Θεοδωράκης προς Τσίπρα: Ο τόπος έχει ανάγκη από άλλη κυβέρνηση

Θεοδωράκης προς Τσίπρα: Ο τόπος έχει ανάγκη από άλλη κυβέρνηση
Ξιφούλκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού για τον άκρατο κομματισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις συνιστώσες που εμποδίζουν τον συμβιβασμό με τους εταίρους - Επέμεινε ότι πρέπει να μείνει ο νυν πρωθυπουργός γιατί «ο,τιδήποτε άλλο θα είναι πραξικόπημα».

Nα αλλάξει την κυβέρνησή του, χρησιμοποιώντας πρόσωπα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται (στην Παιδεία, στο Μεταναστευτικό, κλπ) και κάνουν τον κόσμο να δυσανασχετεί, καθώς και για το κομματικό κράτος με τους ρουσφετολογικούς διορισμούς σε θέσεις στο δημόσιο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση μόνον από το κομματικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο STAR και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», στη διάρκεια της οποίας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, κυρίως για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, ενώ τον κάλεσε να αναλάβει την ευθύνη του και να σχηματίσει μια «σύγχρονη, αναπτυξιακή, κεντροαριστερή» κυβέρνηση. «Εμείς θα τον στηρίξουμε αν το τολμήσει», είπε επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να γίνει υπουργός ή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γενικώς να δοθούν υπουργικές θέσεις στο κόμμα του.  

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» αποκάλυψε ότι στη συζήτηση που είχε με τον κ. Τσίπρα την επομένη των εκλογών, του είπε πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης είναι η μεγάλη του ευκαιρία. «Του πρότεινα να πάρει ανθρώπους από την ευρύτερη κεντροαριστερά -δεν εννοώ από το Ποτάμι, δεν εννοώ βουλευτές- προσωπικότητες με κύρος, ανθρώπους που έχουν διοικήσει. Του πρότεινα να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που θα ξεπερνάει το κομματικό του περιβάλλον. Αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια κυβέρνηση με ευρύτερες συμμαχίες», εξήγησε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πρόταση που κάνω και σήμερα, εάν ο κ. Τσίπρας νιώθει μια αδυναμία στη σημερινή κυβερνητική πραγματικότητα».
«Η χώρα έχει πρωθυπουργό, κυβέρνηση δεν έχει»
Ξεκαθάρισε, πάντως, ο κ. Θεοδωράκης ότι το κόμμα του δεν θέτει ζήτημα συγκρότησης κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό. «Πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας και ο,τιδήποτε άλλο θα είναι πραξικόπημα. Η χώρα έχει πρωθυπουργό, κυβέρνηση δεν έχει», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ διευκρίνισε ότι η προϋπόθεση που θέτει για τη στήριξη είναι «να ξέρουμε τη διαδρομή της κυβέρνησης και να είναι αναπτυξιακή».

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» υπερασπίστηκε σθεναρά τη θέση του για «παραμονή στο ευρώ πάση θυσία», επιμένοντας ότι «οποιοσδήποτε άλλος δρόμος οδηγεί στην κόλαση».  Όπως είπε, «κακώς η κυβέρνηση δεν εξηγεί ποιος είναι ο άλλος δρόμος, την ώρα που ολοένα και περισσότερα στελέχη της φλερτάρουν με τη δραχμή. Το Ποτάμι δεν διστάζει να πει ότι ο δρόμος της κόλασης είναι το περιβάλλον της δραχμής».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση που «πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση» με τους εταίρους της Ελλάδας, επεσήμανε ότι στις 100 μέρες που πέρασαν η χώρα έχασε, καθώς, όπως είπε, «η Ευρώπη ήθελε τον Τσίπρα», αλλά ο πρωθυπουργός έχασε χρόνο και «όσο καθυστερεί θα του βάλουν και άλλα». Κατά την άποψή του, «η Ελλάδα χάνει έδαφος» και εξασθενεί η οικονομία και η κοινωνία της, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να απολογηθούν στην κυβέρνηση «που... κατάφεραν να είμαστε μόνοι μας στις διαπραγματεύσεις, χωρίς ούτε έναν σύμμαχο, χωρίς καν το... δωδεκάρι της Κύπρου». 
Τα κόμματα και οι «ανεπάγγελτοι»
Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να καταλήξει σε έναν καλό συμβιβασμό για δύο λόγους: πρώτον επειδή δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο, παρότι ζητούσε εκλογές επί δύο χρόνια, και δεύτερον επειδή έχει συνέχεια στραμμένα τα αυτιά του προς τις συνιστώσες. «Έγνοια ενός ηγέτη πρέπει να είναι η κοινωνία και όχι το κόμμα. Τα κόμματα είναι οδυνηρές μειοψηφίες», τόνισε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν μπορεί να λένε ότι δεν ήξεραν», ανέφερε. «Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει ότι ούτε ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί, ούτε ο ΕΝΦΙΑ είναι δυνατόν να καταργηθεί», αν δεν μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Ερωτηθείς για το χρέος το χαρακτήρισε  «δυσανάλογο» με τις δυνατότητες της χώρας και «δυσβάσταχτο», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να απομειωθεί. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «ακόμη και να μας χαρίσουν όλο το χρέος και πάλι δεν θα μπορούμε να θρέψουμε τα παιδιά μας, γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν παράγει». Και γι΄ αυτό, όπως συμπλήρωσε, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Αν, όμως, δεν έχεις δουλέψεις στη ζωή στου, δεν μπορείς να καταλάβεις ότι πρέπει να έχεις προτεραιότητα να δημιουργηθούν δουλειές», τόνισε επισημαίνοντας ότι «οι μισοί από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και αρκετοί από τις προηγούμενες, ήταν σε όλη τους τη ζωή κομματικά στελέχη που περίμεναν να γίνουν κάποια στιγμή κυβερνητικά στελέχη. Δεν είχαν ποτέ δουλειά, πληρώνονταν από το κόμμα και δεν ξέρουν πως βγαίνει το μεροκάματο».   
Δεν γίνεται μέτωπο χωρίς τον Τσίπρα
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέρριψε τα περί Μετώπου των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε ίδιο μαγαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». «Εμείς», πρόσθεσε, «μπήκαμε στην πολιτική επειδή ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος τα είχαν κάνει χάλια». Γι΄ αυτό, συνέχισε, «το Ποτάμι δεν θα συνυπάρξει ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με το ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα ή σε ένα μέτωπο. Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκό μέτωπο εάν δεν είναι συμμέτοχος σε αυτό και ο Τσίπρας. 

Εάν θέλουμε να συνυπάρξουμε όλοι μαζί, και ο Τσίπρας φυσικά, σε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό μέτωπο για να σώσουμε τη χώρα, τότε ναι, είμαστε μέσα».

Εξαπολύοντας, τέλος, επίθεση κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο ιδρυτής του «Ποταμιού» έκανε λόγο για «επικίνδυνες ακροδεξιές πρακτικές», καταγγέλλοντας ότι τη Μεγάλη Παρασκευή οργανώθηκε από απόστρατους αξιωματικούς περιφορά Επιταφίου στον Εχίνο της Ξάνθης που είναι αμιγώς μουσουλμανικό χωριό. Με παρέμβασή του, μέσω του Τwitter, ο κ. Καμμένος είπε ότι ο ίδιος και το υπουργείο του δεν είχαν ανάμειξη στην υπόθεση, πλην, όμως, ο επικεφαλής του «Ποταμιού», χωρίς να θελήσει να δώσει συνέχεια και να τροφοδοτήσει την αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επέμεινε στις αρχικές του καταγγελίες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;