Το κατά Ντάισελμπλουμ παρασκήνιο της συμφωνίας στο Eurogroup.
Στη συνέντευξη που έδωσε στον Πήτερ Σπίγκελ των Financial Times, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δίνει τη δική του εκδοχή για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.
Παρά το διπλωματικό του ύφος ''αδειάζει'' με τη σειρά, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον Γιάνη Βαρουφάκη και εν τέλει εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Ας αρχίσουμε όμως από το ''άδειασμα'' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχεται πως στο θυελλώδες Εurogroup υπήρξε «παρεξήγηση» μεταξύ του ιδίου και του Γ. Βαρουφάκη και πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο με τον Μοσκοβισί και τον Γιούνκερ. Υποστήριξε όμως πως κανένας δεν τον είχε ενημερώσει («Οι Έλληνες μίλησαν με τον λάθος άνθρωπο», είπε) και πως ο ίδιος είχε ετοιμάσει άλλο προσχέδιο.
Δηλώνει, μάλιστα, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί του σχεδίου Μοσκοβισί, γιατί γνώριζε τις ισορροπίες στο Εurogroup και το θεωρούσε χάσιμο χρόνου.
Δηλώνει, μάλιστα, ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί του σχεδίου Μοσκοβισί, γιατί γνώριζε τις ισορροπίες στο Εurogroup και το θεωρούσε χάσιμο χρόνου.
«Ο Μοσκοβισί ήταν ο λάθος άνθρωπος»
Ντάισελμπλουμ: «Νομίζω ότι αυτό που έγινε εκείνο το Σαββατοκύριακο είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να βοηθήσει τους Έλληνες να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο. Οι Έλληνες ετοίμασαν το προσχέδιο και η Κομισιόν, δεν ξέρω ακριβώς αν ήταν συνεργάτες του κ. Γιούνκερ ή του κ. Μοσκοβισί, έκαναν κάποιες διορθώσεις και το έστειλαν στην Αθήνα. Οι Έλληνες τότε πίστεψαν ότι πέτυχαν συμφωνία με την Κομισιόν, με άλλα λόγια ότι πέτυχαν συμφωνία με την Ευρώπη, τις Βρυξέλλες. Δεν πήρα μέρος και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να κάνεις συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε να με ενημερώσεις για το τι προσπαθείς να κάνεις.Δεν κατηγορώ τον Βαρουφάκη, είχε επαφές με τις Βρυξέλλες και ήταν λογικό να πιστέψει ότι είχε πετύχει κάτι, αλλά μάλλον είχε επαφές με τον λάθος άνθρωπο.Το κείμενο που είδα για πρώτη φορά τη Δευτέρα το πρωί, ήταν πολύ αδύναμο όσον αφορά στις δεσμεύσεις. Γι' αυτό είπα, λυπάμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ως βάση διαπραγμάτευσης αυτό το κείμενο. Είχα ετοιμάσει μια πολύ διαφορετική πρόταση, την οποία ο Βαρουφάκης βρήκε πολύ σκληρή.Φυσικά υπήρξε παρεξήγηση για το προσχέδιο που έκαναν μετά από επαφές με την Κομισιόν. Είμαι σίγουρος πως δεν υπήρξαν κακές προθέσεις. Η Κομισιόν προσπαθούσε να τους βοηθήσει, να τους συμβουλέψει. Η Αθήνα πίστεψε ότι έχει μία συμφωνία, αλλά ήταν παρεξήγηση και κανένας δεν μου το είπε. Έβαλα ένα άλλο κείμενο διαπραγμάτευσης στο τραπέζι και ο Βαρουφάκης ξαφνιάστηκε γιατί νόμιζε ότι είχε πετύχει συμφωνία.Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε την πρόταση μου, όμως στο τέλος την απέρριψε. Αφού πρώτα μίλησα με τον Μοσκοβισί, αποφάσισα ότι δεν είχε νόημα να συνεδριάσουμε με τους 19 υπουργούς. Γνώριζα τις απόψεις των 18 υπουργών και γι' αυτό απλά είπα: Κοιτάξτε, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε πολύ ώρα, η κατάσταση είναι σαφής. Πρέπει να ζητήσετε επέκταση του προγράμματος. Για να γίνει δεκτή από τις υπόλοιπες χώρες, θα πρέπει να έχει σαφείς δεσμεύσεις ότι θα συνεργαστείτε με τους θεσμούς, και θα αποπληρώσετε όλους τους πιστωτές σας. Αν το κάνετε αυτό, υπάρχει περιθώριο για αλλαγές, για ευελιξία. Μπορούμε να το συζητάμε για ώρες, αλλά δεν αλλάζει κάτι. Αποφασίστε.Γνωρίζω τους υπουργούς και τις δυναμικές του Εurogroup. Το να ξανασυζητούσαμε για ώρες το προσχέδιο, όπως είχαμε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα μας έβγαζε πουθενά. Το θέμα ήταν να αλλάξουν γνώμη οι Έλληνες. Την θέλετε την επέκταση ή όχι; Δεν θα πάρετε νέο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, ξεχάστε το. Η μόνη επιλογή που έχετε είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε δεσμεύσεις ότι είστε σοβαροί. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε, μπορούμε και να ξανασχεδιάσουμε. Αυτή είναι η σειρά που γίνονται τα πράγματα.
Η λάθος επιστολή
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει πως κανόνισε με δική του πρωτοβουλία να συναντήσει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, προσπερνώντας τον Γ. Βαρουφάκη.«Έφτιαξα ένα προσχέδιο με τις βασικές δεσμεύσεις που ζητούσαν από την Ελλάδα οι υπουργοί του Εurogroup, και το πήγα στον Τσίπρα και του είπα, ότι αν θέλετε να κάνετε αίτημα για επέκταση πρέπει να τα λάβετε αυτά υπόψη σας».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ισχυρίζεται ότι πράγματι η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών στις 19 Φεβρουαρίου ήταν λανθασμένη.
Ντάισελμπλουμ: «Την Τετάρτη το βράδυ (ο Τσίπρας) με πήρε τηλέφωνο και μου έστειλε ένα προσχέδιο. Φαινόταν ικανοποιητικό. Με δικά τους λόγια είχαν συμπεριλάβει τις διαφορετικές δεσμεύσεις και τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες. Το βρήκα θεμιτό και δίκαιο. Τον συμβούλεψα να κάνει μια δυο αλλαγές και συμφωνήσαμε. Και μετά την Πέμπτη ήρθε η επιστολή. Και ήταν διαφορετική από αυτή που είχαμε συμφωνήσει. Ήταν πολύ γενικόλογη σε 3 βασικές δεσμεύσεις, ειδικά για τις μονομερείς ενέργειες. Για το πρωτογενές πλεόνασμα, έλεγε απλά “κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα”, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε».
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογος ισχυρισμός είχε γίνει από την γερμανική εφημερίδα Bild και είχε διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε μάλιστα κάνει λόγο για ευφάνταστο σενάριο και για νοσηρή φαντασία, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε γράψει στο Τwitter ότι όποιος πιστεύει τις ιστορίες της Bild είναι άξιος της τύχης του.
Ντάισελμπλουμ: «Πήρα τον Τσίπρα και του είπα “δεν ξέρω τι έγινε αλλά μου έστειλες διαφορετική επιστολή”. Ο Τσίπρας ξαφνιάστηκε. “Πως είναι δυνατόν” μου είπε. Το τσέκαρε και κάποιος την είχε αλλάξει. Οι Έλληνες πρότειναν να μας στείλουν νέα επιστολή. “Μην μπαίνετε στον κόπο. Θα βάλουμε αυτές τις δεσμεύσεις στη δήλωση του Εurogroup. Και αυτό κάναμε και ούτε αυτοί είχαν πρόβλημα γιατί ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει σε αυτή τη διατύπωση».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει ότι δύο ημέρες αργότερα, όταν συνεδρίασε το Eurogroup για τρίτη φορά για το ελληνικό θέμα, επέλεξε να διαπραγματευθεί μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα, από τηλεφώνου, αποφεύγοντας κάθε επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο στάδιο των κρίσιμων, πρωινών διαπραγματεύσεων, όπου συμμετείχαν οι τρεις θεσμοί, ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε.
«Δεν είδα καθόλου τον κ. Βαρουφάκη εκείνο το πρωί. Δεν μιλήσαμε καθόλου», δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ, περιγράφοντας μια διαδικασία διαπραγμάτευσης πρωτοφανή στα χρονικά των Βρυξελλών.
Τελικά, έπειτα από ώρες διαβουλεύσεων, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ένα σχέδιο ανακοίνωσης, γνωστοποιώντας του ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για συζητήσεις και ή θα το δεχόταν, ή θα το απέρριπτε («take it or leave it»). Ο Έλληνας πρωθυπουργός το δέχθηκε ως είχε, αλλάζοντας μόνο μια λέξη, υποστηρίζει.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία αυτής της εξομολογητικης διάθεσης στους Financial Times.
Πάντως, ακόμα και στη λίστα Βαρουφάκη η οποία εστάλη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου, η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα εξακολούθησε να είναι «δημιουργικά ασαφής».
Σχόλια