Ποιοι θα πληρώσουν τα νέα μέτρα που έρχονται

Ποιοι θα πληρώσουν τα νέα μέτρα που έρχονται

Τέλος οι εκπτώσεις ΦΠΑ - Νέο ασφαλιστικό από τον Οκτώβριο - Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων - Εναίο μισθολόγιο και αξιολόγηση για όλους στο δημόσιο - Νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η λίστα που κατέθεσε στους «θεσμούς» η ελληνική κυβέρνηση

Κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στο Αιγαίο, σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων από το 2016 και του ΕΚΑΣ από το 2018, επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων βάσει της περιβόητης «εργαλειοθήκης» (toolkit) του ΟΟΣΑ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση που κατέθεσε στους «θεσμούς» η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική πρόταση, ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα, θα παρουσιαστεί και θα ψηφιστεί έως την 1η Ιουλίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δηλαδή ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας στο εξής, από το 2015 έως και το 2018.

Σε πρώτο πλάνο περνά η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (για έσοδα 400 εκατ. ευρώ ετησίως) την οποία η κυβέρνηση όχι απλώς αποδέχεται, αλλά φέρεται να πρότεινε η ίδια -ενώ την αρνείται το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από τον Ιούλιο στα νησιά θα ισχύει το ίδιο καθεστώς ΦΠΑ με την υπόλοιπη χώρα. Έως την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να εξαιρεθούν τα νησιά της άγονης γραμμής ή τουλάχιστον να ισχύσουν ειδικές εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές για τους μόνιμους κατοίκους τους.
 
Επιπλέον, διπλασιάζεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από 6,5% σε 13%) και παράλληλα θα φορολογούνται με 23% τα «μη βασικά» τυποποιημένα τρόφιμα όπως σοκολάτες, πατατάκια κλπ (μία άλλη εκδοχή δηλαδή του fat tax για ανθυγιεινές ή «πολυτελείς» τροφές. Ανοιχτό παραμένει αν θα αυξηθεί ή όχι στο 23% ο ΦΠΑ στα εστιατόρια και τις ταβέρνες.
 
Η ελληνική πρόταση κρύβει όμως και:
 
-Νέο ασφαλιστικό, που περνά σε μία νέα φάση αναμόρφωσης. Άμεσα ξεκινά η συζήτηση και έως τον Οκτώβριο θα κριθούν οι αλλαγές για εισφορές, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ύψος συντάξεων.

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ: αντικαθίσταται σταδιακά από το 2018 με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το 2020 καταργείται οριστικά.

-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων: οι «θεσμοί» επιμένουν ότι πρέπει να ισχύσει άμεσα από τώρα, αλλά η κυβέρνηση προτείνει σταδιακή κατάργηση σε βάθος χρόνου, έως το 2015. Για τα επόμενα 9 έτη θα υπάρχει «πέναλτι» 16% (αντί 6%) για όσους παίρνουν πρόωρα σύνταξη. Από το 2025 και μετά θα ισχύουν για όλους τα 67 έτη σαν όριο ηλικίας.

-Επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας: αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα η παρακράτηση στις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται εισφορά 5% στις επικουρικές. Έτσι ένας χαμηλοσυνταξιούχος με 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική χάνει 6+10=16 ευρώ το μήνα επιπλέον.

-Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων, χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα αφορά και τους όρους συνταξιοδότησης και παροχών.

-Ενιαίο μισθολόγιο και αξιολόγηση για όλους στο δημόσιο. Καθώς προβλέπεται να έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αντίκτυπο, αναμένεται να πέσει «ψαλίδι» στους υψηλούς μισθούς. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν εξαιρούνται τα ειδικά μισθολόγια.

- Άνοιγμα αγορών: η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα εφαρμόσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα επαγγέλματα του Τουρισμού. Παράλληλα ανοίγει και η αγορά Ενέργειας, χωρίς όμως αναφορές στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

-Ιδιωτικοποιήσεις: για το 2014 προβλέπονται έσοδα 1,4 δισ. από την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων. Επιπλέον έσοδα 3,7 δισ. και 1,2 δισ. ανναμένονται για το 2015 και το 2016 με αξιοποίηση του Ελληνικού, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ακινήτων του Δημοσίου

Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει και τα γνωστά εισπρακτικά μέτρα όπως:


-διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και αύξησή της από τα 30.000 ευρώ και άνω

-έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω

-φόρος 29% αντί 26% για επιχειρήσεις με κέρδη από 100.000 και άνω

-έσοδα από φρουτάκια, άδειες κινητής τηλεφωνίας, φόρους στις διαφημίσεις κλπ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;