"Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας", του Ι Γ Ασημακόπουλου

Από το megalopolifm.blogspot.gr

«ΚΑΤΙ ΣΑΠΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑΣ»
Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος
Πέρασε ένας χρόνος από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου στη μάχη του «χθες» με το «αύριο», νικητής βγήκε το «χθες» καλυμμένο πίσω από το πρόσωπο του νέου δημάρχου. Αντί η λαϊκή ετυμηγορία, να γίνει για τον τόπο αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος προς τα εμπρός, έγινε σκαλοπάτι να πατήσει ο παλαιοκομματισμός με ότι κακό κουβαλάει στην καμπούρα του. Έτσι η «νέα» δημοτική αρχή, προσηλωμένη στις πρακτικές του «χθες», οδηγεί το Δήμο Μεγαλόπολης όλο και πιο βαθιά στην απαξίωση και στην παρακμή. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η συνδετήρια οδός, παρά τις διθυραμβικές ανακοινώσεις του δημάρχου για το τελείωμα της εντός τριμήνου απ’ όταν ανέλαβε καθήκοντα, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες και η Μεγαλόπολη μένει αποκομμένη επ’ αόριστον από τον κόσμο.

Το αρχαίο θέατρο, παρά τις πανηγυρικές θριαμβολογίες για ξεκίνημα της αναστήλωσης του, παραμένει έρμαιο των καιρών. Όσο για τις αρχαιότητες του Λυκαίου, της Λυκόσουρας και της αρχαίας Μεγαλόπολης, το κάστρο της Καρύταινας και τα μνημεία της Φαλαισίας, ούτε λόγος να γίνεται.

Τα χωριά μας ρημάζουν και οι ελάχιστοι υπερήλικες κάτοικοι τους μόλις επιβιώνουν με το «ξεροκόμματο» της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ, εγκαταλελειμμένοι από θεούς και ανθρώπους. Ο γιατρός και το φάρμακο γι αυτούς έγινε πλέον είδος πολυτελείας, όταν από την άλλη ξοδεύονται χρήματα  σε «συνέδρια αναψυχής».

Το κέντρο υγείας της περιοχής λειτουργεί ακόμα χάρη στις ηρωικές προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού. Οι ελλείψεις σε υποδομές, σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι εγκληματικές. Κινδυνεύουν  ανθρώπινες ζωές.

Το φυσικό περιβάλλον νοσεί. Ο Αλφειός βρώμικος και ρυπαρός, τρέχει κουβαλώντας την κόπρο της Μεγαλόπολης, αφού ο βιολογικός καθαρισμός κατέρρευσε και τα 5 εκατ. Ευρώ που κόστισε έγιναν καπνός, όπως και οι υπεύθυνοι της κακοτεχνίας.

Σύννεφα σκόνης τέφρας και γύψου πνίγουν το λεκανοπέδιο με το παραμικρό αεράκι. Τα τεφροβουνά κλείνουν τον ορίζοντα, ενώ τα περιβαλλοντικά μέτρα μένουν στα χαρτιά. Την ίδια στιγμή, το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης παίρνει πιστοποίηση ποιότητας, ενώ επίσημοι σχεδιασμοί προορίζουν τα εξαντλημένα ορυχεία για  Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων. 

Η φτώχεια οργιάζει. Το φάντασμα της πείνας τρομοκρατεί πολλές οικογένειες, ενώ πολλοί συνάνθρωποι μας, περιμένουν στη σειρά το συσσίτιο της Μητρόπολης.

Η ανεργία έχει στήσει χορό και το καθεστώς των κατάπτυστων 8μήνων στη ΔΕΗ βασιλεύει, κρατώντας σε ομηρία, αβεβαιότητα και άγρια εκμετάλλευση εκατοντάδες νέων μας, που αποφάσισαν να μη μεταναστεύσουν.

Τα συνδικάτα του χώρου κατά καιρούς καταγγέλλουν μαύρη εργασία και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στα εργοτάξια της περιοχής, αλλά «τα αυτιά έχουν τοίχους».
Το δημοτικό Συμβούλιο, από φορέας ελεύθερου δημοκρατικού διαλόγου και σύνθεσης ιδεών για την επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, όπως επιτάσσουν οι Δημοκρατικοί θεσμοί, έχει μετατραπεί βήμα μονόλογου της δημοτικής πλειοψηφίας. 

Ο δήμαρχος δεν χάνει ευκαιρία να εκφωνεί με αυταρέσκεια μακρόσυρτα βαρετά και ανούσια λογύδρια της δεκάρας, πομφόλυγες και φληναφήματα, ενώ οι «γκουρού της αυτοδιοίκησης» που τον πλαισιώνουν, κατακεραυνώνουν με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους, όποιον τολμήσει να εκφράσει διαφορετική άποψη. Υπό τις ευλογίες πάντα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που συστηματικά διακόπτει για «να επαναφέρει στην τάξη» όποιον από τη μειοψηφία τολμήσει να πάρει το λόγο, να εκφράσει κάποια διαμαρτυρία ή κάποια άποψη που δεν συνάδει με τις απόψεις της πλειοψηφίας. 

Και όλα αυτά σε φόντο γκρί, με συμβούλια που έγιναν μόνο στα χαρτιά. Διάτρητες αποφάσεις. Τσαπατσουλιές. Καταλογισμούς για επιστροφές χρημάτων από παλαιότερα έργα που πληρώθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και με τόσα άλλα που δύσκολα μπορεί να χωρέσει ο νους του απλού πολίτη.

Η ενημέρωση βιώνει τη δική της περιπέτεια, με «κυρώσεις» και «αποκλεισμούς» σε όποιο ΜΜΕ τολμήσει να «αγγίξει» την ιερή αγελάδα της εξουσίας, ενώ από την άλλη, «επιβραβεύεται» η «μυωπική ενημέρωση» που επικεντρώνεται στα προβλήματα του «καιρού» και των «ερπετών». Που βλέπει μόνο τα «θετικά» της εξουσίας και δεν σκοντάφτει στους λακκουβόδρομους, που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Δεδομένης της άθλιας οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην πατρίδα μας, κανένας εχέφρον πολίτης δεν περίμενε θαύματα και Παρθενώνες από τη νέα δημοτική αρχή. Αλλά δεν θα μπορούσε να μην απαιτήσει το ελάχιστο. Δηλαδή ένα  νοικοκύρεμα. Μια χρηστή, διαφανή, δημοκρατική διαχείριση των προβλημάτων που απασχολούν και ταλανίζουν επί δεκαετίες την τοπική κοινωνία, που ένα μέρος τους αναφέρουμε παραπάνω.

Όμως το «όραμα» του νέου δημάρχου και ο επιδερμικός τρόπος που βλέπει το μέλλον του τόπου, περικλείονται στη φράση που φέρεται να είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του σε εφημερίδα της περιοχής: «Θα έβλεπα θετικά μια πρόταση μελλοντικής αξιοποίησης των παλαιών ορυχείων που να αφορά και διαχείριση σκουπιδιών…»!!! 

Άραγε σε ποιο παλαιό ορυχείο βλέπει ο δήμαρχος αυτή την  μελλοντική αξιοποίηση; Μήπως στο ορυχείο Κυπαρισσίων πλάι στην Αρχαία Τραπεζούντα; Μήπως στο ορυχείο Μαραθούσας, εκεί όπου εντοπίστηκε και βεβαιώθηκε από εκατοντάδες παλαιοανθρωπολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα -από έρευνα που ακόμα είναι σε εξέλιξη-  η αρχαιότερη ανθρώπινη παρουσία στην Ευρώπη πριν 500.000 χρόνια;  Μήπως κάπου στο ορυχείο Χωρεμίου με φόντο τις αρχαιότητες του Λυκαίου όρους και την αρχαία Λυκόσουρα, «την πρώτη πόλη που κατοίκισαν άνθρωποι και είδε ο ήλιος»; Σε ποιο βωμό θυσιάζονται όλα αυτά, για τα σκουπίδια;
Αν οι άρχοντες έδειχναν για τον τόπο, το ίδιο πάθος που δείχνουν για την εξουσία, είναι βέβαιο πως ο τόπος μας θα ήταν ένας επίγειος παράδεισος. Όμως… «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» (Ούίλιαμ Σαίξπηρ «Άμλετ»)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ