Η προοπτική συμφωνίας θέτει τα κόμματα προ των ευθυνών τους: «Αναβρασμός» εντός ΣΥΡΙΖΑ – Τι θα πράξουν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Η προοπτική συμφωνίας με την τρόικα βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, καθώς, όπως προκύπτει από την κοινή ανακοίνωση Γιούνκερ – Τσίπρα, στο τραπέζι έχουν ήδη μπει τα θέματα-ταμπού, δηλαδή εργασιακά και ασφαλιστικό, με τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάζουν σημαντικά.
Οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν στην κοινή ανακοίνωση, δείχνουν τα νέα όρια των διαπραγματεύσεων, ενώ η φράση «ολοκλήρωση της αξιολόγησης» προκάλεσε αμηχανία, αν όχι ανησυχία, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ώρα της αλήθειας έχει φθάσει για την κυβέρνηση, που καλείται τώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο να πετύχει το καλύτερο δυνατόν, ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη πρόβλημα: πώς θα πείσει το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, και ιδιαίτερα εκείνο το κομμάτι που έχει γαλουγηθεί στη γνωστή αντιμνημονιακή γραμμή.
Η εσωτερική εκστρατεία πειθούς θα στηριχθεί στο επιχείρημα των «αναγκαίων υποχωρήσεων», όπως και στο ότι η λαϊκή εντολή είναι συμφωνία εντός ευρώ και όχι ρήξη. Ήδη, η κοινοβουλευτική ομάδα πήρε φωτιά και μένει να δείξει αν πρόκειται για μικρές εστίες ή μεγάλη… πυρκαγιά.
Τούτο βεβαίως θα φανεί και τη στιγμή που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Τότε θα αποδειχθεί πόσο βάρος μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση και από τούτο θα εξαρτηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί, ακόμη και υπουργοί, επιμένουν σε δημοψήφισμα. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο η συμφωνία να υποστηριχθεί και από την αντιπολίτευση, πράγμα που φέρνει ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση συναγερμού.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και ζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ώστε στη συνέχεια να εξετάσουν προσεκτικά μέτρο προς μέτρο τη συμφωνία, για να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.
Μέχρι τώρα, τα δύο κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης, αναζητώντας τη δικαίωση των πεπραγμένων τους, χρησιμοποιούν σαφώς υψηλότερους τόνους σε σχέση με το Ποτάμι και θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε λεπτές ισορροπίες, όπως λένε, «εγκρίνοντας κάθε τι θετικό και στηλιτεύοντας ό,τι οδηγεί τη χώρα πίσω».
Η στάση που θα κρατήσει στη Βουλή η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει. Στο ΠΑΣΟΚ δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους, λέγοντας ότι είναι νωρίς… Άμεση συμφωνία, χωρίς επιπλέον λιτότητα, αλλά με αναπτυξιακή προοπτική, είναι η σταθερή θέση του Ποταμιού.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και χθες από την Καστοριά ζήτησε να παραμερίσει ο πρωθυπουργός τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ενημερώσει τη Βουλή, τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ενώ πάγια είναι και η θέση του για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και εδώ βέβαια αναμένουν τους όρους της πιθανής συμφωνίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα βήματά τους.

«Πρέπει να αρνηθούμε τη λιτότητα, πρέπει να αρνηθούμε τα λάθη του παρελθόντος και με σίγουρα βήματα να προχωρήσουμε έναν ευρωπαϊκό δρόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;