Σκοτσέζικο ντους για την κυβέρνηση: Αυστηρός ο Μοσκοβισί, πιο θετικός ο Σουλτς

Σκοτσέζικο ντους για την κυβέρνηση: Αυστηρός ο Μοσκοβισί, πιο θετικός ο Σουλτς

Ο Γάλλος επίτροπος κατέστισε σαφές ότι προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ αρνήθηκε να συνδέσει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας με το προσφυγικό - Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άφησε παραθυράκι για την ελάφρυνση του προγράμματος με δεδομένο την επιβάρυνση λόγω του προσφυγικού

Οι συζητήσεις και τα μηνύματα που αντηλλάγησαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κυρίους Μάρτιν Σουλτς και Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τις επισκέψεις των δύο τελευταίων στην Αθήνα, φαίνεται ότι προώθησαν κάπως την διαδικασία προσέγγισης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές σε μέτωπα, που υπάρχουν διαφωνίες, με κύριο την προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που αναμένεται να φανεί τις αμέσως επόμενες με το κλείσιμο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης και τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. 
Τουλάχιστον αυτό θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου ή έτσι φάνηκε από τις δημόσιες δηλώσεις των δύο κοινοτικών αξιωματούχων, του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου και του κοινοτικού επιτρόπου για τα οικονομικά, οι οποίοι πάντως δεν επέτρεψαν ιδιαίτερη χαλάρωση στην ελληνική πλευρά, ως προς την υλοποίηση των βασικών στόχων της συμφωνίας, καθώς έγινε σαφές ότι πρέπει να εκπληρωθούν  έγκαιρα και χωρίς εκπτώσεις όλα τα προαπαιτούμενα.

Ωστόσο η κυβέρνηση, δια του Αλέξη Τσίπρα πρωτίστως, αλλά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων έστειλε σαφή μηνύματα στους εταίρους, συνδέοντας το σύνολο των προσπαθειών που καταβάλλει αυτό το διάστημα και οι οποίες ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων: και στο μέτωπο της οικονομίας με τη συμφωνία του Ιουλίου και στο μέτωπο των προσφύγων.

Ως προς το μείζον θέμα δε, που είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση, δηλαδή αυτό των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας έστω των πιο αδύναμων στρωμάτων, η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές αντοχές, αφού δεν είναι δυνατόν να γίνεται για παράδειγμα προσπάθεια στέγασης των προσφύγων και την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες να χάνουν τα σπίτια τους. 

Το μήνυμα της Αθήνας είναι γενικά ως προς τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης ότι «οι λύσεις που θα προκριθούν στο θέμα των πλειστηριασμών και των ισοδυνάμων για να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση να μην εντείνουν τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επισκέψεις Μοσκοβισί και Σουλτς «λειτούργησαν προωθητικά σε μια επαναπροσέγγιση κυβέρνησης - δανειστών στα δύο κρίσιμα ζητήματα». Και ότι έγινε ένα θετικό βήμα για την λήψη απόφασης στο eurogroup της Δευτέρας.

Βέβαια κατά τα άλλα δεν υπήρξε κάποια θεματική κίνηση, αν και υπήρξαν μάλλον αντιφατικές προσεγγίσεις από τους δύο κοινοτικούς αξιωματούχους. Ο κ. Μοσκοβισί πιο αυστηρός στήριξε μάλλον χλιαρά τη ρητορική για το χρέος, καθιστώντας σαφές ότι προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ αρνήθηκε να συνδέσει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας με το προσφυγικό. Πιο θετικές ο κ. Σουλτς άφησε ένα παραθυράκι για την ελάφρυνση του προγράμματος με δεδομένο την επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του προσφυγικού και παραδέχθηκε ότι η χώρα δεν πρέπει να δέχεται τόσο ισχυρές πιέσεις.

Και οι δύο επισκέψεις επιβεβαίωσαν ότι διεξάγεται μία σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταίρους για σειρά κρίσιμων θεμάτων, ότι η σχέση των δύο πλευρών παραμένει δύσκολη, αλλά και ότι στους κόλπους των δανειστών δεν υπάρχει μονολιθικότητα αλλά συχνά εμφανίζονται διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ