ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Ανοιχτή επιστολή έστειλε η αντιπολίτευση του Δήμου Μεγαλόπολης, με την οποία κατηγορεί το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης για φοροεισπρακτική και ληστρική πολιτική και καλεί τους δημότες να μην υπογράψουν συμβόλαιο σύνδεσης με το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης, όπως έχει αποφασίσει η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Επιχείρησης, αλλά όπως προτείνει η μειοψηφία, ήτοι ο επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης κ. Σπ. Τσιριγώτης.

Η παραπάνω επιστολή εστάλη ταχυδρομικώς σε πολλούς κατοίκους της Μεγαλόπολης, χωρίς να γνωρίζουμε τον αριθμό βέβαια.

Επί του περιεχομένου της επιστολής δεν είναι ανάγκη να γίνει κανένα σχόλιο, δεδομένου ότι δεν είναι δική μας δουλειά…

Εμείς, ως blog της Παρρησίας ωστόσο, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις, για τον τρόπο και το χρόνο που επέλεξε η Δημοτική Αντιπολίτευση για να ενημερώσει, να προστετεύσει (;) από ενδεχόμενες κακές (;) κινήσεις της Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης και να υποδείξει πώς πρέπει να κινηθούν οι πολίτες στους οποίους απευθύνεται.


Όσον αφορά στον τρόπο: Είναι ευχάριστο και πάρα πολύ δημοκρατικό, και συνάδει με το θεσμικό ρόλο της εκάστοτε αντιπολίτευσης, να ενημερώνει τους πολίτες για τις όποιες ενέργειες ή /και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής.

Είναι θετικό η εκάστοτε Δημοτική Αρχή ή Διοίκηση μιας Δημοτικής Επιχείρησης, να έχει απέναντί της μιαν αντιπολίτευση που την ελέγχει, για το καλό του τόπου και των πολιτών.


Αυτή την τελευταία διαπίστωση έχει γίνει συνείδηση στη σημερινή δημοτική αντιπολίτευση, δεδομένου ότι ως πρώην Δημοτική Αρχή δεν έτυχε του αυστηρού ελέγχου της τότε αντιπολίτευσης, ειδικά στην υπόθεση της Τηλεθέρμανσης.

Και ό,που έτυχε να έχει κάποια ψήγματα ελέγχου, αυτά καταπνίγησαν ως δια μαγείας.


Εάν συνέβαινε το αντίθετο, τότε όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου θα είχαν πλήρη ενημέρωση για όλες τις ενέργειες της τότε δημοτικής Αρχής, και ειδικότερα της τότε διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης.


Ωστόσο, ούτε από την τότε αντιπολίτευση, ούτε από την τότε διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης δεν υπήρξε καμία ενημέρωση.


Δε μάθαμε λοιπόν ποτέ, εάν το έργο της Τηλεθέρμανσης ήταν βιώσιμο, σύμφωνα με συγκεκριμένες μελέτες κι εάν υπήρξαν ενστάσεις επ’ αυτών των μελετών.


Δε μάθαμε ποτέ για τον ακριβή αρχικό προϋπολογισμό του έργου της Τηλεθέρμανσης και για το έως τώρα διαμορφωμένο κόστος κατασκευής του.


Δε μάθαμε ποτέ γιατί έπρεπε να ληφθούν τρία (3) δάνεια αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κι εάν ήταν σχεδιασμένο να ληφθούν δάνεια, σύμφωνα με τις μελέτες βιωσιμότητας.


Δε μάθαμε ποτέ γιατί η Δημοτική Επιχείρηση έχει απασχολήσει το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.


Δε μάθαμε ποτέ τι έχει προκύψει από τον έλεγχο που έγινε. Ήταν όλα καλά; Δεν ήταν; Τι έγινε τελικά;


Όπως είπαμε και στην αρχή, η κίνηση της Δημοτικής Αναγέννησης να ενημερώσει τους πολίτες μέσα από ανοικτή επιστολή, ήταν πάρα πολύ καλή.


Το θέμα είναι ότι, καλό θα ήταν, πέρα από αυτή την επιστολή, να απαντηθούν και σε άλλες επιστολές ή μέσα από ένα … blog (εφόσον οι επιστολές κοστίζουν…) όλα τα παραπάνω και ακόμα πολλά περισσότερα από τη Δημοτική Αναγέννηση…


Η σημερινή Διοίκηση οφείλει να απαντήσει και αυτή στα παραπάνω ερωτήματα. Η κείμενη νομοθεσία δεν δίνει θεσμικά στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή το ρόλο που θα πρέπει να έχει η εκάστοτε αντιπολίτευση.

Ωστόσο, επειδή το έλλειμμα ενημέρωσης για αυτή τη σοβαρότατη υπόθεση που λέγεται Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης είναι τεράστιο, η Δημοτική Αρχή οφείλει να πάρει και αυτό το ρόλο.

Δε το απαιτεί κανένας νόμος, αλλά το απαιτεί η πλειοψηφία του μεγαλοπολίτικου κόσμου, τόσο όσων κατοικούν στην πόλη όσο και αυτών που κατοικούν στα Τοπικά Διαμερίσματα (που αυτό το έργο δεν το καρπώνονται, αλλά το πληρώνουν…).


Όσον αφορά το χρόνο που επέλεξε η Δημοτική Αντιπολίτευση να αποστείλει αυτή την ανοικτή επιστολή, πρέπει να προκαλεί μερικές υποψίες, γιατί οι αποφάσεις που αφορούν στην τιμολογιακή πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης έχουν παρθεί αρκετές εβδομάδες πριν από την εν λόγω επιστολή…


Γιατί επιλέχθηκε αυτή τη στιγμή να αποσταλεί αυτή η επιστολή και όχι τότε;
Γιατί, ενώ γνώριζε αυτές τις αποφάσεις, δε φρόντισε να …προστατεύσει με αυτή την επιστολή τους συμπολίτες μας πολύ καιρό πριν;


Η ερμηνεία που δίνουμε (με Παρρησία!) είναι η εξής: 
Γιατί τώρα έσκασε η ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού κ. Φώτη Κουβέλη! Που ρωτά τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, για το αν γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες “γκρίζες” εικόνες, σχετικά με δημοτικά έργα του 2006 και με το περιβόητο Γηροκομείο, των 3,7 εκατομμυρίων Ευρώ…


Οι κ.κ. υπουργοί, μάλλον θα ψάξουν να μάθουν. Ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, που ψάχνει εναγωνίως να βρεί έσοδα να μπαλώσει τρύπες…


Και θα τον ενδιέφερε να μάθει την πατέντα της υπερεκτίμησης ερειπίων, για να κάνει το ίδιο, μήπως “κλείσει” τον προϋπολογισμό…  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;