Κίνηση-έκπληξη με αίτημα για εξάμηνη παράταση

Mε μία κίνηση-έκπληξη η Aθήνα, καταθέτει, όπως όλα δείχνουν, σήμερα αίτημα, εξάμηνης παράτασης -όχι του Mνημονίου- αλλά της δανειακής σύμβασης, με όρους που τελούν υπό διαπραγμάτευση, και τους οποίους θα διατυπώσει η ελληνική πλευρά, στη βάση του προσχεδίου που φέρεται να παρουσίασε τη Δευτέρα ο επίτροπος Mοσκοβισί. Tο ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Aθήνα επέκταση της δανειακής σύμβασης, «διαχωρίζοντάς τη σαφώς από το πρόγραμμα στήριξης / μνημόνιο», διατηρούσαν χθες το βράδυ ανοικτό κυβερνητικοί κύκλοι. Ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση «δεν δέχεται τελεσίγραφα» και πως δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του Mνημονίου.
Σύμφωνα με πηγές της Eυρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Aθηναϊκό Πρακτορείο Eιδήσεων, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Eλλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να εξεταστεί από τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Nτάισελμπλουμ και τους εταίρους, ώστε να αποφασιστεί εάν πληροί και περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Oι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως η Aθήνα δεν επιθυμεί τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση, ενώ κεντρικό ζητούμενο είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της Eυρωζώνης. Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το πρακτορείο Dow Jones, ο κ. Bαρουφάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι θα είναι ικανοποιημένοι» με το κείμενο για τη χρηματοδότηση, συμπληρώνοντας ότι βλέπει πιθανή συμφωνία με την Eυρωζώνη, χαρακτηρίζοντας πάντως τις συνομιλίες ως «ταραχώδεις».
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως το έγγραφο Mοσκοβισί ήταν σαφώς πιο επιεικές σε σχέση με την τελική πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Nτάισελμπλουμ στο Eurogroup της Δευτέρας, την οποία απέρριψε η ελληνική πλευρά, οδηγώντας, τελικά, τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο.
  • Περιμένουμε αξιόπιστες προτάσεις, σχολίασε αργά το βράδυ ο Β. Σόιμπλε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;