Η χρηματοδότηση των εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, καμία σχέση δεν έχει με την υπόθεση κατασκευής ΧΔΒΑ

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Μεγαλόπολη 11/02/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο του Νομού μας, που αφορούν στη χρηματοδότηση εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., και ειδικότερα, στο Μνημόνιο Συνεργασίας που πρόκειται να συναφθεί μεταξύ της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και της ΛΘ΄ Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), και προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σημειώνονται τα ακόλουθα:



 Το Μάρτιο του 2007 ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Γ. Βουλγαράκης, υπέγραψε την
αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/11982/617/12.03.2007 Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε, από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, το αίτημα της Δ.Ε.Η. Α.Ε., για προσθήκη εγκαταστάσεων για το σύστημα υγρών αποβλήτων (ΣΚΥΒΑ) των Μονάδων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄.
Η εν λόγω Απόφαση έθεσε, μεταξύ άλλων, τους εξής όρους, προκειμένου η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να προχωρήσει στις εργασίες που αιτούνταν:
α. Να αναλάβει τη δαπάνη της εκπόνησης ειδικής μελέτης καθαρισμού των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς Μεγαλόπολης.
β. Να αναλάβει τη δαπάνη εφαρμογής της μελέτης συντήρησης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.
γ. Να αναλάβει τη δαπάνη για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και αποτροπής περαιτέρω βλάβης από τη συνεχιζόμενη ρύπανση των αρχαίων μνημείων, που γειτνιάζουν και βρίσκονται σε άμεση οπτική επαφή με το εργοστάσιο
δ. Να αναλάβει την άμεση και έγγραφη ενημέρωση της ΛΘ’ ΕΠΚΑ σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των όρων της υπ’ αριθμ. 100532/200/23.01.2004 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) και την πορεία υλοποίησής τους, ειδικότερα για τις παραγράφους που αναφέρονται στα έργα προστασίας και ανάδειξης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Κυπαρισσίων και της Αρχαίας Μεγαλόπολης
ε. Να αναλάβει την οικονομική συνδρομή στο έργο της έκθεσης των κινητών αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Μεγαλόπολης. Η συμμετοχή της στη δαπάνη της έκθεσης δε θα είναι μικρότερη του 50% αυτής που θα απαιτηθεί, σύμφωνα με τον συνταχθησόμενο προϋπολογισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ και
στ. Να αναλάβει τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στο Νέο Μουσείο Μεγαλόπολης.
Για την υλοποίηση αυτών των όρων, σύμφωνα με την ανωτέρω Απόφαση, η Δ.Ε.Η. Α.Ε. θα υπέγραφε το προαναφερόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας.
Η Δημοτική Αρχή, με την παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν δρομολογήθηκε η εφαρμογή της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, προέβη σε σχετικές ενέργειες, απευθυνόμενος προς τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση και ολοκλήρωση του ανωτέρω Μνημονίου, με βάσει το οποίο αναμένεται η εξασφάλιση χρηματοδότησης της τάξης των 2.800.000 €– 3.000.000 €.



 Το Δεκέμβριο του 2007 ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, υπέγραψε
την αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/95182/4699/14.12.2007 Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε, από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.) για το έργο: «Κατασκευή και λειτουργία χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης».
Η εν λόγω Απόφαση έθεσε, μεταξύ άλλων, για την υλοποίηση του έργου, ακριβώς τους ίδιους όρους με αυτούς που έθετε και η προηγούμενη Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Για την εφαρμογή δε, αυτών των όρων επίσης όριζε ότι η Δ.Ε.Η. Α.Ε. θα έπρεπε να υπογράψει αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη ΛΘ’ ΕΠΚΑ.
Η Δημοτική Αρχή, δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την εφαρμογή αυτής της Απόφασης, καθ’ ότι αφορά στην έγκριση της υλοποίησης ενός έργου για το οποίο έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει μεγάλο αγώνα για την αποτροπή της εκτέλεσής του.
Πρέπει να γίνει κατανοητό λοιπόν ότι η χρηματοδότηση των εργασιών για τα αρχαιολογικά μνημεία του τόπου, από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., απορρέει αποκλειστικά και μόνον από την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας της Επιχείρησης με τη ΛΘ΄ΕΠΚΑ, σε εφαρμογή της πρώτης αναφερθείσας Απόφασης του ΥΠΠΟ, ήτοι της αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ39/11982/617/13.03.2007, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση κατασκευής ΧΔΒΑ, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε και αντιμαχόμαστε σθεναρά.
Η Δημοτική Αρχή, πέραν της εξασφάλισης της παραπάνω χρηματοδότησης, το ύψος της οποίας δεν είχε έως σήμερα διατεθεί για το Αρχαίο μας Θέατρο, αλλά και για άλλους αρχαιολογικούς χώρους, προέβη στη διάθεση επιπλέον 500.000 € από το 3ο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) Μεγαλόπολης 2007-2011, υπογράφοντας Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) και το Ταμείο Διαχείρισης Πόρων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ), ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά την απρόσκοπτη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών.



Εν κατακλείδι, οποιαδήποτε αναφορά, από οποιονδήποτε, περί σύνδεσης της χρηματοδότησης των προαναφερόμενων εργασιών από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., με υποτιθέμενες «υπόγειες συνδιαλλαγές» μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλου φορέα, για την κατασκευή Χ.Δ.Β.Α. ή για την κατασκευή Περιφερειακού Χ.Υ.Τ.Α., είτε είναι προϊόν φαντασίας, είτε είναι απόπειρα διαβολής της πραγματικότητας, που έχει στόχο την υπονόμευση των συμφερόντων του τόπου μας και σαφώς την απαξίωση των ενεργειών του Δήμου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και των λοιπών αρχαιολογικών μας μνημείων.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;