Η εορτή των Εισοδίων στον Μητροπολιτικό Ναό Λιβαδειάς

thiva-6
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη η Βοιωτική Εκκλησία για μια ακόμη χρονιά τίμησε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της μητέρας του Κυρίου μας με αφορμή τα Εισόδια, τα οποία αποτελούν προοίμιο της επερχόμενης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων.
Το εσπέρας της 20ης Νοεμβρίου 2015 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και του Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.
Με τους αγίους Αρχιερείς, συμπροσευχήθηκαν πολλοί ιερείς προερχόμενοι εντός και εκτός της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.
Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού πλήθος πιστών προσέτρεξε στον Ιερό Ναό για να λάβει την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία ποτέ δεν μας εγκαταλείπει και αγκαλιάζει με στοργή τον κόσμο και τον σώζει ἐν Χριστῷ.
Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στη σύντομη προσφώνησή του τόνισε «πως και ο εφετινός εορτασμός τελείται υπό την σκιάν εξαιρετικώς δύσκολων περιστάσεων, σε ημέρες κατά τις οποίες αγωνία, πόνος καί ανησυχία συνέχει την κοινωνία μας, η οποία δοκιμάζεται από την πρωτοφανή και πολυεπίπεδη κρίση με αρνητικές προεκτάσεις στην καθημερινή μας ζωή.
Στα οικονομικά προβλήματα, τα οποία διαρκώς αυξάνονται, προστίθεται και το μέγα πρόβλημα των χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων που κατακλύζουν κατά κύματα τη χώρα μας, φαινόμενο με αβέβαιη επί του παρόντος έκβαση.
Παράλληλα τα πρόσφατα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία δημιουργούν ένα ζοφερό περιβάλλον σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Παντού γύρω μας κυριαρχεί σκοτάδι, φόβος, απόγνωση και απαισιοδοξία! Όμως ελπίδα υπάρχει και δεν είναι άλλη από μητέρα του Χριστού και όλων μας».
Τέλος, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παρευρισκομένους αγίους Αρχιερείς, οι Οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Τοπικής μας Εκκλησίας και ευχήθηκε στους άρχοντες και στον ευσεβή λαό χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Οποίος παίρνοντας αφορμή από την προφητεία του Ιεζεκιήλ αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας μας.
Τόνισε πως ο προφήτης Ιεζεκιήλ μεταφέρει αυτή την αλήθεια, δηλαδή την «ανατολή» της Παναγίας στον κόσμο, γι’ αυτό η Πύλη της προφητείας είναι συμβολικά στραμμένη προς την ανατολή. Αυτό το προαιώνιο όνειρο γίνεται πραγματικότητα για τη σωτηρία μας, γιατί ο κτίστης κοινωνεί με το κτίσμα. Επειδή, εμείς αστοχήσαμε έρχεται ο Χριστός και εισέρχεται στο σώμα της Παναγίας. Το φθαρτό σώμα που εμείς του δανείσαμε θα μας το αντιγυρίσει άφθαρτο ώστε να ανοίξει η πύλη για μας, χαρίζοντας έτσι το νέο τόπο που είναι η Βασιλεία του Θεού.
Ανήμερα της εορτής στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και εν συνεχεία στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στο μήνυμα της μεγάλης σημερινής εορτής, επισημαίνοντας πως η Παναγία είναι καρπός της προσευχής των γονέων της και η αμοιβή για την εμπιστοσύνη τους στον Θεό. Αφού το μοναδικό παιδί, η Θεοτόκος την οποία εισάγουν στο Ναό μεταβάλλεται σε καθαρότατο Ναό και γίνεται η ευδοκία του Θεού και σωτηρία του ανθρώπου.
Από σήμερα ξεκινούν οι καταβασίες των Χριστουγέννων εισάγοντας μας στο κλίμα της του Χριστού Γεννήσεως χάρη στην Παναγία μας.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος πριν τη λιτανευτική πομπή ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε προς τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες και τον ευσεβή λαό χρόνια πολλά, ευλογημένα και καλή δύναμη δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και τόνισε την ενότητα όλων μας.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου στους δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή της Δημάρχου της πόλεως κ. Γ. Πούλου, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη, της Αντιπεριφερειάρχου κ. Παπαθωμά, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, των Περιφερειακών Συμβούλων, των Αντιδημάρχων της πόλεως, των Σωμάτων Ασφαλείας, των λοιπών φορέων και πλήθος κόσμου.

thiva-1

thiva-2

thiva-3

thiva-4

thiva-5

thiva-7

thiva-8

thiva-9


thiva-11
thiva-12

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ