Σόιμπλε: Σημαντικό βήμα το «ναι» της ελληνικής Βουλής -Επιμένει για προσωρινό Grexit

Σόιμπλε: Σημαντικό βήμα το «ναι» της ελληνικής Βουλής -Επιμένει για προσωρινό Grexit
Με μαστίγιο και καρότο υποδέχθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.
Μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε πως το «ναι» ήταν ένα σημαντικό βήμα παραπέρα, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να κάνει πολλά πράγματα μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι ανεξάρτητη και να μην περιμένει εξωτερική βοήθεια. «Θα πρέπει να καταλάβουμε πως η ελληνική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει, «θα υπάρχει άμεσος έλεγχος για το πώς η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Ας μην ξεχνάμε πως ο Τσίπρας δεσμεύτηκε να παραμείνει η χώρα του στο ευρώ». 
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως πολλοί οικονομολόγοι, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, αμφιβάλουν αν τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς "κούρεμα" χρέους, ο ίδιος όμως θεωρεί πως ένας καλύτερος δρόμος θα ήταν ίσως το προσωρινό Grexit. «Διαγραφή χρέους για την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει εντός του ευρώ. Τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Κομισιόν παραδέχονται πως η Ελλάδα δημιουργεί κινδύνους για το ευρώ», κατέληξε. 
«Το δύσκολο ερώτημα είναι πώς να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς να προχωρήσεις σε ένα haircut» υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, αναφέροντας πως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αβεβαιότητα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Όπως είπε, θα εισηγηθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο να περάσει η βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας πάντως πως δεν παραβιάσει τους κανόνες του ESM για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;