Τσίπρας: Τι θα κάνω για χρέος, επενδύσεις, ΦΠΑ και ανάπτυξη
ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Κρίσιμους» χαρακτήρισε τους επόμενους 20 μήνες ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα την αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος παρότι εμπεριέχει επιβαρύνσεις για την ελληνική οικονομία.
Εθεσε τρεις κύριους στόχους για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Την απομείωση χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε τι θα ζητήσει στην διαπραγμάτευση για το χρέος, κάνοντας λόγο για «κεφαλαιώδους σημασίας» θέμα. Επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων, μετατροπή σε σταθερά επιτόκια, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος. «Από την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ικανότητα να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε.
Ειδική μνεία έκανε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εκανε λόγο για «τελευταία ευκαιρία» για την εξυγίανσή τους, καθώς, όπως είπε «οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς». Προειδοποίησε δε ότι «οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν και τις ανάλογες διοικήσεις».
Ως προς τις επενδύσεις, προανήγγειλε την συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα για fast track κινήσεις όπως την έκδοση των απαραίτητων αδειών. Ο κ. Τσίπρας είπε πως οι διαδικασίες θα προχωρούν είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είτε απ' ευθείας από την Βουλή.
Αναφερόμενος στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα «παγώσει» η εφαρμογή του μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εξευρεθούν τα ανάλογα ιοδύναμα.
Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση είπε πως θα περιμένει τις προτάσεις της επί των ισοδυνάμων.
Υποστήριξε, τέλος, ότι αυτή η Βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση και πως στο τέλος της 4ετίας θα έχουμε μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα
- Άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης:
- Αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
- Ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη.
- Ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους
- Ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.
- Η υλοποίησή τους αποτελούν το μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα μνημόνια.
- Ριζική μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας
- Η υλοποίησή τους αποτελούν μόνο δρόμο για έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και μνημόνια
- Θα δουλέψουμε σκληρά και στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε αλλάξει την Ελλάδα.
- Με έξοδο από Μνημόνια, με ανάπτυξη με κοινωνικό όμως πρόσωπο
- Θα έχει αποκαταστήσει διεθνές κύρος
- Στόχος εφικτός στο τέλος της τετραετίας
- Εχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων να ξεκινήσουμε μεγάλη πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων
- Να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξεριζώσουμε αντιλήψεις από το κράτος και την κοινωνία
- Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει από την προηγούμενη σκληρή περίοδο και αποτυπώθηκαν στη νέα συμφωνία με τους δανειστές
- Αν και αναμφίβολα περιλαμβάνει δύσκολα σημεία εγγράφει ταυτόχρονα τις δυνατότητες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης
- Εχουμε καταφέρει να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση περί Grexit
Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο
- Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
- Θέλουμε σταθερότητα που να διασφαλίζει τους όρους για να πραγματοποιήσουμε μεγάλες και ριζοσπαστικές τομές που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε
- Γνωρίζουμε ότι σ' αυτή την προσπάθεια ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς
- Οι δυνάμεις του παλιού κατεστημένου που θα κάνουν τα πάντα
- Με αυτές τις δυνάμεις είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε σκληρά με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε
- Η νέα συμφωνία θέτει ένα ηπιότερο δημοσιονομικό πλαίσιο, με όφελος 20 δισ. ευρώ απελευθερώνοντας πόρους για την ανάπτυξη.
- Η ανάπτυξη που επαγγέλλεται η αντιπολίτευση και οι συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ δεν είναι ίδια με την ανάπτυξη που επαγγελλόμαστε εμείς. Θέλουμε να βαδίσουμε ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν που προτείνουν οι συντηρητικές ελίτ σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Στόχος του νεοφιλελεύθερου σχεδίου ήταν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας να αναπληρωθεί με μειώσεις μισθών, εκκαθάριση μικρών επιχειρήσεων και ξεπούλημα ουσιαστικά του δημόσιου πλούτου της χώρας
- Αυτό το νεοφιλελεύθερο σχέδιο προκάλεσε τεράστιες κοινωνικές ανισότητες
- Δημιούργησε στρατιές οφειλετών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- Απέναντι στην αποτυχημένη αυτή συνταγή εμείς εισηγούμαστε ένα άλλο σχέδιο,
- Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, εμείς εισηγούμαστε ένα άλλο μοντέλο, που βάζει την κοινωνική συνοχή και τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων
- να μπει η πολιτική στο τιμόνι και να μπουν οι βάσεις για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο
- Πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία
- Αυτό σημαίνει τακτοποιημένα δημοσιονομικά και ισχυρό τραπεζικό τομέα
- Στόχος είναι μέσα στους επόμενους κρίσιμους 20 μήνες να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να επιτευχθεί η έξοδος στις αγορές
- Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος
- παρότι γνωρίζουμε ότι περιέχει δύσκολα και επιβαρυντικά προγράμματα.
«Κλειδί» η αξιολόγηση του προγράμματος
- Ωστόσο η επιτυχής αξιολόγηση είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για απομείωση χρέους και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Η επιτυχής έκβαση αυτών των δύο κρίσιμων διαδικασιών που προβλέπονται στη συμφωνία (χρέος και ανακεφαλαιποίηση μέχρι τέλος του έτους) είναι ο πιο κρίσιμος κάβος.
- Αν πάνε όλα καλά, το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Μετά μεταρρυθμίσεις με στόχο ανταγωνιστικότητα ελληνικής οικονομίας που θα επαναφέρει εμπιστοσύνη αγορών που θα επιτρέψει στη χώρα να βγει από καθεστώς δανεισμού,
- Ολα αυτά προστατεύοντας και αποκαθιστώντας εργασιακές σχέσεις, περιβάλλον δημόσιο πλούτο με αξιοποίηση και όχι εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Οι Προτεραιότητες:
1. Απομείωση χρέους
- Κεφαλαιώδους σημασίας. Το προφίλ του μετά το 2022 δεν εμπνέει ακόμη εμπιστοσύνη. Θα προσέλθουμε στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένες προτάσεις:
- Επιμήκυνση πληρωμών. μείωση επιτοκίων, μετατροπή σε σταθερά επιτόκια, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος
- Από την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ικανότητα να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
2. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Εξίσου κεφαλαιώδους σημασίας ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για εξυγίανση των τραπεζών καθώς οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς.
- Δεν αντιμετωπίστηκαν τα κόκκινα δάνεια, ενώ η τότε κυβέρνηση διατήρησε τις ίδιες διοικήσεις που είχαν οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στο χείλος του γκρεμού. Ζήσαμε παγκόσμια πρωτοτυπία: Το ελληνικό κράτος να αγοράζει τις τράπεζες αλλά να αφήνει τις ίδιες διοικήσεις
- Είναι κι αυτό ένα ακόμη επεισόδιο της διαπλοκής
- Δεσμευόμαστε ότι αυτή η ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί.
- Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν και τις ανάλογες διοικήσεις. Και αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν όλοι.
3. Επενδύσεις
- Προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων
- Απαιτείται συμπαγής στρατηγικός σχεδιασμός, επεξεργασία ρεαλιστικών προτάσεων και πρωτοβουλίες οικονομικής διπλωματίας.
- Σκοπεύουμε να συγκροτήσουμε ειδικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων
- Για τις μεγάλες και σύγχρονες επενδύσεις ο δημόσιος αυτός φορέας θα επιμελείται την έκδοση απαραίτητων αδειών
- Η διαδικασία θα προχωρά με έκδοση προεδρικού διατάγματος είτε από την Βουλή
- Την ευθύνη της απόφασης και του ελέγχου θα την έχει το ελληνικό κοινοβούλιο
Η εφαρμογή της συμφωνίας δεν αμφισβητείται. Όμως, υπάρχουν ανοιχτά σημεία, για τα οποία θα δώσουμε σκληρή μάχη με σχέδιο και αντιπροτάσεις.
Έχουμε 4 ανοιχτά μέτωπα.
- Πρώτον, τα κόκκινα δάνεια. Θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση ενός ενδιάμεσου φορέα μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για την εξωδικαστική επίλυση των ζητημάτων.
- Δεύτερον, η προστασία των εργασιακών σχέσεων, με την αποκατάσταση των συμβάσεων εργασίας. Παραμένει ως στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των διαφορών μεταξύ νέου και παλαιού εργαζόμενου.
- Τρίτον, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας.
- Τέταρτον, η κρίσιμη συζήτηση για τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιεί και δεν θα ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία.
Δεν πρέπει να χάσουμε το κερδισμένο έδαφος. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Στην Ευρώπη, δημιουργούνται ευρύτερες αντι-νεοφιλελεύθερες συμμαχίες. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, με στόχο την προστασία του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Να αξιοποιήσουμε τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν στις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία εμπεριέχει δύσκολα σημεία. Η αύξηση του ΦΠΑ, η φορολογία στους αγρότες και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δημιουργούν προβλήματα. Για κάθε δύσκολο σημείο θα κάνουμε τα πάντα να βρούμε αντίρροπα ή να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες.
Αναστέλλεται μέχρι μέσα Νοεμβρίου ο ΦΠΑ 23%
- Η κυβέρνηση θα αναστείλει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου έως τότε να βρούμε ισοδύναμα μέτρα.
- Να εκπονηθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη με φιλο-εργατικό και φιλο-περιβαλλοντικό πρόσημο. Το φορολογικό σύστημα και οι όροι χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτελούν το πλαίσιο για την ανάκαμψη.
- Είναι γνωστό ότι το φορολογικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό. Προτεραιότητα η υλοποίηση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα θα ελαφρυνθούν τα γνωστά υποζύγια και θα έλθουν επενδύσεις.
- Στόχος να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ροή των πληρωμών αλλά και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και άνεργων επιστημών. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει προσανατολισμό στη μετάβαση από μία οικονομία χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογίας.
- Η ανάπτυξη θα υποβοηθηθεί από την ίδρυση μίας αναπτυξιακής τράπεζας. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο πρότυπο, το οποίο θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας.
- Πρέπει να επανακαθοριστεί ο όρος αγρότης κατά κύριο επάγγελμα. Στόχος μέσα από το διάλογο με τους αγρότες και τους εταίρους, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υπαίθρου και κυρίως την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του μικρού και μεσαίου εισοδήματος.
Τι θα κάνουμε στη Δημόσια Διοίκηση
- Οι παθογένειες κρατούν καθηλωμένη τη χώρα. Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής.
- Οι οριζόντιες περικοπές, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις, η διαφθορά, το θεσμικό χάος, οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, η γραφειοκρατία επιδείνωσαν την κατάσταση. Στοίχημα η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης ώστε να επιτελέσει το ρόλο της.
- Θα επιδιώξουμε την ριζική, δημοκρατική μεταρρύθμιση. Έχουμε δεσμευτεί να εξορθολογήσουμε τα οργανογράμματα των υπουργείων. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση των πολιτών, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και την απο-προσωποποίηση της διοίκησης. Δεν ευθύνεται το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης για την κρίση, αλλά το πολιτικό προσωπικό που ανέθρεψε και ανέχτηκε τη δυσλειτουργία του δημοσίου.
- Προχωρούμε στην κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και στην ψηφιακή αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Στόχος μία ενιαία, στοχευμένη και κοινωνική ψηφιακή πολιτική. Προχωράμε στην ενιαία ηλεκτρονική διακυβέρνηση από το δημόσιο προς τους πολίτες.
- Υπάρχουν κομβικά σημεία, στα οποία η κυβέρνηση θέλει να αφήσει το στίγμα της. Έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να αντιστρέψουμε την κατάσταση, ενισχύοντας του θεσμούς στήριξης της κοινωνίας.
- Δέσμευσή μας, παρά τις δυσκολίες, η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Πρόκειται για ύψιστη προτεραιότητα που μας διαφοροποιεί κάθετα από τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού. Θέλουμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο.
- Με την εμπειρία και την γνώση, καταρτίζουμε πανελλαδικό χάρτη φτώχειας.
- Έκδοση καρτών μετακινήσεων για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, χαμηλοσυνταξιούχους, σχολικά γεύματα και αγορές χωρίς μεσάζοντες
Στο τέλος της 4ετίας θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας κρίση και μνημόνια.
Για την Υγεία
- Μεγάλος στόχος η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος στα πρότυπα του ΕΣΥ, αλλά για την κοινωνική αλληλεγγύη. Για την υγεία δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ασφαλή φάρμακα για τον πολίτη, με ελεγχόμενο κόστος.
- Θα προχωρήσουμε στην πλήρη κάλυψη όλων των κενών στη δημόσια υγεία.
- Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς για να καταπολεμηθεί η φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό.
- Να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια υγεία, που θα βασίζεται στην υγεία της γειτονιάς, με ισότιμη και καθολική κάλυψη.
- Πρώτιστη ανάγκη η αναβάθμιση της ερευνητικής κουλτούρας. Στόχος η αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εξαλειφθούν οι παθογένειες.
- Προτεραιότητα η αποτίμηση και η ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου, όπως και η έναρξη ενός διαλόγου με την κοινωνία. Να προχωρήσουμε σε ένα σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκης.
- Καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας.
- Εκδίδονται κάρτες ελεύθερης κίνησης στα ΜΜΕ για τους άνεργους, τα ΑΜΕΑ, τους συνταξιούχους.
- Προσφέρουμε ασφαλιστική κάλυψη στους ανέργους.
- Θα προχωρήσουμε στην πλήρη κάλυψη όλων των κενών στη δημόσια υγεία. Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς για να καταπολεμηθεί η φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό. Να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια υγεία, που θα βασίζεται στην υγεία της γειτονιάς, με ισότιμη και καθολική κάλυψη.
Προγράμματα απασχόλησης για 100.000 ανέργους
- Θα δημιουργηθούν άμεσα νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 ανέργους.
- Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για τις περιοχές με υψηλή ανεργία και για τους νέους επιστήμονες.
Ασφαλιστικό
- Οι προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα υπήρχαν και υπάρχουν, ανεξάρτητα της συμφωνίας.
- Γι’ αυτό προχωρούμε στον εξορθολογισμό και γι’ αυτό περικόπτονται οι πρόωρες συντάξεις. Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στα δημογραφικά προβλήματα, στο PSI και στο τζόγο των αποθεματικών
- Το ασφαλιστικό υστερεί σε έσοδα και εισπράξεις. Δεν φταίει ότι δαπανάει πολλά. Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρήσουμε το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να μην περικοπούν δραματικά οι επικουρικές συντάξεις.
- Προχωρούμε σε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στις επόμενες γενεές, με εξασφάλιση νέων πόρων, μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Πάταξη διαφθοράς
- Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να σταθεί, εάν επιτρέψουμε τη διαιώνιση της διαφθοράς, εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς.
- Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς θα συνεχιστεί.
- Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σ’ όλες τις λίστες.
- Πρέπει να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού,
- να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων,
- να ρυθμιστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών,
- να ολοκληρωθεί η κάθαρση στο ποδόσφαιρο,
- να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών,
- να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις, από την Αγροτική έως το Τ.Τ.
- Θα δώσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, για να πνεύσει καθαρός αέρας.
Αλλαγή Συντάγματος και εκλογικού νόμου
- Χωρίς την κινητοποίηση των πολιτών, χωρίς την πολιτική αντιπαράθεση,καμία μεγάλη αλλαγή, καμία ρήξη με το παλιό δεν είναι εφικτή.
- Είναι απαραίτητη η συμμαχία μας με τον λαό. Με έναν λαό που θα πάρει στα χέρια του τη μεγάλη σύγκρουση με την οικονομική ολιγαρχία.
- Δεσμεύομαι σήμερα ότι άμεσα θα ανοίξει ένας μεγάλος κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος αλλά και του εκλογικού νόμου.
- Με την πιο πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που όλο το τελευταίο διάστημα κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην πολιτική -κοινωνική αντιπαράθεση
- Αυτή νομίζω θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης. Γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια κυβέρνηση του λαού.
Σχόλια