ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;

Σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης "Καλλικράτης", σχεδιάζεται η συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων.  Στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης "παίζουν" τα εξής σενάρια:
Σενάριο 1ο:  Συνένωση των Δήμων Μεγαλόπολης & Φαλαισίας - Συνένωση των Δήμων Γόρτυνος και Τρικολώνων με τους Δήμους Δημητσάνας και Ηραίας
Σενάριο 2ο: Συνένωση των Δήμων Γόρτυνος, Μεγαλόπολης, Τρικολώνων και Φαλαισίας.
Το πλήθος των τοπικών Διαμερισμάτων (ΤΔ) κάθε Δήμου από τους παραπάνω έχει ως εξής:

1. Δήμος Γόρτυνος: Δέκα (10) ΤΔ  και Πληθυσμός 1.266 κατοίκους

2. Δήμος Δημητσάνας: Επτά (7)  ΤΔ  και Πληθυσμός 1.337 κατοίκους

3. Δήμος Ηραίας: Δέκα Επτά (17) ΤΔ  και Πληθυσμός 3.063 κατοίκους

4. Δήμος Μεγαλόπολης: Τριάντα ένα (31) ΤΔ  και Πληθυσμός 8.657 κατοίκους

5. Δήμος Τρικολώνων: Πέντε (5) ΤΔ  και Πληθυσμός 1.260 κατοίκους

6. Δήμος Φαλαισίας: Είκοσι (20) ΤΔ  και Πληθυσμός 3.229 κατοίκους

Εάν λοιπόν ισχύσει το Σενάριο 1, τότε θα συσταθούν Δύο (2) Δήμοι:

- O Δήμος Μεγαλόπολης, προερχόμενος από τους πρώην Δήμους Μεγαλόπολης και Φαλαισίας, με πενήντα ένα (51) ΤΔ και πληθυσμό 11.886 κατοίκους

- Ο Δήμος Δημητσάνας, προερχόμενος από τους πρώην Δήμους Γόρτυνος, Δημητσάνας, Ηραίας και Τρικολώνων, με τριάντα εννέα (39) ΤΔ και πληθυσμό 6.926 κατοίκους.

Εάν ισχύσει το Σενάριο 2, τότε θα συσταθούν Δύο (2) Δήμοι:

- O Δήμος Μεγαλόπολης, προερχόμενος από τους πρώην Δήμους Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας, με εξήντα ένα (61) ΤΔ και πληθυσμό 13.152 κατοίκους

- Δήμος Δημητσάνας, προερχόμενος από τους πρώην Δήμους Δημητσάνας, Ηραίας και Τρικολώνων, με είκοσι εννέα (29) ΤΔ και πληθυσμό 5.660 κατοίκους.

Βεβαίως, υπάρχουν και τα σενάρια που λένε ότι και οι τέσσερις Δήμοι του Λεκανοπεδίου θα συνενωθούν σε έναν, στα πρότυπα των τεσσάρων πρώην επαρχιών της Αρκαδίας (Γορτυνίας, Κυνουρίας, Μαντινείας και Μεγαλόπολης).

Όπως επίσης, "παίζει" και το σενάριο να προσαρτιθούν μεμονωμένα ορισμένα ΤΔ σε όμορους Δήμους, από αυτούς που ανήκουν έως σήμερα.

Με βάση αυτά τα σενάρια, που μόνον το Υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζει ποιό θα ισχύσει, το blog της Παρρησίας ανοίγει ένα διάλογο, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν όσοι τους ενδιαφέρει η υπόθεση των συνενώσεων και επιθυμούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, επωνύμως ή ανωνύμως...

Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας!

  


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
1) Παρατηρώ ότι κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος με άλλους συναδέλφους σας.
Οι Δήμοι Γόρτυνος και Τρικολώνων που ανήκουν στο λεκανοπέδιο δεν ανήκαν ποτέ στην επαρχία Μεγαλόπολης αλλά στην Επαρχία Γορτυνίας. Την Επαρχία Μεγαλοπόλεως αποτελούσαν οι σημερινοί Δήμοι Μεγαλόπολης και Φαλαισίας.

2) Πιστεύω ότι κριτήριο επιλογής των νέων Δήμων θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών των Δήμων αυτών. Ακόμα και η διχοτόμηση των υπαρχόντων Δήμων θα έφερε καλύτερα αποτελέσματα στη λειτουργία των νέων Δήμων.
Να μην αρχίσουν, όπως στις προηγούμενες συνενώσεις, να επιλέγουν οι κ.κ. της ΤΕΔΚΑ πως θα έχουν περισσότερο πληθυσμό στο δικό τους Δήμο για περισσότερα έσοδα στην τσέπη τους...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τό μόνο σίγουρο είναι ότι απο τό θεσμικό κομάτι,κατα 90% δεν υπάρχει πρόβλημα.Τωρα σε ότι αφορά το χωροταξιακό κομάτι θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο της πρότασης πρός διαβούλευση του υπουργού,που έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την γεωγραφική εξηπηρέτηση των πολιτών,και όχι τις καρέκλες των δημάρχων ,τότε και στο χωροταξιακό θα έχει πολύ μεγάλη αποδοχή.Άλωστε το χωροταξικό αν και συζητείται πολύ καιρό,μόλις χθές άνοιξε επίσημα απο την πολιτεία.Θα ήταν ευχής έργον να συγκλίνουν οι απόψεις τών πολιτών με όλους τούς φορείς,(τεδκα-κ.λ.π) γιατί όντως ειναι μια μεγάλη αυτοδιοικητική μεταρύθμιση μεταπολιτευτικά.Είναι ενδιαφέρων η πρόταση αν υπάρχουν λόγοι ακόμα και η διχοτόμηση δήμων γιά την καλίτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.Εύχομαι όλοι μας να πάρουμε θέση γνωρίζοντας ότι και στην πόλη μας(Μεγαλόπολη)θα γίνουν συζητήσεις με κλιμάκια.Στόχος ειναι να ενημερωθούν οι πολίτες και να τοποθετηθούν στην συνέχεια.Πιστεύω να ειναι προς το καλό των πολιτών και όχι πρός το καλό(δημιουργεία συσχετισμών) τών δημάρχων.Αυτά τα λίγα.....ευχαριστώ!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;