ΣΥΡΙΖΑ: Πλησιάζουν τους 50 οι «ύποπτοι» να μην ψηφίσουν τη συμφωνία

Τελευταίο χτύπημα οι 22 βουλευτές που ζήτησαν από τον Τσίπρα αυξήσεις αντί Μνημονίων - Ισχυρό μήνυμα στο Μαξίμου το γεγονός ότι προέρχονται από όλες τις τάσεις του κομματος - Διαφωνίες και στην Πολιτική Γραμματεία για τη συμβιβαστική γραμμή της κυβέρνησης

Μεταξύ εκβιασμών από τους δανειστές και πιέσεων από το εσωτερικό του κόμματος κινείται πλέον η κυβέρνηση. 
Την ώρα που οι Θεσμοί και οι ευρωπαίοι εταίροι σκληραίνουν την στάση τους δυσκολεύοντας την επίτευξη μίας έντιμης συμφωνίας, στο εσωτερικό του κόμματος εντείνεται η δυσαρέσκεια και αυξάνονται εκείνοι που ζητούν από την κυβέρνηση, όχι απλώς να  μην υποχωρήσει στις “παράλογες” όπως εκτιμούν απαιτήσεις, αλλά και να αρχίσει να υλοποιεί φιλολαικές δεσμεύσεις. 

Το χθεσινό κείμενο των 22 βουλευτών που ζητούν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη νομοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος συνιστά ισχυρή προειδοποίηση προς το Μέγαρο Μαξίμου. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι 22 βουλευτές δεν προέρχονται όλοι από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους είναι και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία ή είναι κοντά στον κ. Μανώλη Γλέζο ή δεν κατατάσσονται σε κάποια από τις τάσεις. Επίσης απουσιάζουν πολλά ονόματα βουλευτών που συμπεριλαμβάνονται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Δημιουργείται έτσι αμφιβολία για το αν ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να περάσει την σκληρή συμφωνία που του ζητούν οι δανειστές. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ που ήδη έχει αποδεχθεί στην πρότασή της η ελληνική κυβέρνηση, το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να φθάσει και στο 1% και οι δεσμεύσεις για το συνταξιοδοτικό αναμένεται ότι όταν γίνουν γνωστά στις λεπτομέρειές τους θα εντείνουν έτι περαιτέρω τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Μετά την επιστολή των 22 οι βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δημόσια ή παρασκηνιακά εκφάζουν αντιρρήσεις και ενδέχεται να μην ψηφίσουν την συμφωνία πλησιάζουν τους 50. Παράλληλα αυξάνει την πίεση και η Αριστερή Πλατφόρμα. Τόσο με τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι απομακρύνεται η συμφωνία, όσο και με την αρθρογραφία του κ. Κώστα Λαπαβίτσα, ότι οι απαιτήσεις των δανειστών οδηγούν σε αυτοκτονία την Αριστερά και την χώρα, η πλέον ισχυρή και συγκροτημένη αριστερή τάση στο εσωτερικό του κόμματος, δείχνει να κινείται στην κατεύθυνση της ρήξης και της εξόδου από το ευρώ μετά από εκλογές. 

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε χθες να καθησυχάσει το κόμμα του. Στην ενημέρωση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία ζήτησε την στήριξη του κόμματος λέγοντας ότι «τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας» ενώ σημείωσε ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Παράλληλα απερριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που βάζουν πολλοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι « η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών».

Πάντως στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξαν στελέχη που διαφώνησαν με την συμβιβαστική γραμμή της κυβέρνησης, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει διάθεση έντιμου συμβιβασμού από την πλευρά των δανειστών και ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να μην κάνει άλλες υποχωρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό από διάφορες πλευρές υποβάλλεται το αίτημα να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Προς το παρόν το αίτημα απορρίπτεται και οι συνεδριάσεις των οργάνων μετατίθενται για αργότερα όταν θα υπάρξει συμφωνία.  

Εάν όμως και σήμερα φανεί φως μετά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα και οι διαπραγματεύσεις πάρουν παράταση και ενώ συνεχίζονται οι επιθετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι αμφίβολο εάν ο κ. Τσίπρας θα συγκρατήσει το εσωτερικό του κόμματός του. Η κίνηση για συλλογή υπογραφών για την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσωρινά μόνο πάγωσε. Εκτιμάται ότι οι διαφορετικοί παίκτες στο εσωτερικό του κόμματος θα επαναπροσδιοριστούν και θα αρχίσουν να κινούνται μετά τις σημερινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;