ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ EUROGROUP

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup "πέφτουν κορμιά". Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης, από τους οποίους είχαμε μια πρώτη αντίδραση για όσα έγιναν χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες και για το πώς θα πορευτεί από δω και πέρα η κυβέρνηση.
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Όταν ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη, μετά τη 1.15 το πρωί ώρα Ελλάδος (Πέμπτη, 12/1/15), άρχισαν να φάνουν στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες κι εκτιμήσεις για το τι πραγματικά συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Ελλάδα βρέθηκε μέσα στη συνεδρίαση με λιγότερους υποστηρικτές από όσους περίμενεΣτις πλατείες της Ευρώπης οι πολίτες μας στήριζαν, αλλά στις πολυθρόνες του Eurogroup οι υπουργοί που μετείχαν, όχι. Η Γερμανία είχε κάνει μια σειρά συμμαχιών, πρώτα με κάποιους εταίρους μας του ευρωπαϊκού Βορρά, πάνω στην αντίληψη "εμείς πληρώνουμε για να σώσουμε τους Έλληνες, και αυτοί για άλλη μια φορά έρχονται να μας πουν ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος που τους σώζουμε". Πρόκειται για χονδροειδή αναπαραγωγή των απόψεων Σόιμπλε, που όμως βρήκε υποστηρικτές κάποιους υπουργούς χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.
Η δεύτερη σειρά συμμαχιών της Γερμανίας ήταν κάποιες χώρες με παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας. Εκεί οι Γερμανοί είχαν περάσει την άποψη ότι "εσείς μάλλον είστε χώρες δεύτερης κατηγορίας, αφού εκπληρώνετε με συνέπεια τις δεσμεύσεις σας, ενώ οι Έλληνες φαίνεται ότι θέλουν εσείς να είστε συνεπείες, εκείνοι όμως όχι".
Και οι δυο πλατφόρμες βρήκαν υποστηρικτές, κι αυτό το συνάντησαν με σκληρό τρόπο μέσα στη συνεδρίαση οι Δραγασάκης- Βαρουφάκης. Ενθαρρυμένοι οι Γερμανοί από τις συμμαχίες τους, απαίτησαν να υπάρξει εως τη Δευτέρα ελληνικό αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, κάτι που η ελληνική πλευρά απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό ακριβώς ήταν και το κομβικό σημείο της διαφωνίας, που δεν επέτρεψε τγην έκδοση κοινής ανακοίνωσης αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Από την άλλη πλευρά, στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκαν-γιατί πιστεύον τη στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και γιατί τους το επιβάλλει ο θεσμικός τους ρόλος- η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά Πιέρ Μοσκοβισί.
Πώς εκφράστηκαν οι αντιθέσεις στην ελληνική πρόταση; Πρώτον, με σειρά σκληρών ερωτήσεων για το ρόλο του ΟΟΣΑ και του επικεφαλής του, Άνχελ Γκουρία. Η παρουσία του Μεξικανού πολιτικού στο προσκήνιο ήταν που έκανε τον Σόιμπλε να μιλάει για "τρόικα και έλεγχο, ανεξαρτήτως του πώς θα ονομάζεται το όργανο που ελέγχει". Δηλαδή ο έλεγχος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων θα γίνεται από εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι από τον ΟΟΣΑ, αυτό ήταν το μήνυμα. Δεύτερον, με εξαντλητικές ερωτήσεις στην ελληνική αντιπροσωπεία για το κομμάτι του μνημονίου που η Ελλάδα απορρίπτει. Ποιο είναι το 30% που δεν δέχεστε; Γιατί νομίζετε ότι αυτό δεν βοηθά στην ανάκαμψη της οικονομίας σας; Με τι θα αντικαταστήσετε αυτά τα μέτρα που απορρίπτετε; και άλλα παρόμοια ερωτήματα, έπεφταν σαν βροχή προς τους Δραγασάκη- Βαρουφάκη στη χθεσινή συνεδρίαση.
Τρίτο τμήμα των πιέσων προς την ελληνική αντιπροσωπεία ήταν τα... νούμερα. Οι Γερμανοί κι ο Ντάισελμπλουμ ζητούσαν συνεχώς νούμερα. "Πόσα θα εξοικονομήσετε με την τάδε πρότασή σας; Πόσα με τη δείνα; Γιατί πιστεύετε ότι θα είναι τόσα κι όχι λιγότερα;" Ένα τέτοιο παιχνίδι "εκτιμήσεων" για τις αποδόσεις των μέτρων που πρότεινε η Ελλάδα, εξελίχτηκε κατά τη χθεσινοβραδυνη συνεδρίαση του Εurogroup. Η Ελλάδα είχε απαντήσεις, αλλά η πλευρά των Γερμανών έδειχναν να τις αμφισβητούν.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να προϊδεάζουν για ένα αδιέξοδο. Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη: Δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα του συμβιβασμού, γι αυτό και κάθε πλευρά κρατά -ιδίως προς τα έξω, προς την κοινή γνώμη- την αρχική της, άτεγκτη στάση. Κι εμείς με αυτούς που μας στηρίζουν, κι οι Γερμανοί με τους δικούς τους υποστηρικτές. Το ότι δεν ήλθε ακόμα η ώρα του συμβιβασμού, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα έλθει αργότερα. Πόσο αργότερα; Πιθανώς τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup, πιθανώς σε άλλη ημερομηνία, πάντως σε κάθε περίπτωση ο συμβιβσμός θα επέλθει πριν η Ελλάδα βρεθεί στο κενό, δηλαδή πριν το τέλος Φεβρουαρίου.
Άλλωστε ο Γιάνης Βαρουφάκης το είπε ξεκάθαρα: Το Grexit δεν είναι στις πιθανότητες του τι θα συμβεί.-

Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/555459/eurogroup-pros-symfonia-para-to-prosorino-adiexodo#ixzz3RWCCBzOv

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;