Ο "τρίτος δρόμος" του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αποστάσεις από Σαμαρά, αλλά αποχή και από τις εσωκομματικές συζητήσεις για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, που επιχειρεί να φτιάξει το προσωπικό του στίγμα με “αρχηγικές” αντιπολιτευτικές εμφανίσεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247.

Σε ένα “τρίτο δρόμο” έχει επιλέξει να κινείται πολιτικά και εσωκομματικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ένα από τα θεωρούμενα ως πρόσωπα- κλειδιά στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής παίρνει μεν αποστάσεις από την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά απέχει και από τις εσωκομματικές διεργασίες και δείπνα, φτιάχνοντας εν τω μεταξύ το προσωπικό του στίγμα με “αρχηγικές” αντιπολιτευτικές εμφανίσεις και αναμένοντας. Σκοπεύει δε σύμφωνα με πληροφορίες να συνεχίσει τις παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο, ταράζοντας κι άλλο τα νερά.
Μετά την εκλογική ήττα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε προσκληθεί από τον πρόεδρο της Ν.Δ στο γραφείο του στη Συγγρού όπου φέρεται να είχαν έντονο διάλογο, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής μεταξύ άλλων να ξεκαθαρίζει στον κ. Σαμαρά ότι οι βουλευτές δεν θα συμμορφώνονταν στη γραμμή για αποχή σε περίπτωση υποψηφιότητας κεντροδεξιού πολιτικού για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το γραφείο τύπου του κόμματος είχε στη συνέχεια διαψεύσει δημοσίευμα της Καθημερινής περί άρνησης του κ.Μεϊμαράκη να αναλάβει αντιπρόεδρος του κόμματος.
Ο κ.Σαμαράς πάντως τον ενέταξε στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο, που έχει εν τω μεταξύ συνεδριάσει μία φορά στη Συγγρού και μία φορά ατύπως στη Βουλή μετά τις προγραμματικές Τσίπρα.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είχε αρνηθεί και την πρόσκληση στο εσωκομματικό δείπνο των 14, που είχε διοργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ στους συνομιλητές του ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να απέχει από πάσης φύσεως εσωκομματικές συζητήσεις και διεργασίες. Φέρεται μάλιστα να μην προτίθεται να ζητήσει το λόγο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την ερχόμενη Πέμπτη. Διαμηνύει άλλωστε ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπικές φιλοδοξίες.
Παραμονές και τη νύχτα της εκλογικής ήττας των 8,5 μονάδων πάντως κυκλοφορούσαν και σε καραμανλικούς και σε μητσοτακικούς κύκλους σενάρια που ήθελαν τον κ.Μεϊμαράκη ως μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος (με ανάδειξη του προφανώς από την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά τα πρότυπα της εκλογής νέου πρωθυπουργού σε περίπτωση που χηρεύσει η θέση, ώστε να ξεπεραστεί ο διαδικαστικός σκόπελος της βάσης), ο οποίος ως ένα πρόσωπο αποδεκτό από όλες τις γαλάζιες “φυλές” θα οδηγούσε τη Ν.Δ με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα μέσα από τις συμπληγάδες της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Αυτά τα σενάρια όμως προϋπέθεταν ότι ο κ.Σαμαράς θα παραιτείτο, πράγμα που δε συνέβη και δε φαίνεται ούτε και σήμερα πιθανό.
Ο κ. Μεϊμαράκης όμως τηρώντας τη διακριτή αυτή στάση, ενισχύει το προφίλ ως του αποδεκτού από όλες τις πλευρές προσώπου και ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενος τις αντιπολιτευτικές αμηχανίες της σαμαρικής ηγεσίας στη Βουλή λειτουργεί και ως μία φωνή της γαλάζιας παράταξης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ερώτηση που έκανε χθες στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας και για το πότε θα ψηφιστεί, συζητήθηκε όχι τόσο λόγω του αντικειμένου της, όσο λόγω του ότι απευθυνόταν στον πρωθυπουργό. Το ερώτημα άλλωστε εάν και πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία, είχε θέσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ.Μεϊμαράκης δε την πρώτη ημέρα της νέας περιόδου είχε έλθει σε σφοδρή πολιτική κόντρα με τη διάδοχο του στο Προεδρείο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία πάντως σε προσωπικό επίπεδο έχει άριστες σχέσεις. Αντίστοιχες κινήσεις θα συνεχίσει να κάνει, με στόχο προφανώς να αναδειχθεί σε αντιπολιτευτικό κοινοβουλευτικό πόλο, καίτοι πλέον απλός βουλευτής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;