ΠΑΡΡΑΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Την Κυριακή 1η Αυγούστου έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Πολύβιος ημερίδα σχετικά με την Πρόταση για τη δημιουργία του Παρρασίου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Πρόκειται για μια Πρόταση που βασίζεται στην ιδέα του Αμερικανού Καθηγητή D. G. Romano, ο οποίος επί πολλά χρόνια, κάθε καλοκαίρι, είναι επικεφαλής αρχαιολογικών αποστολών από αμερικανικά Πανεπιστήμια, που ασχολούνται με ανασκαφές και έρευνες στον ευρύτερο χώρο της Ιεράς Κορυφής του Λυκαίου Όρους.
Ο Καθηγητής κ. Romano, για το έως σήμερα έργο που έχει τελεσθεί στο Λύκαιο Όρος, καθώς και για όλες τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες διατηρεί την ιστοσελίδα 
http://www.lykaionexcavation.org/. Σε αυτήν υπάρχει πλούσιο υλικό για ο,τιδήποτε αφορά το Λύκαιο Όρος. Μέσα από την περιήγηση σε αυτό τον ιστοχώρο ο επισκέπτης θα διαπιστώσει ότι η Πρόταση για τη δημιουργία του Παρασσίου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δηλαδή ενός Πάρκου που θα περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του Λυκαίου Όρους, καλύπτωντας μια μεγάλη περιοχή μεταξύ των Νομών Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας, (σχετ. χάρτης) κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. [Image]Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο Σχέδιο που, εφόσον ευωδοθεί, θα δώσει μια προοπτική για την ανάπτυξη της περιοχής.
Στα πλαίσια της ημερίδας δόθηκαν ορισμένες πτυχές της Πρότασης από τον κ. Romano, καθώς και από διακεκριμένους επιστήμονες, ειδικούς στην ανάπτυξη τέτοιων σχεδίων.Το σύνολο της Πρότασης αναλύεται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα
http://www.parrhasianheritagepark.org/.Πρέπει να τονισθεί ότι το όλο εγχείρημα, πέραν από την καθοριστική συμβολή των επιστημόνων, είχε τη στήριξη του Συλλόγου Άνω Καρυωτών "Ο Λύκαιος Δίας", καθώς και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, είχαν πριν από δύο χρόνια ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης ενός τέτοιου εγχειρήματος, που δεν ευόδωσε τη συγκεκριμένη συγκυρία.
Οι συντελεστές της ημερίδας, τόνισαν ότι η Πρόταση απαιτεί κατ' αρχήν την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και ως εκ τούτου, οι προτάσεις και οι ιδέες πάνω σε αυτή την Πρόταση είναι ανοικτές.Έδωσαν έναν ορίζοντα δεκαετίας τουλάχιστον για την ολοκλήρωση της Πρότασης, δεδομένου ότι τέτοια εγχειρήματα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, απαιτούν χρόνο.
Μπορεί σήμερα, στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, να φαντάζουν τέτοιες Προτάσεις ουτοπικές, ωστόσο στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι δεν είναι έτσι. Είναι γεγονός ότι έως σήμερα τη "μαγιά" της ιδέας αυτής την έχουν γευτεί κυρίως οι τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται κοντά στις αποστολές που δουλεύουν στο Λύκαιο Όρος, δηλαδή οι Άνω Καρυές και το Καστανοχώρι. Ως εκ τούτου, απαιτείται να μεταλαμπαδευτεί αυτή η Πρόταση σε όλη την περιοχή που περιλαμβάνει το Πάρκο, ήτοι στα χωριά τόσο της Μεγαλόπολης και Γόρτυνος που βρίσκονται στο Λύκαιο Όρος, όσο και της πίσω πλευράς του Λυκαίου έως τα χωριά της Μεσσηνίας και Ηλείας. (Είρα, Ανδανία, Ανδρίτσαινα, Φιγαλεία).
Πρέπει οι συντελεστές της Πρότασης να κάνουν κατανοητό ότι η υπόθεση Δημιουργίας του Παρρασίου Πάρκου δεν είναι υπόθεση του Συλλόγου Άνω Καρυωτών. Πρέπει να διαχυθεί αυτή η ιδέα σε όλη την περιοχή. Ο Σύλλογος Άνω Καρυωτών έχει δώσει την αρχική "σπίθα", είναι ο "Προμηθέας" αυτού του εγχειρήματος, με μακρόχρονες επίπονες προσπάθειες για την ανάδειξη αυτού του χώρου, ωστόσο, ως "Προμηθέας" πρέπει να δώσει τη φωτιά και στις τοπικές κοινωνίες που γειτνιάζουν με την Ιερά Κορυφή του Λυκαίου και περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο Πάρκο, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να περιορισθεί το ενδιαφέρον γι' αυτή την Πρόταση σε έναν μικρό ορίζοντα, γεγονός που θα αποτελέσει τροχοπέδη για την υλοποίησή του.
Πιστεύουμε ότι η συνεργασία όλων θα φέρει στο εγγύς μέλλον τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;