Επιθετική στάση δημάρχων κατά «Καλλικράτη»



Αδιαπραγμάτευτη εμφανίστηκε χθες η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ως προς τρία βασικά σημεία του σχεδίου «Καλλικράτης», που ωστόσο ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Πρώτον, οι δήμαρχοι επιμένουν να κοστολογηθούν άμεσα οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες και όχι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Νικ. Κακλαμάνης, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν αυτό που έχουμε στα χέρια μας ήταν το σχέδιο νόμου, θα το επιστρέφαμε ως απαράδεκτο».
Επιχειρηματολογώντας ως προς την αναγκαιότητα της άμεσης κοστολόγησης των αρμοδιοτήτων, η ΚΕΔΚΕ επισημαίνει ότι πολλές από τις «κομβικές» αρμοδιότητες, όπως η Κοινωνική Πρόνοια (το κόστος της οποίας είναι γνωστό ότι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ετησίως) ή η Πολεοδομία (260 εκατ. ευρώ) θα μπορούσαν από τώρα να ενταχθούν ως ποσά στον «Καλλικράτη». «Δεν δεχόμαστε η συνολική κοστολόγηση να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί στο τέλος Οκτωβρίου, διότι τότε θα είναι πολύ αργά για τους νέους ΟΤΑ» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.
Το δεύτερο διακύβευμα για τους αιρετούς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων, με το οποίο η ΚΕΔΚΕ διαφωνεί, τονίζοντας ότι έχει ήδη καταργηθεί για τους βουλευτές και αν ισχύσει για την Τ.Α., τότε δήμαρχοι θα είναι μόνο οι συνταξιούχοι. Οι αλλαγές στο μισθολογικό βρίσκουν αντίθετους αρκετούς αιρετούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αμείβονται με αντιμισθία (που προβλέπεται να κινείται στο ύψος των αποδοχών των γενικών γραμματέων των υπουργείων). Αντιπροτείνουν είτε να διατηρηθεί το καθεστώς της αμοιβής τους (έξοδα παράστασης) είτε αν τελικά ισχύσει η αντιμισθία να ξεκινά από το ύψος του βουλευτικού μισθού και κλιμακωτά να μειώνεται ανάλογα με το μέγεθος του δήμου.
Τρίτο κομβικό σημείο θεωρεί η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καθώς θεωρεί τη ρύθμιση του «Καλλικράτη», με την οποία εκχωρείται η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, απαράδεκτη. Η διοίκηση της Ενωσης υπογράμμισε για άλλη μία φορά την ανάγκη να τηρηθούν ενιαία κριτήρια στο χωροταξικό και να μη δημιουργηθούν δήμοι «τέρατα». Για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του «Καλλικράτη», η ΚΕΔΚΕ είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στη διαβούλευση.
Προβληματισμός για τα οικονομικά
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έντονος ήταν ο προβληματισμός των αιρετών για την οικονομική κατάσταση των δήμων και για τον τρόπο ρύθμισης των χρεών, ώστε να μην ξεκινήσει η εφαρμογή του «Καλλικράτη» με θνησιγενείς δήμους.
Οι θέσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ θα κατατεθούν σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ο πρόεδρός της, Δημ. Δράκος, έκανε λόγο για γενικότητες και ασάφειες σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι πόροι και οι αρμοδιότητες. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διορθωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα πολεμήσουμε τον “Καλλικράτη”», τόνισε ο κ. Δράκος. Το έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ με θέμα τον «Καλλικράτη» μετατίθεται για τα τέλη Απριλίου.
Της Ελενας Kαρανατση
Πηγή: Kathimerinh.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;