Μπαράζ αντιδράσεων για τις αυξήσεις μισθών στη ΔΕΗ – «Αν ισχύει, έχω πρόβλημα» λέει ο Βαρουφάκης!
Μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ με έμμεσες αυξήσεις μισθών, έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να δηλώνει χθες στο Star ότι, αν πράγματι έχει γίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η πραγματική αύξηση των μισθών των εργαζομένων κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10%, έστω κι αν η ΓΕΝΟΠ, από την πλευρά της, σπεύδει να διευκρινίσει ότι το επίδομα των 6 ευρώ γίνεται σε είδος, καθώς η χορήγησή του γίνεται με κουπόνια.
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η σύμβαση, που έχει τριετή διάρκεια (έως το 2018) προβλέπει επίσης την παρακράτηση δύο ευρώ το μήνα, επιπλέον, ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά, η οποία, σύμφωνα με κύκλους των εργαζομένων, επιβάλλεται για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση.
Το τροφείο είναι 6 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας φυσική παρουσία και χορηγείται, όπως αναφέρεται στη ΣΣΕ, με στόχο την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας, καθώς και με την αύξηση της παραγωγικότητας.
Προβλέπονται, μάλιστα, ειδικές παροχές για τους εργαζομένους στην εμπορική εξυπηρέτηση πελατών (Front Office), που περιλαμβάνουν τέσσερις ημέρες επιπλέον άδεια το χρόνο, καθώς και ημερήσιο επίδομα μέχρι 5 ευρώ, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σύμβαση συνταντά σοβαρές αντιδράσεις και εντός ΔΕΗ. Η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, για παράδειγμα (διοικητικό και οικονομικό προσωπικό), καθώς και άλλες ενώσεις, κάνουν λόγο για συλλογική σύμβαση παραχωρήσεων και συμβιβασμών, μιλώντας για εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις, ενώ στέκονται και στο ότι η σύμβαση υπογράφηκε μόνο από 13 σωματεία, σε σύνολο 24.
Αν και η σύμβαση προβλέπει ουσιαστικά αυξήσεις για τους εργαζομένους, που υπολογίζονται μεταξύ 8%-10%, όπως για παράδειγμα τα 6 ευρώ τη μέρα ως επίδομα τροφείου, καταγγέλλει ότι 2 ευρώ θα πηγαίνουν στη ΓΕΝΟΠ, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια να αμαυρωθούν οι εργαζόμενοι στα μάτια της κοινωνίας.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η ΓΕΝΟΠ αρνήθηκε την καταβολή 5 ευρώ τη μέρα για τον κλάδο της εμπορίας, μεταθέτοντάς τη για το 2018, ενώ θα μπορούσε να περιμένει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που προωθεί η κυβέρνηση.
Σχόλια