Εσωτερικός «εμφύλιος» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Εσωτερικός «εμφύλιος» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

Κατά του δημοψηφίσματος Πανούσης, Σταθάκης και Παρασκευόπουλος - Ενστάσεις και από τους ευρωβουλευτές - Λαφαζάνης, Στρατούλης επιμένουν στη διεξαγωγή του - Σε σκληρή γραμμή και η Ζωή - Σε φάση αποχώρησης ο Βαρουφάκης.

Σε εσωτερική περιδίνηση βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο γίνονται αισθητές οι συνέπειες από το κλείσιμο των τραπεζών και την οικονομική ασφυξία που προκάλεσαν οι εταίροι και δανειστές. 
Την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης άφηνε να εννοηθεί χθες, Τρίτη, στην ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη ακόμη και να ματαιώσει το δημοψήφισμα εάν υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή μία συμβιβαστική πρόταση, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωνε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η κυβέρνηση έχει plan b για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες διαφοροποιήσεις υπουργών και στελεχών στην διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ο κ. Δραγασάκης ήταν επιφυλακτικός κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αν και δεν τοποθετήθηκε αρνητικά. Θέση όμως κατά του δημοψηφίσματος πήραν εκτός από τον κ. Γιάννη Πανούση και ο κ. Γιώργος Σταθάκης όπως και ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Τις πρώτες ώρες η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ του δημοψηφίσματος. Στην πραγματικότητα όμως πολλοί από αυτούς το είδαν σαν μία ακόμη διαπραγματευτική κίνηση που προκαλούσε νέα συμβιβαστική πρόταση των δανειστών. Στην πορεία όμως κάνουν δεύτερες σκέψεις. Μετά τον ευρωβουλευτή κ. Κώστα Χρυσόγονο και ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης διαφοροποιεί την στάση του όπως και ο κ. Στέλιος Κούλογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν βουλευτές του κόμματος που με επιστολές τους στο Μέγαρο Μαξίμου διαφοροποιούν τη θέση τους. Αλλά και μεταξύ των διανοουμένων υπάρχουν διαφοροποιήσεις όπως έδειξε η επιστολή των καθηγητών κ.κ. Κώστα Μελά, Σάββα Ρομπόλη και Κώστα Βεργόπουλου. 

Στο άλλο άκρο είναι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ όπως δείχνει η αθρογραφία στα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουν το iskra και το rproject. Το σύνολο των αριστερών στελεχών θεωρούν ότι «η κυβέρνηση και η χώρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές και από την τρόικα εσωτερικού» προκειμένου να αναστείλει το δημοψήφισμα και να δεχθεί ταπεινωτική συμφωνία. Εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ο Δημήτρης Στρατούλης επιμένουν στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας εκτιμά ότι οι κραδασμοί από το κλείσιμο των τραπεζών απορροφώνται και ο κόσμος συνηθίζει ενώ ο κ. Στάθης Λεουτσάκος δήλωσε ότι τα χρήματα είναι χαρτιά  και θα βρεθούν. 

Υπέρ της σκληρής γραμμής όμως είναι και η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κάτι το οποίο περιπλέκει τα πράγματα καθώς για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα απαιτείται απόφαση πρώτα του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια της Ολομέλειας της Βουλής. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη και ενώ από το Μαξίμου διέρρεε ότι η κυβέρνηση συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος η κυρία Κωνσταντοπούλου έκλεισε την Βουλή. Η πρόεδρος της Βουλής διαφωνεί με αυτά τα σενάρια και έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του δημοψηφίσματος. Στην Κουμουνδούρου τώρα είναι πυρετώδεις οι προεοτοιμασίες για την στήριξη του δημοψηφίσματος με τα κομματικά στελέχη να δουλεύουν για την επικράτηση του «όχι». 


Σε φάση αποχώρησης ο Γιάνης Βαρουφάκης 

Διφορούμενη είναι η στάση του  υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη η άποψη του οποίου δεν ταυτίζεται ούτε με το προεδρικό επιτελείο με το οποίο είναι σε σύγκρουση αλλά ούτε και με την Αριστερή Πλατφόρμα. Ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο απόσυρσης του δημοψηφίσματος εφόσον υπάρξει συμβιβασμός. Από την άλλη έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που θα διαιωνίζει το οικονομικό αδιέξοδο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει προεξοφλήσει μία συμφωνία και να ετοιμάζει την αποχώρησή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε από τους συνεργάτες του μετακλητούς υπαλλήλους να ετοιμάσουν τα έγγραφα για την επιστροφή τους στην προηγούμενη θέση τους από την προσεχή Δευτέρα. Με δεδομένες τις κάκιστες σχέσεις του με το πρωθυπουργικό επιτελείο -όπως περιέγραψε παραστατικά ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος- η αποχώρησή του είναι θέμα ολίγων ημερών. 

Το θέμα είναι εάν θα φύγει μόνος του ή αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις με έναν ανασχηματισμό που θα απομακρύνει από την κυβέρνηση τα στελέχη που δεν μπορούν να εφαρμόσουν ένα νέο μνημόνιο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;