Λύτρωση ακόμα και σε ετεροβαρή συμφωνία ψάχνει η κυβέρνηση

Στα χέρια του Τσίπρα οι διαπραγματεύσεις - Στο πλευρό του Δραγασάκης, Παππάς - Πρόθεση να υπάρξουν σημαντικές κινήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις - Επιδιώκεται «κατανόηση» στο εργασιακό και το ασφαλιστικό

Λύτρωση ακόμα και σε ετεροβαρή συμφωνία ψάχνει η κυβέρνηση
Τη… λύτρωση μίας συμφωνίας το συντομότερο, έστω κι αν αυτή είναι γενικά  ετεροβαρής, αρκεί να έχει στοιχεία «αμοιβαίας ωφέλειας» με κάποιες υποχωρήσεις και των δανειστών, να σταθεροποιεί την οικονομία και να απελευθερώνει δυναμικές, επιδιώκει με κάθε τρόπο και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ένας στενός κύκλος πέριξ του πρωθυπουργού, που έχει πλέον πλήρη και σαφή εικόνα όλων των δεδομένων της διαπραγμάτευσης και των δυνατοτήτων της ελληνικής πλευράς, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το τελευταίο τρίμηνο, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στον συμβιβασμό, παρότι αυτός δεν φαίνεται να είναι κοντά στον αρχικό στόχο αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας.

Πρόκειται ωστόσο σαφώς για ένα πολιτικό ρίσκο, που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός με δεδομένη την αρνητική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν οριζόντια μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και η μετάθεση για το μέλλον σειράς προεκλογικών υποσχέσεων. Ο κ. Τσίπρας δείχνει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους αυτούς, αλλά επιλέγει να επιμείνει στην αναζήτηση μίας συμφωνίας, έστω και με πολλές υποχωρήσεις, εκτιμώντας ότι το πιο σημαντικό είναι να κερδίσει χρόνο και άρα το περιθώριο να ασκήσει επιτέλους διακυβέρνηση.

Τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο των συζητήσεων με τους εταίρους έχει πλέον ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ο κ. Δραγασάκης ανέλαβε χθες να ενημερώσει την πολιτική γραμματεία του κόμματος και το προεδρείο της Βουλής, χωρίς όμως να συναντήσει ιδιαίτερη κατανόηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς: Τα περισσότερα μέλη και των δύο οργάνων κατέστησαν με έντονο τρόπο σαφή τη διαφωνία τους με την συζητούμενη συμφωνία – κυρίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Μητρόπουλος, τα μέλη της αριστερής πλατφόρμας, αλλά και στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας βρέθηκαν απέναντι από την κυβερνητική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Παππάς ήταν ιδιαίτερα επιθετικός με όσους αντιδρούν στη συμφωνία. «Οι ακραίες φωνές που δεν θέλουν λύση θα υποστούν μοιραία την απομείωση του πολιτικού τους βάρους» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

Ενδεικτικό του ότι ο έλεγχος της διαπραγμάτευσης περνά στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι και το γεγονός ότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έφτασε ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Χουλιαράκης, χωρίς όμως τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Τη διαδικασία παρακολούθησε από κοντά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, καθώς στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στο τεχνικό επίπεδο και να υπάρξει κάθε δυνατή σύγκλιση μέχρι την Τρίτη 19 Μαΐου. Με το αποτέλεσμα αυτών των τεχνικών συζητήσεων ο πρωθυπουργός θα πάει στη Ρίγα στις 20-21 του μήνα, όπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής θα ζητήσει από τους ηγέτες να «δείξουν» επιτέλους την πολιτική λύση, που έχει ανάγκη η Αθήνα, αλλά, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, και οι εταίροι.

Προς τούτο οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο θα διεξαχθούν πιθανόν ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο: Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές κινήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στο δημοσιονομικό, αρκεί να μην αλλάξει και μεγαλώνει διαρκώς ο στόχος, ενώ επιδιώκει «κατανόηση» στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;