου και
(γ) ο αριθμός των σταυρών, όταν τίθενται περισσότεροι του ενός σταυρού.


Κατά την καταμέτρηση χρησιμοποιείται στυλό κόκκινου χρώματος. Κάθε ψηφοδέλτιο μετά το άνοιγμα του φακέλου θα επιδεικνύεται σε όλα τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και η σταυροδοσία θα διαβάζεται μεγαλοφώνως. Το ψηφοδέλτιο συνυπογράφουν όλα τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής. Κατά την καταμέτρηση μπορούν να παρίστανται μόνο οι υποψήφιοι, προκειμένου να παρακολουθούν ή να ενημερώνονται για την πορεία εκλογής, ή ένας εξουσιοδοτημένος παρατηρητής.

5. Ενστάσεις


Οι ενστάσεις α' βαθμού κρίνονται από την Εφορευτική Επιτροπή. Ένσταση μπορεί να υποβληθεί από υποψήφιο εντός μισής ώρας από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής. Η Εφορευτική Επιτροπή συνεδριάζει αμέσως και αποφαίνεται αιτιολογημένα επί της υποβληθείσας ένστασης.
Ένσταση β' βαθμού υποβάλλεται στην Ε.ΚΑ.Π. εντός 24 ωρών από την Απόφαση ένστασης α' βαθμού από την Εφορευτική Επιτροπή. Η Ε.ΚΑ.Π. αποφασίζει αμετακλήτως εντός τριών ημερών.
Για τις ενστάσεις χρησιμοποιούνται τα Έντυπα 234 και 235 της Ε.ΚΑ.Π.

6. Πρακτικά, Πιστοποίηση


Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει Πρακτικό Προκριματικών Εκλογών (Έντυπο 233), το οποίο αποστέλλεται κατά προτεραιότητα στην Ε.ΚΑ.Π. (fax : 210-3890342 και e-mail ekap@pasok.gr ) και στην Ε.Α.Υ (fax: 210-3665089 και e-mail: grammateas@pasok.gr).


Το εκλογικό υλικό υποβάλλεται στην Ε.ΚΑ.Π. και φυλάσσεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών.


7. Γενικά


Κατά την ημέρα των ψηφοφοριών θα πρέπει η Τ.Ο. και η Ν.Ε. να είναι συνεχώς ανοικτές, προκειμένου να επιλύουν και να υποβοηθούν τις διαδικασίες.

Τα Έντυπα της Ε.ΚΑ.Π. είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.






Για την Ε.ΚΑ.Π.

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Ανωμερίτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;