ΡΑΣΕΛ ΚΡΟΟΥ

Η ταινία που εξοργίζει


Ο Ράσελ Κρόου διαστρεβλώνει στη νέα του ταινία την Iστορία και παρουσιάζει τους Eλληνες ως βάρβαρους και αιμοβόρους κατακτητές, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των ομογενών της Αυστραλίας


Η ταινία που εξοργίζει

Με τον χειρότερο τρόπο έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο Ράσελ Κρόου, καθώς η νέα ταινία του «The Water Diviner», που έκανε πρεμιέρα στην Αυστραλία ανήμερα τα Χριστούγεννα, στηρίζεται σ' ένα σενάριο απολύτως ανιστόρητο, το οποίο μεταμορφώνει τους Ελληνες από θύματα σε θύτες.
Η ταινία αφορά στην εκστρατεία των ΑΝΖΑΚ, του εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών, στην Καλλίπολη. Πρωταγωνιστής είναι ένας Αυστραλός αγρότης, ο οποίος ταξιδεύει στις αρχές της δεκαετίας του '20 στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να μάθει τι απέγιναν τρία αγόρια που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης. Στο σενάριο του Αντριου Αναστάσιου, Αυστραλού ελληνικής καταγωγής, τα αληθινά ιστορικά γεγονότα αντιστρέφονται, καθώς οι Ελληνες παρουσιάζονται ως αιμοδιψείς κατακτητές, ως ένας «Στρατός του Σατανά» και όχι ως αμυνόμενοι ιθαγενείς που ήταν στην πραγματικότητα.
Αρκετοί είναι οι ειδικοί που έσπευσαν να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια. Ανάμεσά τους και ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δρ Παναγιώτης Διαμαντής, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Κρόου και ο σεναριογράφος του, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα, κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους».
Και εξηγεί αμέσως μετά: «Πρώτα απ' όλα κανένας Αυστραλός δεν θα μπορούσε να περιηγηθεί την Ανατολία το 1921, όταν η Τουρκία ήταν ένας εξαιρετικά εχθρικός κι επικίνδυνος τόπος για τους ξένους. Δεύτερον, ποιος είπε ότι οι Ελληνες των περιοχών αυτών δεν ήταν ιθαγενείς; Ο κύριος Κρόου θα πρέπει να ξεκινά την ταινία ζητώντας συγνώμη από τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Ελληνες, καθώς ξεκάθαρα δεν γνωρίζει ότι κατοικούσαν εκεί επί χρόνια. Τρίτον, οι Ελληνες ήταν σύμμαχοι των αυστραλιανών και των νεοζηλανδικών δυνάμεων. Πάρα πολλοί επιζώντες έχουν ομολογήσει ότι κρύφτηκαν σε σπίτια Ελλήνων, φυγαδεύτηκαν από Ελληνες».
«Πρέπει να κοιμόταν στο μάθημα Ιστορίας»

Τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζονται τα γεγονότα στην ταινία αμφισβητούν πλήρως ακόμη και οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί βετεράνοι πολέμου οι οποίοι λένε ξεκάθαρα πως το σενάριο δεν έχει καμία ιστορική βάση. Ο Αυστραλός στρατηγός Ντέιβιντ ΜακΚλάχλαν μάλιστα ειρωνεύτηκε τον ηθοποιό λέγοντας: «Ο Ρας θα έπρεπε να κοιμόταν βαθιά στο μάθημα της Ιστορίας στο σχολείο». Είναι λοιπόν προφανές ότι ο διάσημος Αυστραλός ηθοποιός περιέπεσε σε ένα τεράστιο λάθος το οποίο, με κάποιον τρόπο, οφείλει να διορθώσει.
Αναστασία Κουκά

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Η ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;