Χειροτονία του Επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου



Σπάρτη - Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα στη Σπάρτη η χειροτονία του νέου βοηθού επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, Επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου.
Η χειροτονία του κ. Θεοκτίστου τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, Ηλεία κ. Γερμανό, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, Κερκύρας κ. Νεκτάριο, Σύρου κ. Δωρόθεο, Γόρτυνος κ. Ιερεμία, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Επίσκοπο Ελαίας κ. Θεοδώρητο, Κερνίτσης κ. Προκόπιο, Ναζιανζού κ. Θεόδωρο (Οικ. Πατριαρχείο) και τους Μητροπολίτες από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, Βάρνας κ. Κύριλλο Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Γυθείου Χρυσόστομος. Επίσης, στη χειροτονία παρέστησαν ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Φούρκας, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης, οι Βουλευτές των Νομών Λακωνίας και Αρκαδίας, οι Δήμαρχοι Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, Γόρτυνος Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, Τρικολώνων Γεώργιος Μπαρούτσας, Λαγκαδίων Ευστάθιος Κούλης, Τροπαίων Ιωάννης Παπασταματίου καθώς και οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι σταθμός για όλους μας, για τους αρχιερείς που αξιώνονται μέσα από τα χωματένια χέρια τους να γίνουν οικονόμοι του χαρίσματος της εκκλησίας μας. Σταθμός για τους φίλους και συνεργάτες όπως ακριβώς τους μνημονεύσατε, σταθμός για τους συγγενείς σας και ιδιαίτερα της στοργικής μητέρας. Είναι μια στιγμή που πολλοί αρχιερείς όταν αξιώθηκαν να έχουν τους γονείς κοντά τους συνετρίβησαν στη συγκίνηση, άλλοι πολλοί αυτή την ώρα άφησαν νοσταλγικά τις σκέψεις τους γύρω από τη μνήμη τους».
«Θεοφιλέστατε, σε ευλόγησε ο Θεός να γεννηθείς και να ανατραφείς σε ένα χριστιανικό οικογενειακό περιβάλλον, σε ευλόγησε ο Θεός και σε αξίωσε να ανατραφείς και να συναναστραφείς με πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι σου έδειξαν να περπατήσεις τον δρόμο τον καλό και σε στήριξαν στην επιλογή σου», συνέχισε ο Μακαριώτατος. Επίσης, τόνισε: «Όλοι εμείς που σε αγαπήσαμε και σε αγαπούμε, οι αρχιερείς οι οποίοι σε εψήφισαν είδαν το έργο σου και την διαδρομή σου, έργο ως εκπαιδευτικού επί 35 ολόκληρα χρόνια. Έργο ως κληρικού, διακονία δυνατή και ουσιαστική, ωφέλιμη γύρω στο θυσιαστήριο Του Ιησού Χριστού. Η Εκκλησία και Παιδεία, απόλαυσαν τον ιδρώτα και τους κόπους σου».
Κλείνοντας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Θεός σε αξιώνει σήμερα, και με αφορμή αυτή την αξίωση να υπογραμμίσω δύο σημεία: Είναι μεγάλη ευλογία σήμερα για σένα το ότι έρχεσαι να διακονήσεις με τον τίτλο μεν της πάλαι ποτέ διαλλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης, αλλά ουσιαστικά να σταθείς στο πλευρό του αγαπητού αδελφού Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Ενός αδελφού μητροπολίτου ο οποίος διακρίνεται για τη σύνεση, τη διάκριση και τα σωστά βήματα, είναι ένας από τους αρχιερείς ο οποίος με τον τρόπο και την διακονία του, γίνεται συνεχώς δάσκαλος και στους μεγαλύτερους και τους μικρότερους».

 Πηγή:www.romfea.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;