Ο Σαμαράς βλέπει εκλογές και ετοιμάζεται ανάλογα. Το γαλάζιο παιχνίδι με την εξεταστική

Καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει εξελίξεις μέχρι τον Ιούνιο, θέλει μέχρι τότε να κρατήσει υπό έλεγχο το κόμμα του. Σήμερα αναμένεται η ΝΔ να καταθέσει τη δική της πρόταση για εξεταστική επιτροπή από το 1981, καταψηφίζοντας παράλληλα την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το σενάριο πρόωρων εκλογών δίνει στον Αντώνη Σαμαρά ελπίδες ότι εφόσον κρατήσει τον έλεγχο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τον Ιούνιο, οι εξελίξεις θα τον φέρουν και πάλι σε θέση καθοριστική στο πολιτικό παιχνίδι.
Βασικό του όπλο παραμένει το γεγονός ότι οι διαφωνούντες αποτελούν μεν την πλειοψηφία, δεν έχουν όμως ακόμη καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους ποιος θα αποτελέσει το αντίπαλον δέος του σημερινού προέδρου, ο οποίος όσο δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους δε φεύγει οικειοθελώς από τη θέση του.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο ελιγμός με την απόφαση η Ν.Δ να καταθέσει σήμερα Δευτέρα τη δική της πρόταση για εξεταστική διερεύνησης των πεπραγμένων στην οικονομία από το 1981 μέχρι και σήμερα (των δύο μηνών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένων), αλλά καθώς είναι δεδομένο ότι θα ψηφιστεί η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να συμμετάσχει στη διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με επτά βουλευτές, επικεφαλής των οποίων θα είναι ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ρόλο επί ηγεσίας Σαμαρά με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις, έχει όμως καραμανλικές ρίζες. Επιλέχθηκε δε ακριβώς προκειμένου να καθησυχάσει η Συγγρού τις υποψίες των καραμανλικών ότι η σημερινή ηγεσία δεν έχει διάθεση να υπερασπιστεί ενθέρμως τον Κώστα Καραμανλή απέναντι στις επιθέσεις που ήδη δέχθηκε και θα συνεχίσει να δέχεται από το ΠΑΣΟΚ. Για τον ίδιο λόγο πιθανώς να συμμετέχει στη γαλάζια ομάδα για την εξεταστική και ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Μετά το Πάσχα όμως αναμένεται επίσης να ενταθούν, ανάλογα και με τις εξελίξεις, οι εσωκομματικές ζυμώσεις και συζητήσεις. Τη σπίθα όμως αναμένεται να ανάψουν στελέχη και όχι βουλευτές. Ομάδα πρώην βουλευτών προσανατολίζεται να επαναφέρει το θέμα του συνεδρίου, του ιδεολογικού στίγματος και μέσω αυτού θέματος ηγεσίας, ενώ και η ομάδα Πούλιτζερ, που απαρτίζεται από μη κοινοβουλευτικά στελέχη της γενιάς των 40άρηδων, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Πολλοί γαλάζιοι άλλωστε πιστεύουν ότι εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία σε κλίμα αν όχι σύγκρουσης, τουλάχιστον έντονης αντιπαράθεσης με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει περαιτέρω τα ποσοστά του και η Ν.Δ θα συρρικνωθεί στα επίπεδα του Μαϊου του 2012.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;