Εντονη διεθνής κριτική για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Εντονη διεθνής κριτική για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Την ώρα που ελληνική κυβέρνηση και Κρεμλίνο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Μόσχα και κάνουν λόγο για πολύ θετικές συνομιλίες, οι ΗΠΑ, το Βερολίνο, αλλά και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο θεωρούν πως το ταξίδι του ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία ήταν λάθος.

ΗΠΑ

Η αντίθεση της Ουάσιγκτον στο ταξίδι εκφράσθηκε μέσω σχολίου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δήλωσε ότι «εχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως συνήθως, με τη Ρωσία».

Διεθνής Τύπος

Οι New York Times εντάσσουν την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Την ίδια ώρα το βρετανικό BBC σχολιάζοντας σε δημοσίευμα την επίσκεψη του ελληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία αναρωτιέται: «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της... Και τώρα τι;», ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι παρόλο που οι  επίσημες δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων ήταν συγκρατημένες και ψύχραιμες, έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα.

Γερμανικά ΜΜΕ


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα απασχολεί σήμερα το σύνολο του γερμανικού Τύπου, με ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια. 

«Οι ωραίες προοπτικές από τη Μόσχα» μπορεί να μην οδήγησαν σε άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα - αλλά σίγουρα σε μια ουσιαστική πολιτική επίδραση, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε λόγος για τις «κοινές πνευματικές ρίζες» των δύο χωρών, ενώ «ο άθεος Τσίπρας πριν από λίγες μέρες είχε μιλήσει με παρόμοιο τρόπο» σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Tass. «Στις συνομιλίες, ωστόσο, οι οποίες διήρκεσαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί, συζητήθηκαν πιο χειροπιαστά πράγματα: κυρώσεις, αέριο και χρήμα», αναφέρει ο συντάκτης.

«Ο βασιλιάς και ο γελωτοποιός του» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Die Welt, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έκανε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να βαριέται. «Ο Πούτιν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να παίξει τον ρόλο του καλού οικοδεσπότη, όταν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα. Μπορούσε κανείς να διακρίνει στον Πούτιν ότι θα προτιμούσε να συνομιλεί με τον επικεφαλής του γερμανικού ή του γαλλικού κράτους». 

Η Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς» και πως τόνισε ότι δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ενισχύουν το ψυχροπολεμικό κλίμα. «Για τον λόγο αυτόν η συναίνεση της Ελλάδας στις κυρώσεις δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη», τονίζει η εφημερίδα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έχουν και οι δύο μια διαμάχη με την ΕΕ (...) Οι δύο λαϊκιστές δεν έχασαν την ευκαιρία να εκνευρίσουν λίγο την ΕΕ, ίσως και να την θέσουν υπό πίεση. Οι εικόνες της επίσκεψης δεν κοστίζουν τίποτα, είναι ωστόσο πολύ σημαντικές, καθώς η Ρωσία δεν εμφανίζεται απομονωμένη, ενώ, αντίθετα, η Ευρώπη είναι αδύναμη, καθώς τα μέλη της σπεύδουν προς την πρώτη σαν ικέτες», σημειώνεται χαρακτηριστικά. 
 
«Ευτυχισμένες στιγμές Μόσχας», είναι ο τίτλος της Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες σκηνοθέτησαν τη συνάντησή τους ως μία κίνηση συναδέλφωσης, ωστόσο οι συγκεκριμένες συμφωνίες υπήρξαν λίγες. «Οι Έλληνες φρουτοπαραγωγοί μάταια ελπίζουν στο άνοιγμα των συνόρων με τη Ρωσία. Ακόμη και οι συζητήσεις για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου παραμένουν μετέωρες», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρεται στη διαφθορά που αποτελεί πρόβλημα και για την Ελλάδα και για τη Ρωσία. «Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Πούτιν θέλουν να εντυπωσιάσουν τους πολίτες τους, εξοργίζοντας και προκαλώντας την αντιδημοφιλή ΕΕ. Το πρόβλημα με την Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια τη χώρα: οι πολιτικές της ελίτ δεν ενδιαφέρονται να εκσυγχρονίσουν το κράτος και να κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία», τονίζεται.

Στις χθεσινές συνομιλίες του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα αναφέρεται και το γερμανικό Spiegel. «Η Ρωσία προσπαθεί να προσελκύσει την Ελλάδα με την προοπτική επενδύσεων αλλά και πιθανά έσοδα εκατομμυρίων από την μεταφορά φυσικού αερίου. Παρατηρητές εκτιμούν ότι τρέφοντας καλές σχέσεις με την Αθήνα, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τη σκληρή πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρείται επικριτής των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle η απίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα δημιούργησε αντιευρωπαϊκά αισθήματα. Οπως ανφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση,  η Ρεμπέκα Χαρμς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων, μίλησε για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, καυτηριάζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το θέμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, σύμφωνα με την Deutsche Welle  κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ, με πληθώρα ρεπορτάζ και αναλύσεων. 

Η Ρεμπέκα Χαρμς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωπαίων Πρασίνων, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, παραχωρώντας συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF. Σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα μπορούσε να είχε γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή δηλώνει: 

«Πιστεύω πως κάθε επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη, ο οποίος είναι θετικά προδιατεθειμένος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν και στην κυβέρνησή του είναι καλοδεχούμενη. Δεν πιστεύω όμως ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερη, αν εξαιρέσει κανείς ότι ήταν μια μέρα πριν από την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ». 

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεύθηκε ωστόσο με πολύ αρνητικά σχόλια και σενάρια περί διαρραγής του ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος που οφείλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του και έχει και τη δική του εξωτερική πολιτική. 

Η άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις ξενίζει 

Στην ερώτηση γιατί είναι τόσο κακό τελικά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα, η Ρεμπέκα Χαρμς απαντά ότι «δεν είναι κακό ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μόσχα, αλλά το θέμα είναι με ποιο σκοπό, όπως επίσης και ο χρόνος που γίνεται αυτό το ταξίδι. Και αυτά είναι τα θέματα τα οποία δικαίως προκαλούν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και θέτουν αμφιβολίες για το ταξίδι. Κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλο λάθος των Ελλήνων -των οποίων την επιθυμία για αλληλεγγύη πάντα υποστήριζα- και της ελληνικής κυβέρνησης να στέλνουν ένα μήνυμα ότι στρέφονται περισσότερο προς τη Μόσχα από ό,τι στις Βρυξέλλες. Χθες δεν συμφωνήθηκε κάτι σκληρό εάν δει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά η ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Τσίπρας με την επίσκεψη του είναι καθαρά φιλορωσική και καθαρά αντιευρωπαϊκή». 

Τέλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει καθησυχασμένος και ανακουφισμένος μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν η Ρεμπέκα Χαρμς επισήμανε: «Μπορώ να καταλάβω ότι πολλές φορές για διπλωματικούς λόγους μπορεί κανείς να κάνει παρόμοιες δηλώσεις, ωστόσο είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για ανακούφιση. Αλλά όταν διαβάζω ότι θα γίνει ένα έτος φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και όταν μιλάει κανείς για άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, τότε δεν καταλαβαίνω τίποτα». 


Βερολίνο


Σκεπτικισμό και κριτική σε γερμανούς πολιτικούς έχει προκαλέσει η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα, με ανησυχίες για την στάση της Αθήνας απέναντι στη Μόσχα και την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ ανέφερε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «οι μέχρι στιγμής γνωστές ελληνορωσικές αποφάσεις είναι τυπικά έτσι ώστε να μην παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά, μήπως ο (Αλέξης) Τσίπρας με αυτές τις συμφωνίες θέσει τον εαυτό του σε εξάρτηση από τη Ρωσία».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων» είπε ο κ. Μπροκ.

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε, μιλώντας νωρίτερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς το γεγονός ότι «η Αθήνα τώρα δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να φανταστεί και μια πορεία με προσανατολισμό περισσότερο προς την Μόσχα από ό,τι προς τις Βρυξέλλες». Η Ρ.Χαρμς υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας με την επίσκεψή του δημιούργησε μια «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» ατμόσφαιρα. 

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ καλούν την Ελλάδα να μην απομονωθεί σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Μόσχα. 

«Ούτε οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις, ούτε οι ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα βοηθήσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Σέντερ στη σημερινή Welt και εκτιμά ότι η Αθήνα θέτει λάθος προτεραιότητες και προσπαθεί καθημερινά να θέσει υπό πίεση τους εταίρους της, αλλά, υποστηρίζει, η αλληλεγγύη τους δεν αποτελεί μονόδρομο.

Ο κ. Φέρμπερ, σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine Zeitung ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τη ρωσική πρόταση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διότι, όπως εκτιμά, εάν η Ρωσία άρει τις κυρώσεις έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ, θα το κάνει επειδή ο Πούτιν θέλει να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

H επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν βοήθησε τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία «δεν μπορεί να είναι σοβαρός εταίρος για την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει αποτελέσματα με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο κ. Βέμπερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τονίζει ότι «το προτεταμένο χέρι της ΕΕ είναι εδώ. (Ο Αλέξης Τσίπρας) πρέπει τώρα να το πιάσει».

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτερ Ραμζάουερ, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» δηλώνει ότι «μετά τις οικονομικές περιπλανήσεις, έρχεται τώρα και ο εκβιασμός της εξωτερικής πολιτικής» και προσθέτει ότι σύμφωνα με την αρχή της CSU, «αλληλεγγύη μόνο έναντι σταθερότητας», ξεπεράστηκε με την επίσκεψη στη Μόσχα η τελευταία «κόκκινη» γραμμή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;