Θεοδωράκης: Δεν ήμασταν ποτέ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Είναι και θέμα αισθητικής...

«Ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν έχει μιλήσει για συνεργασίες, ενώ όποτε του δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει σε συνεργασίες, δεν το έκανε» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Αν είχε κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα, όπως του είχαμε υποδείξει, η χώρα θα είχε γλιτώσει πολλά από τα σημερινά μέτρα»

«Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε σε όλα όχι για να επιπλεύσει πολιτικά. Η Ελλάδα κατρακυλάει και χάνεται και τα μνημόνια δεν τη σώζουν. Δεν τη σώζουν τα μνημόνια ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, και πολύ φοβάμαι ούτε του κ. Τσίπρα» επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην διαδικτυακή συζήτηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με τους εθελοντές του Ποταμιού. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές και εκεί είναι οι τεράστιες διαφορές που δεν μας επιτρέπουν να συνεργαστούμε με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι σπατάλες στα ρετιρέ στην εξουσία, στο δημόσιο συνεχίζονται. Ψάχνουν προαπαιτούμενα. Υπάρχουν λύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι να τις εφαρμόσουν» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.



«Δεν ήμασταν ποτέ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Είναι και θέμα αισθητικής. Εμείς ήμασταν εκεί στην προσπάθεια να σωθεί η χώρα και όσο περνούσε από το χέρι μας το κατορθώσαμε. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας έφερε ένα μνημόνιο που έχει τη δική του υπογραφή και είναι δική του απόφαση. Αν είχε κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα, όπως του είχαμε υποδείξει, η χώρα θα είχε γλιτώσει πολλά από τα σημερινά μέτρα. Δεν ήμασταν μαζί με τον κ. Τσίπρα, ήμασταν μαζί για να σωθεί η χώρα» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

Σε ερώτηση εθελοντή του Ποταμιού «πώς απαντάμε στην πρόσκληση Τσίπρα για εθνική συνεννόηση» ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας έχει στο μυαλό του αυτός να κυβερνά και εμείς να συζητάμε. Έχει τη διάθεση ο κ. Τσίπρας να συζητήσει τα επείγοντα προβλήματα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή; Σ΄ αυτή τη συζήτηση είμαστε ανοιχτοί. Αλλά σε ένα διάλογο που είναι προκάλυμμα για να μπορέσουν να εδραιώσουν το καθεστώς τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εμείς δε συμμετέχουμε».

Σε επόμενο ερώτημα για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του Κινήματος είπε: «Το ΠΑΣΟΚ εκπέμπει ένα θολό μήνυμα. Άλλοτε προοδευτικό, άλλοτε συντηρητικό. Το Κίνημά μας ιδρύθηκε γιατί είχαμε απέναντί μας ένα επικίνδυνο παλιό σύστημα και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να μοιάσει στο παλιό. Εμείς ιδρυθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε το μακρύ χέρι των κομμάτων στο κράτος. Αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην εξουσία. Δεν θα συνεργασθούμε, λοιπόν, με τους κομματικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για πολλά από τα λάθη του παρελθόντος». 

Τις απαντήσεις αυτές έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια ζωντανής διαδικτυακής συζήτησης που είχε με τους εθελοντές του Κινήματος από όλη την χώρα. Σε ό,τι αφορά την πολιτική «ταυτότητα» του Κινήματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι «είμαστε η φωλιά για τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητική δύναμη. Αυτός που πιστεύει στον κρατισμό δε μπορεί να είναι προοδευτική δύναμη. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος». Ο Σταύρος Θεοδωράκης απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας αναφέροντας: «Ελπίζω μέχρι το Συνέδριο να έχουν προστεθεί στο Ποτάμι νέοι άνθρωποι, νέες φιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτοί που μέχρι χθες έβλεπαν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να είναι λύση και δεν είναι. Αυτοί οι προοδευτικοί φιλελεύθεροι της ΝΔ πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι. Μαζί με τις προοδευτικές κεντροαριστερές δυνάμεις. Οι άνθρωποι που πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λύση και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους και λένε πώς προδοθήκαμε, πρέπει να έρθουν στο Ποτάμι».

Απαντώντας στα ερωτήματα των εθελοντών ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, μίλησε:


Για τη στάση του Ποταμιού τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν ήμασταν ποτέ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Είναι και θέμα αισθητικής. Εμείς ήμασταν εκεί στην προσπάθεια να σωθεί η χώρα και όσο περνούσε από το χέρι μας το κατορθώσαμε. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας έφερε ένα μνημόνιο που έχει τη δική του υπογραφή και είναι δική του απόφαση. Αν είχε κάνει μια συμφωνία πολύ νωρίτερα, όπως του είχαμε υποδείξει, η χώρα θα είχε γλιτώσει πολλά από τα σημερινά μέτρα. Δεν ήμασταν μαζί με τον κ. Τσίπρα, ήμασταν μαζί για να σωθεί η χώρα. Η χώρα σώθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας και εμείς είμαστε αντιπολίτευση. Θα ψηφίζουμε τα θετικά, αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα και είμαστε αντίθετοι στις δικές τους αποφάσεις που είναι προϊόν ή κωλυσιεργίας ή συμβιβασμών.

Για τις αναφορές του κ. Τσίπρα για «συναίνεση»:


Η πρότασή του κ. Τσίπρα είναι ανακόλουθη καθώς ποτέ δεν έχει μιλήσει για συνεργασίες, ενώ όποτε του δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει σε συνεργασίες, δεν το έκανε. Η κυβέρνηση από τη μια παίρνει καθημερινά κακές αποφάσεις για την παιδεία και από την άλλη ο πρωθυπουργός λέει να συζητήσουμε για την Παιδεία του μέλλοντος. Δε μας ενδιαφέρει η παιδεία του μέλλοντος. Μας ενδιαφέρει του παρόντος. Αν κάποιος θέλει να συζητήσει, πρέπει να συζητήσει για το σήμερα. Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα αλλάξουμε το Σύνταγμα μετά από δύο τετραετίες. Μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε σήμερα τον εκλογικό νόμο.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος:

Κάθε χώρα βάζει τις προτεραιότητές της. Το Ποτάμι έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τοποθετηθεί, ας βγει να το κάνει. Δεν μας ενδιαφέρουν γενικές συζητήσεις εφ΄ όλης της ύλης που αποσκοπούν στο να χάνουμε εμείς χρόνο και να κυβερνά ο Καμμένος, ο Τσίπρας και το νέο καθεστώς τους.

Για την πολιτική «ταυτότητα» του Ποταμιού:


Το Ποτάμι προσδιορίζεται σ΄ έναν πραγματικό άξονα που είναι συντηρητισμός –προοδευτισμός. Προοδευτικοί υπάρχουν και στην κεντροαριστερά και στη κεντροδεξιά. Εμείς είμαστε η μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Μέσα στο Ποτάμι θα βρεις και κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς. Αλλά το κίνημά μας δεν είναι κίνημα ιδεολογικής καθαρότητας, είναι κίνημα πολιτικής συμφωνίας. Το Ποτάμι είναι ένα σύγχρονο κόμμα που υπερασπίζεται την προοδευτική πολιτική. Είμαστε πολιτικά φιλελεύθεροι αλλά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής είμαστε αριστεροί. Εμένα δε με ενδιαφέρουν οι ταμπέλες. Η ουσία είναι αν σ ΄αυτή τη χώρα, αυτή τη στιγμή προωθείς προοδευτικές λύσεις που σημαίνει σύγκρουση με το παρελθόν, σύγκρουση με τις ασθένειες τις ελληνικής κοινωνίας. Αν πιστεύεις σε αυτές τις λύσεις τότε κοίτα προσεχτικά προς το Ποτάμι γιατί στο Ποτάμι ανήκεις.

Για τα πακέτα προαπαιτούμενων:


Για το ασφαλιστικό έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη που θα την ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες και με βάση τις δικές μας αρχές θα κρίνουμε αν το νομοθέτημα που προτείνει ο κ. Τσίπρας μπορεί να πάρει θετική ψήφο από το Ποτάμι. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε σε όλα όχι για να επιπλεύσει πολιτικά. Η Ελλάδα κατρακυλάει και χάνεται και τα μνημόνια δεν τη σώζουν. Δεν τη σώζουν τα μνημόνια ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ, και πολύ φοβάμαι ούτε του κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές και εκεί είναι οι τεράστιες διαφορές που δεν μας επιτρέπουν να συνεργαστούμε με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι σπατάλες στα ρετιρέ στην εξουσία, στο δημόσιο συνεχίζονται. Ψάχνουν προαπαιτούμενα. Υπάρχουν λύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι να τις εφαρμόσουν.

Για το εκλογικό «φιάσκο» της Νέας Δημοκρατίας:

Όταν ένα τεχνικό πρόβλημα εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για ένα κόμμα σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά φαντάζομαι ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να λήξει την Κυριακή το μεσημέρι αντί για αυτό είδαμε, ένα ξεκατίνιασμα μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών. Αυτό δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα, δίνει αστάθεια στην κοινωνία όταν η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και εβδομάδες ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του σπιτιού της. Ο κύριος ρόλος των κομμάτων είναι να ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας.

Για τον κίνδυνο από την δράση των τρομοκρατών του Ισλαμικού κράτους:

Δύο είναι τα καθήκοντά μας. Οι Έλληνες να νιώσουν ασφάλεια. Να νιώσουν ότι το λιμενικό ελέγχει ποιοι μπαίνουν στη χώρα, ότι λειτουργούν οι θεσμοί ασφαλείας της χώρας. Έχει πληγεί η ασφάλεια τους μήνες της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η συμπεριφορά κάποιων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαράδεκτη. Από την άλλη είναι η ευθύνη μας στην Ευρώπη. Πρέπει να αποφασίσουμε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Πρέπει η Ευρώπη, η Δύση να αποφασίσει να πολεμήσει το ΙSIS , το νέο φασισμό. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να απαλλαγούμε από αυτούς. Είναι πολύ άσχημη υπόθεση ο πόλεμος αλλά είναι πολύ άσχημη υπόθεση η τρομοκρατία. Έχουμε την ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας. Είναι πολύ εύκολη η λογική "ας μην επέμβουμε". Πιστεύω ότι έπρεπε να είχαμε αντιδράσει ως Ευρωπαίοι πολύ νωρίτερα και πολύ πιο δυναμικά απέναντι σε αυτό το έγκλημα απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν είναι μόνο οι νεκροί στη Παρίσι, είναι και αυτό που βιώνουν οι πληθυσμοί εκεί που επιβάλλεται το Ισλαμικό κράτος. Οι βιασμοί των γυναικών και οι αποπλανήσεις των παιδιών.Αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να νικηθεί από την Ευρώπη και δεν θα νικηθεί αν η Ευρώπη δεν εκστρατεύσει δυναμικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Για το συνέδριο του Κινήματος:

Τη ανανέωση του κόμματος θα την έχουμε πετύχει πολύ νωρίτερα από το συνέδριο. Αυτό σημαίνει προσυνεδριακός διάλογος. Αυτό σημαίνει ζωντανό κόμμα. Στο συνέδριο πρέπει να επισημοποιήσουμε την κυβερνητική πρότασή μας στην ελληνική κοινωνία. Το Ποτάμι κερδίζει το στοίχημα της νέας οργάνωσης. Ποτάμι είμαστε για να αλλάξουμε τη χώρα, Ποτάμι είμαστε για να καλυτερεύσουμε τη ζωή των παιδιών μας, Ποτάμι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Έχει αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια της πολιτικής διεύρυνσης του Ποταμιού. Το Ποτάμι πρέπει να διευρυνθεί. Δε μπορεί να μείνει το ίδιο. Για αυτό δώσουμε το χρόνο στις προοδευτικές δυνάμεις να καταλάβουν που είναι η φωλιά τους.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και Γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Δείτε  την συζήτηση(βίντεο) και την πλήρη απομαγνητοφώνηση στο link:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;