Βαρουφάκης: Δένουν πολλά πράγματα τους Τσίπρα και Καμμένο


Αποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακηςΟ πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης από την ημέρα που ανακοίνωσε την ίδρυση του κινήματος DiEM25, του οποίου ηγείται, βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο εξωτερικό. Στόχος να οργανώσει σε ολόκληρη την Ευρώπη «πυρήνες υποστήριξης» του πολιτικού εγχειρήματός του, με πρώτο σημαντικό crash test τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, αναζητά «προοδευτικές συμμαχίες» σε όλη την υφήλιο, στη βάση των προσωπικών επαφών του, μιλώντας για ένα διεθνές κίνημα. Επιθυμεί το DiEM25 να λειτουργήσει ως «δημοκρατικό ρυμουλκό» για δυνάμεις και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα συνεχή ταξίδια του σε Ασία, Αφρική και Αμερική. Μάλιστα, δεν κρύβει την πρόθεσή του να προωθήσει μαζί με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, Π. Σάντσεθ, την ιδέα μιας «Προοδευτικής Διεθνούς», την οποία δεν αποκλείεται να στηρίξει και ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Μ. Σάντερ, με τον οποίον ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο τέλος του μήνα στην πολιτεία του Βερμόντ.

Στην Αθήνα, πάντως, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τις σχέσεις του με τον Τζ. Σόρος στην ευρύτερη συζήτηση που ξεκίνησε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τις σχετικές καταγγελίες του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση Κοτζιά από το υπ. Εξωτερικών.

Ο κ. Βαρουφάκης, σε μια τελευταία συνέντευξή του στο κλίμα αυτό, επανήλθε σε μια παλαιότερη αποκάλυψή του, ότι ο Τζ. Σόρος είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών το μακρινό πλέον 2015, πριν από τον «ιστορικό συμβιβασμό» Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ με τα Μνημόνια. Τα «Π» τον εντόπισαν στο μακρινό Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική και του έθεσαν μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα. Ο Γ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη ή το βάθος των σχέσεων που μπορεί να διατηρεί ο Αλ. Τσίπρας με τον Τζ. Σόρος. Επαναλαμβάνει, όμως, ότι ο συγκεκριμένος διεθνής επενδυτής παρότρυνε τον Ελληνα πρωθυπουργό να τον απομακρύνει από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που «χάρηκαν» όταν τελικά έφυγε. Δηλώνει, πάντως, απερίφραστα ότι, παρά τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν διατυπωθεί, ο ίδιος δεν είναι άνθρωπος του Τζ. Σόρος και δεν πήρε ούτε ευρώ από αυτόν ή το δίκτυό του ποτέ. Παραδέχεται, όμως, ότι διατηρούσε «διαύλους επικοινωνίας» μαζί του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει απαντώντας σε ερωτήματα των «Π»: «Πολλά από τα νέα φασιστοειδή, είτε μιλάμε για τον Τραμπ, τον Μπάνον, τον Σαλβίνι μέχρι και τους δικούς μας, εδώ στην Ελλάδα, δημιουργούν θεωρίες συνωμοσίας με τον Τζ. Σόρος επικεφαλής. Και μάλιστα στη δική μου περίπτωση πρέπει να θυμίσω σε όσους δεν το πρόσεξαν ότι από το 2010 με παρουσιάζουν ως υπάλληλο του Σόρος. Η άποψή μου για τον Σόρος είναι ανάμικτη. Τον θεωρώ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, έχει αρετές πολλές, αλλά έχει κάνει και απαράδεκτες πολιτικές παρεμβάσεις, ιδίως στον χώρο της Ανατολικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια. Το μόνο καλό είναι ότι όλες αυτές οι πολιτικές παρεμβάσεις του Σόρος έχουν αποτύχει. Την άποψή μου αυτή την είχα καταθέσειέχω σημειώσει και την ημερομηνία, 26η Απριλίου του 2012- σε άρθρο μου στο Protagon.gr. Οποιος θέλει μπορεί να το ψάξει και να το βρει στο Διαδίκτυο, όπου υπάρχει και σήμερα με τίτλο άρθρου “Ο Σόρος και εγώ”».

«Ανοικτές πληγές»
«Βέβαια, τα εγχώρια φασιστοειδή συνέχισαν να με παρουσιάζουν ως άνθρωπο του Σόρος, κάτι το οποίο βέβαια αποδείχτηκε αστείο το 2015, όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών. Τον Ιούλιο του 2015, όπως καταγράφω στο βιβλίο μου για την περίοδο εκείνη με τίτλο “Ανίκητοι ηττημένοι”, έγραφα και το διαβάζω αυτολεξεί: “Την 1η Ιουνίου του 2015 ο Τζ. Σόρος προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον Αλ. Τσίπρα χρησιμοποιώντας τους δικούς μου διαύλους επικοινωνίας. Για χρόνια το μνημονιακό καθεστώς σε αγαστή σύμπραξη με την αντισημιτική Δεξιά με παρουσίαζαν ως το ανδρείκελο του Σόρος στην Ελλάδα και έτσι το μήνυμα του Σόρος στον πρωθυπουργό φτάνει σαν παράδοξη δικαίωσή μου. ‘Απολύστε τον Βαρουφάκη’, αυτό ήταν το μήνυμά του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει δύο ανοιχτές πληγές ταυτόχρονα, την Ελλάδα και την Ουκρανία. Η Αθήνα πρέπει να παραδοθεί τώρα, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να αφοσιωθεί στην επίλυση του ζητήματος της Ουκρανίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απομακρυνθεί ο Βαρουφάκης, ο οποίος δεν θα υπογράψει ποτέ Μνημόνιο”. Αυτά έγραφα στο βιβλίο μου πριν από δύο χρόνια. Oπως βλέπετε, τίποτα το καινούργιο δεν είπα, απλώς δημοσιογράφοι που δεν διαβάζουν φυσιολογικό είναι να ανακαλύπτουν σήμερα αυτά που έχω γράψει χρόνια πριν. Ούτε ποτέ είπα ότι έφυγα από την κυβέρνηση λόγω Σόρος, απλώς ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να συνθηκολογήσει και εγώ αποφάσισα να μην τον ακολουθήσω. Προφανώς, προς χαρά τόσο του κ. Σόρος όσο και των φασιστοειδών. Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Σόρος, οικονομική, θεσμική ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ από οποιονδήποτε οργανισμό είχε σχέση με τον κ. Σόρος. Είναι απλά τα πράγματα».

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός αποκαλύπτει ότι, εκτός από τον Τζ. Σόρος, με την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών πανηγύρισαν και πολλοί ακόμα, οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση- μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα και πολλοί τραπεζίτες.

«Ξέρετε, ήταν πάρα πολλοί τότε που παίρνανε τηλέφωνο και του λέγανε “διώξε τον Βαρουφάκη”. Ηταν τραπεζίτες Ελληνες, ήταν τραπεζίτες ξένοι, ήταν η κυρία Μέρκελ, ήταν ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος μάλιστα είχε απειλήσει τότε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι, αν βάλουν εμένα υπουργό Οικονομικών, θα υπάρξουν προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Κατά τον Γ. Βαρουφάκη, ο Τζ. Σόρος δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στον βαθμό που ο ίδιος μπορεί να ήθελε.

«Ο Σόρος δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην Ελλάδα, κατ’ εμέ. Εχει χρηματοδοτήσει πάρα πολλούς οργανισμούς, όπως το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Ευρώπης στη Βουδαπέστη, που είναι και το “μήλον της Εριδος” με τον Ορμπαν, έχει χρηματοδοτήσει, ιδίως στις ΗΠΑ, πάρα πολλές οργανώσεις, εκ των οποίων κάποιες από αυτές κάνουν και πάρα πολύ καλή δουλειά. Εχει χρηματοδοτήσει το INET, το Institute for New Economic Thinking, στο οποίο έχω εμφανιστεί εγώ, όπως και ο Στίγκλιτς, ο Κρούγκμαν και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι στον κόσμο, σε κάποια συνέδριά του. Εχει χρηματοδοτήσει το “Οpen society”, το οποίο έχει μια πολιτική και φιλοσοφική τοποθέτηση. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει, όσο ήθελε να επηρεάσει, ο Σόρος καταστάσεις ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη και κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις του είχαν στόχους με τους οποίους εγώ διαφωνώ κάθετα, αλλά νομίζω ότι απλώς η στοχοποίησή του γίνεται μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίος χρηματιστής. Βρισκόμαστε σε μια νέα φασιστική περίοδο όπου κάποια φασιστοειδή, όπως ο Καμμένος, ο Τραμπ και ο Μπάνον, τον στοχοποιούν γι’ αυτό τον λόγο».

«Ενιωθα δυσάρεστα»
Αίσθηση προκαλούν οι σαφείς υπαινιγμοί του Γ. Βαρουφάκη για το «ανάρμοστο δέσιμο» που διέπει τις σχέσεις του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο, ενώ ο πρώην υπουργός είναι απολύτως βέβαιος για το αβάσιμο των καταγγελιών Καμμένου στην εμπλοκή του Τζ. Σόρος στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μου εξασφάλισε ο κ. Τσίπρας -και τον πίστεψα και πραγματικά τους έξι μήνες που ήμουνα στην κυβέρνηση το διαπίστωσα αυτό- ότι η συμφωνία με τον κ. Καμμένο είναι ότι ο ίδιος θα χαίρεται τη στολή παραλλαγής, θα χαίρεται τόσο πολύ που είναι υπουργός Αμυνας, που δεν θα εμπλακεί καθόλου στα θέματα της διαπραγμάτευσης, ούτε στα κοινωνικά ζητήματα, όπου το κόμμα του έχει νεοφασίζουσες τάσεις. Πρέπει να σας πω, βεβαίως, απαντώντας ειλικρινά στο ερώτημά σας, ότι ένιωθα πολύ δυσάρεστα στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο με τον κ. Καμμένο. Την ημέρα που παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς έβγαλα στο Τwitter ένα πολύ σύντομο σχόλιο, λέγοντας ότι από τον Ιούνιο, τα τέλη Ιουνίου του 2015, συνειδητοποίησα, στις Βρυξέλλες συγκεκριμένα, ότι τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο τούς έδεναν περισσότερα πράγματα από αυτό που ήθελα να πιστέψω ότι τους έδενε».

«Το ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεδομένο και το γνωρίζουμε. Ολο το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ε.Ε. υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν χρειάζονταν τον Τζ. Σόρος για να υποστηρίξει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια».

Και συμπληρώνει με νόημα για την «εργαλειοποίηση» του ονόματος Σόρος από τον Π. Καμμένο: «Μην ξεχνάτε ότι στη Βουλή σηκώθηκε μετά την παραίτησή μου το 2015 και με κατήγγειλε ως άνθρωπο του Σόρος μόνο και μόνο για να εξηγήσει γιατί ο ίδιος ψήφιζε το Μνημόνιο, το οποίο έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει».

Κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, ο Γ. Βαρουφάκης παρέστη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης Ελληνα σκηνοθέτη Κ. Γαβρά, ο οποίος έχει αναλάβει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το τελευταίο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη με τίτλο «Ανίκητοι ηττημένοι», στο οποίο εξιστορεί τα γεγονότα της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Γ. Βαρουφάκης, τον ρόλο του οποίου θα υποδυθεί διάσημος Ευρωπαίος ηθοποιός, αποκαλύπτει πως τα γυρίσματα της ταινίας θα αρχίσουν στα τέλη του Φεβρουαρίου. «Η παραγωγή είναι έτοιμη. Είναι 100% αποκλειστικό έργο του Κώστα Γαβρά. Εγώ το παρακολουθώ με αγάπη και με προσήλωση, αλλά δεν εμπλέκομαι. Είναι ένα καλλιτεχνικό έργο του Κώστα Γαβρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 3/11/2018

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/varoufakis-denoun-polla-pragmata-tous-tsipra-ke-kammeno

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;