ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ 300 MW ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ! ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ "ΕΙΔΙΚΟΙ"!

Στα Νέα της Παρασκευής δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ σχετικά με την πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευάσει Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κοζάνη, ισχύος 300 MW!
Στο δημοσίευμα αναφέρονται ειδιότερα τα ακόλουθα:

"To σχέδιο επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινά από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000 στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ.
Το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει θα ελέγχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από τον ξένο εταίρο (οι πληροφορίες μιλούν για την αμερικανική ΑΕS που δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες) ενώ καταβάλλεται προσπάθεια η συμφωνία να έχει κλείσει πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ως ένα μεγάλο έργο πράσινης ανάπτυξης σε μια άκρως επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.
Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να ξεκινήσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στη Λα Μάντσα της Καστίλλης στην Ισπανία.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις που άρχισαν μεταξύ της υπερατλαντικής εταιρείας και της ΔΕΗ πριν από τέσσερις μήνες, καταλήγουν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ένα από τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των δύο εταιρειών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου.
Αρχικά οι ξένοι επενδυτές διεκδικούσαν συμμετοχή σε ποσοστό 51%, αλλά φέρονται να πείστηκαν τελικώς ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή και πολύ περισσότερο σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ από ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο η τελευταία δεν θα έχει την πλειοψηφία".

H πρόθεση της ΔΕΗ να κατασκευάσει ένα τόσο μεγάλο φωτοβολταϊκο πάρκο έχει θορυβήσει τις ηγεσίες της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, οι οποίες εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς "ειδικοί" κάνουν λόγο για τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα και τις όμορες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου...
Επικαλούνται μάλιστα τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν και σε περιοχές της Ελλάδας, όπου επίσης "ειδικοί" έκαναν λόγο για αύξηση έως και 30 βαθμούς στη θερμοκρασία!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;