Ελεγκτικό Συνέδριο: Φαγοπότι στα κονδύλια για τους πρόσφυγες 10 εκατ. ευρώ

Αδιαφανείς διαδικασίες σε προμήθειες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητεί να μην καταβληθούν τα ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματική τη διάταξη που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (ν. 4320/2015), σύμφωνα με την οποία νομιμοποιούνται όλες οι δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ για σίτιση προσφύγων που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας αναθέσεις και χρηματοδοτήθηκαν από κρατικά κονδύλια.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος», οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απευθείας αναθέσεις.
Η διαδικασία που ακολουθείται αφήνει σκιές, καθώς η δικαιολόγηση των ποσών δεν γίνεται με παραστατικά, αλλά με καταστάσεις αλλοδαπών που υπογράφουν ότι έχουν σιτιστεί από τις δημόσιες αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σίτιση μεταναστών και προσφύγων εφαρμόζεται με βάση του νομοθετικό διάταγμα 116 του 1969 που αφορά τη σίτιση κρατουμένων και το οποίο προβλέπει δαπάνη 5,87 ευρώ ανά άτομο.
Παρά το έκτακτο της κατάστασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η διαδικασία σίτισης προσφύγων και μεταναστών χωρίς διαγωνισμό δεν είναι σύννομη.
Επισημαίνει ότι η αξιοποίηση κρατικών κονδυλίων θα έπρεπε να είχε γίνει για μία φορά έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις υπηρεσίες των κέτερινγκ, ενώ σημειώνει ότι μετά τη συστηματική εισροή προσφυγικών κυμάτων στη χώρα οι δαπάνες έχουν απολέσει τον χαρακτήρα του άμεσου και κατεπείγοντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;